Πρακτικά τακτικής ολομέλειας του Δικτύου στην Αθήνα (30 Νοεμβρίου 2013)

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η τακτική ολομέλεια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του Οργανισμού ΚΑτά των ΝΑρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Ευδόξου 25 στον Νέο Κόσμο – Αθήνα. Συμμετείχαν 20 άτομα, 13 φορείς –μέλη του Δικτύου και ένας φορέας μη μέλος.

 1. Κ. Π.Ν.Αχαΐας, Γιάννα Ζορμπά
 2. Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, Αχιλλέας Ρούσσος
 3. Κ. Π. Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ», Λάζαρος Σιάντσης
 4. ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ», Αννέτα Τσελέντη
 5. ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ», Αμαλία Πουλημένου
 6. Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Νίκη Γεωργαλά
 7. Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, Ελένη Κοττά- Μπαλαδάκη
 8. Κ. Π. Ν. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ», Παναγιώτα Τσαπαρδώνη
 9. Κ. Π. Ν. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ», Διονυσία Γκομώλη
 10. Κ. Π. Ν. Θεσπρωτίας «ΑΡΙΑΔΝΗ», Άννα Παπαγιάννη
 11. Κ. Π. Ν. Θεσπρωτίας «ΑΡΙΑΔΝΗ», Θανάσης Θεοδώρου
 12. Κ. Π. Κυκλάδων «ΘΗΣΕΑΣ», Αναστασία Προκοπίου
 13. ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ. Λάρνακας Κύπρος, Μάκης Γεωργίου
 14. Κ. Π. Κηφισιάς, Αρχοντούλα Αλεξάκη
 15. Κ. Π. «ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ», Γιάννης Νέζης
 16. Κ. Π. «ΦΑΕΘΩΝ», Ελένη Φίλιου
 17. ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ», Έφη Παπαδάτου
 18. ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ. Λάρνακας Κύπρος, Γιώργος Βλαδιμήρου
 19. ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ. Λάρνακας Κύπρος, Σάββας Αρτεμίου
 20. Κ.Π «ΗΛΙΟΣ» Ν. Σμύρνης, Νάντια Καραπατάκη

1ο Ενημέρωση για μέλη που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν.

Εκπρόσωποι φορέων –μελών του Δικτύου ενημέρωσαν για τους λόγους της απουσία τους και έστειλαν τους χαιρετισμούς τους στην ολομέλεια. Πιο συγκεκριμένα διαβάστηκαν οι επιστολές που έστειλαν η Γεωργία Τσαφή εκπρόσωπος του ΚΕΣΑΝ και ο Νίκος Τσακμάκης, εκπρόσωπος του ΚΠ Κοζάνης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής. Επίσης μεταφέρθηκαν μηνύματα από την Αρετή Μπαζάκα, εκπρόσωπο του ΚΠ Αιτωλοακαρνανίας, την Αγγελική Πασσά, εκπρόσωπο της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», τον Βασίλη Κούτρα , εκπρόσωπο του ΚΠ Ιωαννίνων και τον Κυριάκο Βερεσιέ, εκπρόσωπο του ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου.

2ο Επιλογή φορέα διοργάνωσης της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης

Κατά τη διάρκεια της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΠ Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας είχε εκφράσει τη διαθεσιμότητά τους να αναλάβουν τη διοργάνωση της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης. Επίσης είχε διαφανεί και ένα ενδιαφέρον να το διερευνήσουν και τα ΚΠ Πέλλας, Κυκλάδων και Κέρκυρας. Αυτή τη στιγμή μόνο το ΚΠ Ιωαννίνων συνεχίζει να δηλώνει διαθεσιμότητα καθώς μάλιστα συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου, παρόλα αυτά δεν είναι έτοιμοι να καταθέσουν ακόμη επίσημα πρόταση. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στη σύνθεση των ΔΣ μετά τις δημοτικές εκλογές αποφασίστηκε η κατάθεση επίσημων προτάσεων και η τελική επιλογή να γίνει στην ολομέλεια του Οκτωβρίου 2014 κρατώντας σε προτεραιότητα το ΚΠ Ιωαννίνων εφόσον είναι σε θέση να καταθέσουν πρόταση και νωρίτερα.

