Πρακτικά τακτικής ολομέλειας του Δικτύου στην Αθήνα (31 Μαΐου 2008)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2008 πραγματοποιήθηκε η τακτική ολομέλεια των μελών του Πανελληνίου Δικτύου, η οποία φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης Κηφισιάς. Στην Ολομέλεια κλήθηκαν να συμμετέχουν και Κέντρα Πρόληψης που δεν είναι μέλη του Δικτύου προκειμένου να ενημερωθούν για το Δίκτυο και τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να ευαισθητοποιηθούν για συμμετοχή τους.

Συμμετείχαν 27 άτομα από 15 φορείς και συγκεκριμένα:

 1. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – ΚΕΣΑΝ, Σταυρακάκη Εύα
 2. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – ΚΕΣΑΝ, Στρατάκη Ειρήνη
 3. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ, Γεωργοπούλου Γιώτα
 4. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ, Πασσάς Βασίλης
 5. ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ», Σαμoθρακίτης Ανδρέας, Εθελοντής
 6. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – «ΠΡΟΝΟΗ», Γιαννοπούλου Διονυσία
 7. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – «ΠΡΟΝΟΗ», Αλεξάκη Αρχοντούλα
 8. ΚΕΝΘΕΑ ΚΥΠΡΟΥ, Γεωργίου Μάκης, ΔΣ
 9. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ, Αλκιβιάδη Λουκία, ΔΣ, Εθελοντής
 10. ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – «ΦΑΡΟΣ», Σάββας Αρτεμίου, Εθελοντής
 11. ΚΕΘΕΑ, Κυρίτση Ιωάννα
 12. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΔΗΜΟΠ Ν. ΜΩΡΟΣ», Τσελέντη Αννέτα
 13. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ», Τσαπαρδώνη Γιώτα
 14. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ», Μάσσαλα Αικατερίνη
 15. ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, Βαρούχας Ιάκωβος, Εθελοντής και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης
 16. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – «ΘΗΣΕΑΣ», Προκοπίου Αναστασία
 17. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ -«ΘΗΣΕΑΣ», Θεοδωροπούλου Φωτεινή
 18. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – «ΘΗΣΕΑΣ», Κανδουράκη Κλειώ
 19. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΑΜΟΥ – «ΦΑΡΟΣ», Μακρή Φρόσω
 20. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΑΜΟΥ -«ΦΑΡΟΣ», Γεννιάς Χαράλαμπος
 21. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΑΜΟΥ – «ΦΑΡΟΣ», Αποστολίδου Κατερίνα
 22. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΡΟΔΟΥ – «ΔΙΟΔΟΣ», Ζερβάνος Γιάννης
 23. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Λαγού Δήμητρα
 24. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – «ΑΡΙΑΔΝΗ», Παπαγιάννη Άννα
 25. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΦΑΕΘΩΝ», Φίλιου Ελένη
 26. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ» – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, Ρεπάσος Γεράσιμος
 27. ΟΛΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ, Κοτσιφάκης Θέμης

ΘΕΜΑΤΑ

Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ
Συντονίστρια: Αννέτα Τσελέντη

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Η Υπεύθυνη συντονισμού του Δικτύου ενημέρωσε τα μέλη ότι έχει κατατεθεί αίτημα για ένταξη στο Δίκτυο από τον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας με την επωνυμία «Άγιος Λουκάς Κριμαίας». Πρόκειται για φορέα που έχει αναπτύξει μια μεγάλη δραστηριότητα στο τομέα της πρόληψης και πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει το Δίκτυο όσον αφορά στα μέλη του.

Η Ολομέλεια συμφώνησε στην ένταξη του Οργανισμού στο Δίκτυο.

