13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

«Η Πρόληψη Απο-Τιμά και Αξιο-Ποιεί όσα φέρνει η Ζωή», Κέρκυρα, 28 Σεπτεμβρίου – 01 Οκτωβρίου 2022

Διοργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Χαιρετισμός Συντονιστικής Επιτροπής

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης πριν από τρία σχεδόν χρόνια ξεκίνησε ένα ταξίδι από το Ηράκλειο της Κρήτης με προορισμό την Κέρκυρα, από την 12η στην 13η Πανελλήνια Συνάντηση. Ένα ταξίδι με πηδάλιο το νου και την καρδιά σε ταραγμένες θάλασσες και δύσκολους καιρούς. Στη 12η Πανελλήνια Συνάντηση με έναν προφητικό τρόπο αναδείξαμε την Πρόληψη ως ένα διακριτό Επιστημονικό πεδίο αλλά και ως Τέχνη, που υπηρετεί τον Άνθρωπο και το ευ ζην. Η πανδημία στη συνέχεια μας έδωσε την ευκαιρία να αποδείξουμε έμπρακτα τον τρόπο που η Πρόληψη τιμά τη ζωή και υπερασπίζεται όλα όσα μας συνδέουν με αυτή.

Η πανδημία ανέδειξε με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ τις ρωγμές της κοινωνίας μας και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, προ(σ)καλώντας μας σε μία διαδικασία αναστοχασμού, κατανόησης της νέας πραγματικότητας, αναζήτησης και νέας νοηματοδότησης. Οι άνθρωποι της πρόληψης, ως αναζητητές, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλά ερωτήματα και προκλήσεις όπως: Ποιος άραγε είναι ο κόσμος που θέλουμε; Τι σημαίνει στέλεχος πρόληψης στον κόσμο που έρχεται και πώς οι άνθρωποι της πρόληψης τοποθετούμαστε στη νέα πραγματικότητα; Οι συνθήκες μας προ(σ)καλούν να επανατοποθετηθούμε, να ξανασυστηθούμε ως πρόσωπα, ομάδες και κοινότητες και να προσδιορίσουμε το νέο βηματισμό της πρόληψης στη μετά covid εποχή.

Μία τραυματική εμπειρία, η οποία όμως μέσα στο ασφαλές πλαίσιο του Δικτύου μας μπορεί να μετασχηματιστεί σε δύναμη για ζωή και ανασύνταξη δυνάμεων προς έναν κόσμο που επιθυμούμε να συνδιαμορφώσουμε. Σε αυτήν την  αναζήτηση έχουμε ανάγκη το άνοιγμα και την αξιοποίηση άλλων πεδίων, όπως είναι ο πολιτισμός, η τέχνη, η ιστορία και η οικολογία, αλλά και την άμεση επαφή και σύνδεσή μας με την κοινότητα. Κι αυτό γιατί συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ την αξία των δικτύων, της συνεργασίας, της σύνδεσης και της αλληλεγγύης και το στοχασμό πάνω σε αυτά, ως το μοναδικό δρόμο βιωσιμότητας και εξέλιξης όλων μας. Το πέρασμα από το «εγώ» στο «εμείς», τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό, για να μπορούμε να δούμε την πρόληψη, την κοινωνία και τον κόσμο μας με προοπτική.

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή ένα πολύ σημαντικό μέλος του Δικτύου που έχει συμβάλλει στην εξέλιξη του και τη διαφύλαξη των αρχών και αξιών του, το Κέντρο Πρόληψης της Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος», έρχεται να μας προσφέρει εκείνο το μεταβατικό χώρο και τόπο συνάντησης όλης αυτής της εμπειρίας και της δημιουργικής αναζήτησης.

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε με την ελπίδα ότι μέσα από αυτήν τη Συνάντησή μας θα καταφέρουμε όλοι μαζί να αφεθούμε σε έναν δημιουργικό αναστοχασμό, που θα δώσει μία νέα προοπτική και προωθητική δύναμη στην πρόληψη και στη ζωή μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου
Η Επιστημονική Επιτροπή της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης

Χαιρετισμός διοργανωτή φορέα

Η διοργάνωση της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης σηματοδοτεί μία πορεία 29 χρόνων του Δικτύου και 25 χρόνων του Κέντρου Πρόληψης Κέρκυρας σε μία κοινή κατεύθυνση στόχων, αξιών και οράματος για την ανάπτυξη του πεδίου της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας στις τοπικές κοινωνίες και στο Πανελλήνιο.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και ανατροφοδοτική τη συμπόρευση αυτή για την ποιότητα του παρεχόμενου έργου προς την κοινότητα και την εμψύχωση των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης της Κέρκυρας και των άλλων φορέων-μελών του Δικτύου.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή η ομάδα εργαζομένων και το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Κέρκυρας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο  Δίκτυο Φορέων Πρόληψης σας προσκαλούμε στην 13η Πανελλήνια Συνάντηση στην Κέρκυρα. Σε μία  ιδιαίτερη συγκυρία, που η οικονομική και υγειονομική κρίση έχει αναδείξει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, καλούμαστε ως πρόσωπα, ρόλοι, ομάδες και ευρύτερα ως κοινωνία να αναστοχασθούμε και να επαναπροσδιορίσουμε έννοιες, αξίες, προτεραιότητες και στόχους στη ζωή μας αλλά και στο ρόλο μας, ως εργαζόμενοι και ως εθελοντές στο πεδίο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Η 13η Πανελλήνια Συνάντηση θέλουμε να δημιουργήσει το πλαίσιο όπου, με πηδάλιο το νου και την καρδιά να πλοηγηθούμε σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση, την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία, ανοιχτοί στα μηνύματα των καιρών, μέσα από τη συνάντηση μας με την τοπική και προφορική ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό, άλλα επιστημονικά πεδία και την κοινωνία των πολιτών. Στην πόλη της Κέρκυρας, αξιοποιώντας ιστορικά κτίρια και το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, φιλοδοξούμε να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής παράδοσης της Κέρκυρας στη φιλοξενία.

Σας περιμένουμε, ελπίζοντας σε ένα δημιουργικό διάλογο, που θα μας ανατροφοδοτήσει και θα μας εμπνεύσει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Ομάδα Εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»

Η Οργανωτική Επιτροπή της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης

Πληροφορίες

Αιτήσεις

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία παρακαλούμε πολύ να απευθύνεστε:

στη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής, καθημερινά 10:00-15:00
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ», Αννέτα Τσελέντη

Ταχυδρομική διεύθυνση: Βράιλα Αρμένη 6, Τ.Κ. 49100, Κέρκυρα
Τηλέφωνα: 26610.41111 και 26610.36327
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: dimopker@otenet.gr

ή στη Γραμματεία του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης – ΚΔΑ | Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «Πρόταση», Χριστίνα Ευστρατίου (καθημερινά 09:00-13:00)
Ταχυδρομική διεύθυνση: Σαρανταπόρου 20, Τ.Κ. 26223, Πάτρα
Τηλέφωνο /Fax: 2610.451790
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: protasi@pat.forthnet.gr