3ο Σύνθεση συντονιστικής επιτροπής

Η συντονίστρια, Αννέτα Τσελέντη έκανε μια σύντομη εισήγηση και σύνδεση με τη διαδικασία επιλογής της νέας συντονιστικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της 9ης Πανελλήνιας.

Πιο συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των μελών της νέας συντονιστικής διαπιστώθηκαν από την πλευρά μελών τόσο της προηγούμενης συντονιστικής όσο και κάποιων μελών του Δικτύου κάποιες παρατυπίες ως προς τη διαδικασία που περιγράφεται στο πλαίσιο λειτουργίας.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής της νέας 6μελούς συντονιστικής επιτροπής εντός ολομέλειας, στη συνέχεια εκφράστηκε το ενδιαφέρον και 2 επιπλέον εκπροσώπων φορέων να συμμετέχουν και να προσφέρουν τη βοήθειά τους στη συντονιστική επιτροπή.

Παρασυρόμενοι από το συναισθηματικό κλίμα της συνάντησης καθώς και από το προηγούμενο της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης όπου είχαμε δεχτεί την ένταξη και επιπλέον ατόμων πέραν του αριθμού 6 που ορίζει το πλαίσιο, καθώς και της τάσης που υπάρχει στο Δίκτυο να αξιοποιούμε την προσφορά και διαθεσιμότητα των ανθρώπων και ιδίως νέων συναδέλφων, η συντονίστρια πήρε την πρωτοβουλία να αποδεχτεί την συμμετοχή τους.

Αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους τόσο η συντονίστρια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής για τη μη τήρηση της διαδικασίας όπως αυτή ορίζεται στο πλαίσιο και επίσης θεωρώντας εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της διαφάνειας των αποφάσεων και της εμπιστοσύνης στις διεργασίες του Δικτύου, θέτουν το θέμα στην ολομέλεια προκειμένου να αποφασιστεί η τελική σύνθεση της συντονιστικής επιτροπής. .

Οι εκπρόσωποι των 2 φορέων που εντάχθηκαν εκτός διαδικασίας πρότειναν να παραιτηθούν ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και να διαφυλαχθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Τα μέλη στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι η δύναμη του Δικτύου είναι η εμπιστοσύνη που έχει κατακτηθεί, η τήρηση των διαδικασιών αλλά ταυτόχρονα η ανοιχτότητα και η ευελιξία όποτε χρειάζεται.

Τέλος εκτιμούν το γεγονός ότι η συντονιστική ανέλαβε την ευθύνη και άνοιξε το θέμα στην ολομέλεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανοίξει διαδικασία επιλογής- εκλογής και ουσιαστικά οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο ή να γίνει αποδεκτή η παραίτηση των 2 μελών ή να επικυρωθεί η παρουσία τους στην Συντονιστική Επιτροπή, η ολομέλεια πήρε την απόφαση να επικυρώσει τη 2η επιλογή.

4ο Οικονομικός απολογισμός 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης

Εκ μέρους των διοργανωτών φορέων η Γιάννα Ζορμπά κατέθεσε στην ολομέλεια τον οικονομικό απολογισμό της 9ης Πανελλήνιας, ο οποίος και επικυρώθηκε από την ολομέλεια. (τα απολογιστικά στοιχεία τηρούνται στη Γραμματεία του Δικτύου)

Όπως θα δείτε από τα στοιχεία που καταθέτουμε, τα έσοδα της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης 9385 ευρώ (4220 ευρώ η οικονομική συμμετοχή των συνέδρων, 165 ευρώ η οικονομική συμμετοχή των συνοδών μελών και 5000 ευρώ η οικονομική συμμετοχή του ΟΚΑΝΑ) ήταν ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της διοργάνωσης. Το γεγονός ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε οφείλεται κυρίως στην ενεργοποίηση του τοπικού δικτύου, στην συνεργασία με φορείς και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου εθελοντικού δυναμικού των δύο φορέων της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» και του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Πατρέων στήριξε τη διοργάνωση με τη δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι βασικές εργασίες της συνάντησης καθώς και με παροχή υπηρεσιών και υπαλλήλων που κάλυψαν μέρος των οργανωτικών αναγκών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε την οικονομική κάλυψη του έντυπου υλικού και των αναγκών προβολής (πρόγραμμα συνεδρίου, προσκλήσεις, φάκελοι συνέδρων, αφίσες, ραδιοτηλεοπτικό σποτ, banner κ.λπ).