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΤΥΟΥ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ 

Η Υπεύθυνη συντονισμού του Δικτύου ενημέρωσε την ολομέλεια ότι η γραμματεία του Δικτύου έχει θέσει υπόψη της συντονιστικής επιτροπής την αναλυτική οικονομική κατάσταση του Δικτύου η οποία σύντομα θ’ αποσταλεί στα μέλη για ενημέρωσή τους. Όσον αφορά το θέμα της αύξησης του ποσού της αμοιβής της Γραμματείας του Δικτύου που τέθηκε στην προηγούμενη ολομέλεια συζητήθηκαν τα εξής:

καθήκοντα και αρμοδιότητες της Γραμματείας
διάφορα λειτουργικά έξοδα και αναλώσιμα του φορέα που έχει αναλάβει τη Γραμματεία
το ποσό αυτό αφορά μηνιαία αποζημίωση του φορέα και όχι του προσώπου
Η ολομέλεια λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και το ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δοθεί καμία αύξηση αποφάσισε την αύξηση του μηνιαίου ποσού για τη λειτουργία της Γραμματείας στα 250 € .

3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ (Νοέμβριος 2008)

Σχετικά με τη διοργάνωση της επόμενης ολομέλειας του Δικτύου το Νοέμβριο του 2008 συζητήθηκε ότι είναι σημαντικό να φιλοξενείται η ολομέλεια και στην περιφέρεια προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης και με την τοπική κοινότητα. Από την Ολομέλεια προτάχθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η σύνδεση του Δικτύου με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Κιλκίς είχε ήδη προτείνει την υλοποίηση αυτής της ολομέλειας στο χώρο του αλλά λόγω της δυσκολίας πολλών Κέντρων να μετακινηθούν προς το Νομό Κιλκίς στην παρούσα φάση δεν επελέγη τελικά. Ο κ. Ρεπάσος εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» πρότεινε την οργάνωση της επόμενης ολομέλειας στο Μεσολόγγι.

Τα μέλη της ολομέλειας αποφάσισαν τη διερεύνηση της δυνατότητας για φιλοξενία της επόμενης Ολομέλειας από τα Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη) και σε περίπτωση που δεν υπάρξει διαθεσιμότητα η ολομέλεια να φιλοξενηθεί στο Μεσολόγγι.

Β. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ: «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Συντονίστρια: Ιωάννα Κυρίτση

Η υπεύθυνη συντονισμού του Δικτύου κ. Αννέτα Τσελέντη ενημέρωσε τα μέλη για το ιστορικό διαμόρφωσης της επιτροπής εργασίας για τη διερεύνηση του εν λόγω θέματος, που αποτελείται από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου καθώς και μέλη του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων και της επιστημονικής επιτροπής του.

Η επιτροπή συστάθηκε, σε συνέχεια της συζήτησης που είχε γίνει στην ολομέλεια της 7ης Πανελλαδικής συνάντησης όπου είχε προκύψει η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός λειτουργικού πλαισίου για τους φορείς πρόληψης.

Η επιτροπή πραγματοποίησε μια διήμερη συνάντηση όπου αφού λήφθηκαν υπόψη οι παράγοντες τόσο που βοηθούν όσο και δυσκολεύουν από την εμπειρία της μέχρι σήμερα λειτουργίας των φορέων πρόληψης, κατέληξε σε κάποιες προτάσεις ως βάση για περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασία στην Ολομέλεια. Το κείμενο των προτάσεων στάλθηκε έγκαιρα σε όλα τα μέλη του Δικτύου προκειμένου να ενημερωθούν. Οι προτάσεις αυτές θα μπορούν να κατατεθούν σε αρμόδιους φορείς και κυρίως στο Υπουργείο Υγείας ως αρμόδιο φορέα διαμόρφωσης πλαισίου λειτουργίας των φορέων πρόληψης στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια της ολομέλειας διαμορφώθηκαν 4 ομάδες αποτελούμενες από τα μέλη του Δικτύου προκειμένου να επεξεργαστούν τις προτάσεις της επιτροπής.

Στη συνέχεια η ολομέλεια επεξεργάστηκε την κάθε πρόταση ξεχωριστά σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της κάθε ομάδας εργασίας, οι οποίες θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο (μαζί με το αρχικό) κείμενο προτάσεων. Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν ως ακολούθως:

Για την 1η παράγραφο που αφορά στην εμπλοκή της τοπικής κοινότητας:

1η ομάδα: Εστίασε στη διαφοροποίηση των Κέντρων, ανάλογα με το αν ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν.

