Πρακτικά τακτικής ολομέλειας του Δικτύου στην Αθήνα (25 Σεπτεμβρίου 2009)

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η τακτική ολομέλεια των μελών του Πανελληνίου Δικτύου, η οποία φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης Νέας Σμύρνης ‘’ΉΛΙΟΣ’’.

Συμμετείχαν 20 άτομα από 16 φορείς και συγκεκριμένα:

  1. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΚΕΣΑΝ, Σταυρακάκη Εύα
  2. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΚΕΣΑΝ, Στρατάκη Ειρήνη
  3. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ, Ζορμπά Γιάννα
  4. ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, Πασσάς Βασίλης
  5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ ‘’ΗΛΙΟΣ’’, Νάντια Καραπατάκη, Μη μέλος Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης
  6. Σ.Σ.Κ.Ν. Ν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Κούτρας Βασίλης
  7. Σ.Σ.Κ.Ν. Ν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ηλιοπούλου Λυγερή
  8. ΚΕΝΘΕΑ, Γεωργίου Μάκης, Εθελοντής, Δ.Σ.
  9. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ, Σάββας Αρτεμίου, Εθελοντής
  10. ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΦΑΡΟΣ ,Λουκία Αλκιβιάδη, Εθελόντρια
  11. ΚΕΘΕΑ, Κυρίτση Ιωάννα
  12. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΜΟΠ, Τσελέντη Αννέτα
  13. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, Ρεπάσος Γεράσιμος
  14. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ», Τσαπαρδώνη Γιώτα
  15. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ», Μάσσαλα Κατερίνα
  16. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» Γκομώλη Διονυσία 17. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΘΗΣΕΑΣ, Χρυσαυγή Κανελλοπούλου
  17. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ, Χρύσα Τσελέπη
  18. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ‘’ΦΑΕΘΩΝ’’, Φίλιου Ελένη
  19. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, Λαμπρινή Τραυλού

ΘΕΜΑΤΑ: Α. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 8Ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.

– Εισήγηση Συντονιστικής Επιτροπής-Συζήτηση ολομέλειας Συντονίστρια: Αννέτα Τσελέντη

Αρχικά, η Υπεύθυνη Συντονισμού του Δικτύου, κα Τσελέντη, έκανε μια σύντομη αναφορά στις αποφάσεις της προηγούμενης ολομέλειας, σχετικά με τη διοργάνωση της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης. Ύστερα από την αρνητική απόφαση του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ηλείας λόγω της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης, η διοργάνωση της Συνάντησης ανατέθηκε στον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας ‘’Άγιος Λουκάς Κριμαίας’’.

Η 8η Πανελλήνια Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 23-26 Ιουνίου 2010 στην Ιερά Πόλη Μεσολόγγι και επιλέχτηκε ειδικά αυτή η ημερομηνία ώστε να προβληθεί και να αναδειχθεί το έργο της πρόληψης. Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Ηλείας θα συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή και κατ’ επέκταση στην Επιστημονική Επιτροπή ώστε να αξιοποιηθεί η δουλειά που ήδη έχει κάνει.

Παράλληλα, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης της Δυτικής Ελλάδας όπως είχε προταθεί στην προηγούμενη Ολομέλεια, ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα Κέντρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Πάτρα σχετικά με τη διοργάνωση της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης.

Εκκρεμεί να γίνει πιο σαφές το πλαίσιο συνεργασίας όλων των φορέων, οπότε και ο Οργανωτής Φορέας θα αποστείλει επιστολή στα Κέντρα αυτά, όπου θα περιγράφει το πλαίσιο της Οργανωτικής Επιτροπής και θα καλεστούν εφόσον το επιθυμούν, να ορίσουν εκπρόσωπο για συμμετοχή τους σε αυτή.

Η κα Τσελέντη αναφέρθηκε και σε επιστολή που έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προς το Δίκτυο σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης της πρόληψης και των Κέντρων πρόληψης στην φάση που διανύουμε, με συμμετοχή των Κέντρων της περιοχής στην διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης.

Το Δίκτυο έχει ήδη απαντήσει με επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής προς το Σωματείο αναφερόμενο στις αποφάσεις της προηγούμενης Ολομέλειας, σύμφωνα με τις οποίες τα Κέντρα Πρόληψης της περιοχής έχουν κληθεί να συμμετέχουν στη διοργάνωση και στόχος της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης είναι να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση της στήριξης του έργου της πρόληψης και των Κέντρων κατ’ επέκταση. Στη συνέχεια συζητήθηκε πρόταση του Κέντρου Πρόληψης Ν. Αιτ/νίας για συνεργασία και συνδιοργάνωση της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης.