Η τοπική κοινότητα να εμπλέκεται είτε οικονομικά είτε όχι. Η επιστημονική ομάδα να εισηγείται σχετικά με την εμπλοκή των φορέων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που υπάρχουν καθώς και το ποιοι φορείς χρειάζονται στο έργο της πρόληψης.

Επιπλέον εστίασε στο ρόλο που μπορεί να έχει το Δίκτυο ως έμπειρος φορέας, στο να δίνει κατευθύνσεις – μοντέλα πρόληψης κυρίως για τους υπο-σύσταση φορείς για το τι θα είναι πιο λειτουργικό.

2η ομάδα: Εστίασε στην ύπαρξη σταθερής κρατικής χρηματοδότησης για τα έξοδα λειτουργίας κάθε Κέντρου Πρόληψης και προκειμένου να διασφαλίζεται η αυτονομία του να υπάρχουν επιπλέον επιχορηγήσεις.

3η Ομάδα: Όσον αφορά στις προδιαγραφές συμμετοχής φορέων, προτάθηκε:
– να συμμετέχουν άτομα-κλειδιά ευαισθητοποιημένα στις αρχές της πρόληψης, με σταθερή συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια.
-να εμπλέκονται στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση καθώς και στην αξιολόγηση των δράσεων ώστε να είναι ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι.
-να δίνονται κίνητρα σε εθελοντές να συμμετέχουν

4η ομάδα: Συμφωνούν με τις άλλες ομάδες ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν ενεργητικά οι φορείς.

Συμπέρασμα: Η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει τις ανελαστικές δαπάνες και να εξασφαλιστούν πόροι από φορείς και άτομα για τα άλλα έξοδα λειτουργίας.

Για την 2η παράγραφο που αφορά στο αποκεντρωμένο μοντέλο λειτουργίας:

η ομάδα: Συμφωνούν για αποκέντρωση, ανάπτυξη πρωτοβουλίας και ενίσχυση σχέσεων μεταξύ των ΔΣ, των επιστημονικών ομάδων και του ΟΚΑΝΑ αλλά και να οριστούν με απόλυτα σαφή τρόπο οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των ΔΣ, των επιστημονικών ομάδων, καθώς και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δεν υπήρχε χρόνος για περαιτέρω επεξεργασία αυτών.

Να γίνει πρόταση για το τι θα λειτουργήσει βοηθητικά στο ρόλο του ΟΚΑΝΑ. Δεν θα ήταν διευκολυντικό και ενισχυτικό στην πρόληψη να γίνουν τα Κέντρα Δημοτικές επιχειρήσεις.

2η ομάδα: τονίστηκε η αναγκαιότητα να υπάρχει ευθύνη από τα Διοικητικά Συμβούλια για τα οικονομικά θέματα καθώς και ισότιμη σχέση με τον ΟΚΑΝΑ.

Δόθηκε έμφαση στην αυτοδιαχείριση των Κέντρων Πρόληψης.

3η ομάδα – 4η ομάδα: Δεν είχαν διαφορετικές προτάσεις.

Για την 3η και 4η παράγραφο που αφορούν στην εκπαίδευση και αξιολόγηση:

1η ομάδα: η εκπαίδευση και αξιολόγηση των στελεχών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας γι’ αυτό και προτείνουν να προβλέπεται η βασική εκπαίδευση από το φορέα που χρηματοδοτεί (π.χ ΟΚΑΝΑ). Από κει και πέρα, κάθε Κέντρο Πρόληψης πρέπει να επιλέγει το είδος και το φορέα εκπαίδευσής του, ανάλογα με τις ανάγκες της επιστημονικής ομάδας.

Κάθε Κέντρο Πρόληψης να προβλέπει δαπάνες εκπαίδευσης και να εγκρίνονται οι εκπαιδεύσεις.
Για την αξιολόγηση και την εποπτεία του να μην είναι ο ΟΚΑΝΑ ο αρμόδιος φορέας (πέρα της παρακολούθησης του έργου) αλλά άλλοι επιστημονικοί φορείς. Το Δίκτυο, ως επιστημονικός φορέας να συστήσει μια ομάδα μελών του που θα αναγνωρίζονται από τον ΟΚΑΝΑ ως εκπαιδευτές.