Η εκπρόσωπος στην Ολομέλεια του Kέντρου Πρόληψης Ν. Αιτ/νίας ενημέρωσε τόσο για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την επιστημονική ομάδα όσο και για την απόφαση του Προέδρου τους να είναι το Κέντρο συνδιοργανωτής φορέας.

Η ολομέλεια μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι το αίτημα για συνδιοργάνωση ήρθε προφορικά και κυρίως καθυστερημένα – εφόσον η ανάθεση της διοργάνωσης από το Δίκτυο είχε γίνει στην προηγούμενη Ολομέλεια, αποφάσισε ότι η συνδιοργάνωση δεν είναι εφικτή στην δεδομένη στιγμή που έρχεται το αίτημα καθώς θα αυξανόταν υπερβολικά η συμπλοκότητα χωρίς να υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να τη διαχειριστούμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο διοργάνωσης.

Ωστόσο συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι το Κέντρο Πρόληψης Αιτωλοακαρνανίας θα έχει ενεργό συμμετοχή στην όλη διοργάνωση από τη στιγμή που είναι και αυτό μέλος του Δικτύου και η διοργάνωση γίνεται στην περιοχή ευθύνης του. Για το λόγο αυτό ήδη από την προηγούμενη ολομέλεια εντάχθηκε στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης όπως επίσης και οι άλλοι φορείς και Κέντρα Πρόληψης της περιοχής.

Στη συνέχεια η κα Τσελέντη ενημέρωσε την Ολομέλεια για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Δίκτυο όσον αφορά στις άλλες επιτροπές: η Επιστημονική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει την 1η της συνάντηση το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στην Τιμητική Επιτροπή τέθηκε το θέμα στην ολομέλεια και αποφασίστηκε να μην συσταθεί καθώς δεν έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. – Εισήγηση Διοργανωτή φορέα Ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «ΆΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ» μέσω του εκπροσώπου του κ. Ρεπάσου, αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο για την άρτια οργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης.

Η Πανελλήνια Συνάντηση θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο THEOXENIA (www.theoxeneia-hotel.gr) όπου υπάρχει επάρκεια σε χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς για τις δραστηριότητες του συνεδρίου, ενώ η διαμονή μπορεί να είναι σε αυτό το ξενοδοχείο και στο liberty (www.hotelliberty.gr).

Οι τοπικοί φορείς θα στηρίξουν οικονομικά την φιλοξενία της και έχει εξασφαλιστεί να προσφερθεί με ένα μικρό κόστος για κάθε άτομο που θα συμμετέχει, ένα πακέτο συμμετοχής που θα περιλαμβάνει διαμονή στις 23-24-25/6/2010, πρωινό και δείπνο.

Όσον αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο προτείνεται να είναι 50€ έως 31/3/2010, 60€ έως 31/5/2010 και 70€ από 1/6/2010, που θα περιλαμβάνει μεταφορά από και προς τα ξενοδοχεία, ελεύθερη κατανάλωση καφέδων, αναψυκτικών, νερού στο μπαρ όλες τις ώρες των εργασιών του Συνεδρίου καθώς και το υλικό του Συνεδρίου.

Στην Ολομέλεια παρουσιάστηκε το λογότυπο της Συνάντησης το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Η Πρώτη Ανακοίνωση προτείνεται να αποσταλεί έως 27/10/2009. Η προθεσμία λήξης υποβολής προτάσεων για εργασίες να είναι η 28/2/2010, ώστε να υπάρχει χρόνος για την έκδοση του βιβλίου περιλήψεων.

Σχεδιάζεται να διοργανωθούν προσυνεδριακές συναντήσεις τουλάχιστον στην Αιτωλοακαρνανία και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου (ένα απόγευμα) να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες σε όλο το Νομό με τη συμμετοχή των συνέδρων, σε συνεργασία με τους Δήμους.

Επίσης, ο κ. Ρεπάσος ενημέρωσε τα μέλη ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή ιστοσελίδας για την 8η Πανελλήνια Συνάντηση η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η Ολομέλεια συζήτησε για το domain (όνομα σελίδας) που προτάθηκε να είναι: «8η Πανελλήνια Συνάντηση’». Από την Ολομέλεια δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον καλό συντονισμό της Οργανωτικής Επιτροπής ως προς τη συγκέντρωση των εργασιών των εισηγητών έγκαιρα προκειμένου να γίνει μια σωστή καταγραφή των πρακτικών της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης. – Κεντρικό μήνυμα- Δομή- Θεματολογία της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης.

Στο χρόνο που ακολούθησε, στο πλαίσιο της μεγάλης ομάδας, συζητήθηκε το κεντρικό μήνυμα, η βασική δομή και η θεματολογία της Πανελλήνιας Συνάντησης. Αρχικά η Ολομέλεια ενημερώθηκε για την πρόταση του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ηλείας στο μήνυμα που είχε εκείνο επεξεργαστεί, βάσει του γεγονότος ότι τα Κέντρα Πρόληψης σε κάθε κοινότητα προσπαθούν ν’ ανταποκρίνονται στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες της όπως αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά ανανοηματοδοτώντας τη φιλοσοφία της πρόληψης και τους στόχους της, προτείνοντας το εξής: «η Πρόληψη επικοινωνεί την εμπειρία της, δίνει νέο νόημα στη διαδρομή της» ή «Επικοινωνώντας την εμπειρία της πρόληψης δίνουμε νέο νόημα στη διαδρομή της».

Στην Ολομέλεια κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις όπως: «η αξία της πρόληψης: η εμπειρία μας, η προσφορά μας», «η εμπειρία μας από την πρόληψη: η προσφορά, η αξία της, η προοπτική της», «Πρόληψη: αναγκαιότητα και δικαίωμα», όπου τονίστηκε το να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη της αξίας και της σημασίας της πρόληψης κυρίως μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Το κεντρικό μήνυμα στο οποίο κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή από τις απόψεις που ακούστηκαν, για την 8η Πανελλήνια Συνάντηση είναι: «Η πρόληψη ως αναγκαιότητα και δικαίωμα μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις». Όσον αφορά στη θεματολογία της Συνάντησης, προτάθηκε από τον Οργανωτή Φορέα και συζητήθηκε στην Ολομέλεια να γίνουν εισηγήσεις και να δοθεί έμφαση στους εξής άξονες: ευρωπαϊκά δεδομένα με εισηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κοινωνικός σχεδιασμός ψυχοκοινωνική υγεία και σύγχρονες προκλήσεις νέες εξαρτήσεις η πρόληψη με τον πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο χαρακτήρα της.

Όσον αφορά στην δομή της Συνάντησης προτείνεται να υπάρχει δυνατότητα για ελεύθερη επιλογή προγράμματος από τους συμμετέχοντες καθώς και να υπάρχει επικοινωνία και οριοθέτηση των ομιλητών για ουσιαστική συμμετοχή στην Πανελλήνια Συνάντηση.

Β. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ
Συντονίστρια: Αννέτα Τσελέντη

-Αίτημα Κέντρου Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς για οικονομικές εκκρεμότητες Η Υπεύθυνη Συντονισμού του Δικτύου, κα Τσελέντη, ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με το αίτημα του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Κηφισιάς να πληρώσουν τα έτη 2007 και 2008 και να οφείλουν το 2009 ενώ ζητούν για τα παλαιότερα δύο έτη 2005-2006 να πληρώσουν κάποιο «συμβολικό ποσόν» γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα στην παρούσα φάση.

Η ολομέλεια ύστερα από διαλογική συζήτηση και εκτιμώντας το ενδιαφέρον του Κέντρου Πρόληψης Κηφισιάς να στηρίξει και οικονομικά το Δίκτυο αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του Κέντρου Πρόληψης. Παράλληλα αποφάσισε να αποσταλεί στα Κέντρα επιστολή σχετικά με τις οφειλές τους προς το Δίκτυο και εάν υπάρξει δυσκολία εξόφλησης λόγω οικονομικής δυσχέρειας να εκτιμηθεί εξατομικευμένα για κάθε φορέα από την ολομέλεια, ανάλογα με το αίτημά του.

Η Ολομέλεια έκλεισε με μια σύντομη ανατροφοδότηση από κάθε μέλος σχετικά με τη διεργασία όπου γενική διαπίστωση ήταν η ωριμότητα με την οποία διαχειρίστηκαν τα μέλη τα θέματα της συνάντησης μέσα από ένα πλούσιο διάλογο.

Για τα πρακτικά συνεργάστηκαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής: Ειρήνη Στρατάκη – ΚΕΣΑΝ Ηρακλείου Κρήτης, Γιώτα Τσαπαρδώνη – Κ.Π. Ν. Ηλείας, Αννέτα Τσελέντη – Κ.Π. Ν. Κέρκυρας (επιμέλεια κειμένου)


Σχολιάστε