Το Δίκτυο θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά ώστε να θέσει τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εκπαιδευτές.

Επίσης προτείνεται το Δίκτυο να σχεδιάζει συνεχιζόμενες εκπαιδεύσεις ή να είναι ο φορέας όπου με τα έμπειρα μέλη του να αναλαμβάνει τη βασική εκπαίδευση των στελεχών.

2η Ομάδα: Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται σε δύο επίπεδα: ως προς το έργο και ως προς τη λειτουργία της επιστημονικής ομάδας από ανεξάρτητο από τον ΟΚΑΝΑ φορέα.

3η-4η ομάδα: Συμφωνούν με τις άλλες προτάσεις.

Για την 5η παράγραφο που αφορά στη χρηματοδότηση:

Προτάθηκε από όλες τις ομάδες να υπάρχει σταθερή κρατική χρηματοδότηση είτε διατηρώντας το υπάρχον πλαίσιο είτε με απευθείας στα Κέντρα κρατική επιχορήγηση. Στην παρούσα φάση μπορεί να διατηρηθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που υπήρξε λειτουργικό στο παρελθόν. Όμως χρειάζεται να πιεστεί το Υπουργείο Υγείας ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις του ως συμβαλλόμενος φορέας.

Η τελευταία παράγραφος δεν υπήρχε χρόνος να επεξεργαστεί από τις ομάδες.

Τελικό συμπέρασμα
Όσον αφορά συνολικά στις προτάσεις η ολομέλεια του Δικτύου διαπίστωσε την ανάγκη για σταθερή κρατική επιχορήγηση των ανελαστικών δαπανών των φορέων πρόληψης.

Γ΄ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στη συνέχεια τα μέλη του Δικτύου συζήτησαν για τις συνθήκες λειτουργίας των Κέντρων και τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της πλημμελούς τους χρηματοδότησης από τα αρμόδια Υπουργεία και κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση του Πανελλήνιου Δικτύου, ως αρμόδιου επιστημονικού φορέα για την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Η υπεύθυνη συντονισμού του Δικτύου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προβολής του έργου της πρόληψης και δημιουργίας κοινού μετώπου κινητοποιήσεων των φορέων πρόληψης και θεραπείας, πρόταση στην οποία συμφώνησαν τα μέλη και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις όπως:
-έκδοση Δελτίου τύπου από το Πανελλήνιο Δίκτυο σχετικά με την αναγκαιότητα της πρόληψης και στη συνέχεια διακίνησή του σε τοπικό επίπεδο από τα Κέντρα Πρόληψης -Η Πρόληψη ως δικαίωμα του πολίτη και ως υποχρέωση της Πολιτείας.
-υποστήριξη της συνέντευξης τύπου του σωματείου εργαζομένων στις 26 Ιουνίου με αναφορά στο έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα.
-καμπάνια μέσω blogs στο διαδίκτυο.
Η Ολομέλεια έκλεισε με τη συμμετοχή των μελών της στην εκπαιδευτική δραστηριότητα που οργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο με το ΑΚΜΑ, και τους εμψυχωτές του: Μίνα Τοδούλου και Γιώργο Γουρνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΚΜΑ προσέφερε αφιλοκερδώς αυτή την εκπαιδευτική εμπειρία στα μέλη του Δικτύου τονίζοντας ότι θεωρεί ευχαρίστηση και ευθύνη του να στηρίζει τις προσπάθειες του Δικτύου.

Τέλος τα μέλη τόνισαν τη σημασία που έχουν οι συναντήσεις του Δικτύου στην ανατροφοδότηση και στην αλληλοϋποστήριξη τους.

Τα πρακτικά καταγράφηκαν από τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής: Γιώτα Τσαπαρδώνη, Κέντρο Πρόληψης Ν. Ηλείας, Ειρήνη Στρατάκη, Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης
Επιμέλεια: Αννέτα Τσελέντη, Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s