Επίσης, σημαντικό μέρος των αναγκών που δεν είναι εύκολο να μεταφραστεί σε οικονομικά μεγέθη ήταν η προσωπική εργασία και προσφορά δεκάδων εθελοντών της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» και του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας. Ειδικότερα οι εθελοντές κάλυψαν μέρος των γραμματειακών και οργανωτικών αναγκών του συνεδρίου, προσέφεραν το δείπνο καλωσορίσματος την 1η ημέρα έναρξης των εργασιών, τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση μέρους των εργασιών, διανομή προσκλήσεων και αφισών, παραχώρηση συνεντεύξεων στον τοπικό τύπο, φροντίδα και φιλοξενία των συμμετεχόντων, εξεύρεση χορηγιών κ.λπ.

Τέλος, τα επαγγελματικά στελέχη τόσο του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας όσο και της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», δούλεψαν πολλές ώρες εκτός ωραρίου με ιδιαίτερο ζήλο και υπευθυνότητα για τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων. Το τελικό κόστος ήταν 14450 ευρώ (εκ των οποίων τα 5000 ευρώ που αφορούσαν έντυπα, φακέλους συνέδρων, προγράμματα, banner, ραδιοτηλεοπτικά σποτ κ.ά καλύφθηκαν απευθείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) αλλά το πραγματικό κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο περίπου 20.000 ευρώ, όπως ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός που είχε σταλεί στον ΟΚΑΝΑ.

5ο Έγκριση ένταξης Νέων Μελών

Ενημερώθηκε η ολομέλεια για την αίτηση ένταξης στο Δίκτυο του ΚΠ Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» και της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης Γεροσκήπου. Όσον αφορά το ΚΠ Πέλλας η ολομέλεια ενέκρινε την ένταξη στο Δίκτυο ενώ για την Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου αποφασίστηκε να διερευνηθεί από τη συντονιστική επιτροπή η νομική μορφή του φορέα και εφόσον τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζει το πλαίσιο να γίνει αποδεκτή η ένταξη.

6ο Έκδοση ψηφίσματος από την ολομέλεια

Η συντονιστική επιτροπή πρότεινε να προχωρήσει η ολομέλεια σε ψήφισμα στο οποίο να αναφέρεται η ανάγκη άμεσης υπογραφής της σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης το οποίο να αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς. Η συντονιστική επιτροπή ανέλαβε να συντάξει και να προωθήσει το ψήφισμα.

7ο Συμπεράσματα ομάδων εργασίας

Στη συνέχεια ο Λάζαρος Σιάντσης, επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΠ Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» έκανε μία σύντομη εισήγηση σχετικά με το θέμα των δημοσίων σχέσεων και της προβολής του έργου των ΚΠ βασιζόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που έκανε στα ΚΠ, στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας του. Στη συνέχεια, σε 3 ομάδες εργασίας, επεξεργαστήκαμε το θέμα «Πως μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορείς πρόληψης τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης και πως θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι φορείς και το Δίκτυο τις Δημόσιες Σχέσεις για την προβολή του έργου της πρόληψης». Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ομάδες είναι:

1η ομάδα:

Οι εθελοντές μπορούν και πρέπει να γίνουν φορείς Δημοσίων Σχέσεων και έτσι να προωθούν την αναγνώριση του έργου των κέντρων όπου προσφέρουν εθελοντική εργασία. Γενικότερα να δουλεύουν στην κατεύθυνση της προώθησης των στόχων των δημοσίων σχέσεων εκεί που τους αναλογεί.
Θα πρέπει να γίνει μετακίνηση απέναντι στην αξία των δημοσίων Σχέσεων και να επανατοποθετηθούμε πιο θετικά και εποικοδομητικά απέναντί τους τόσο ως επαγγελματίες και ως στελέχη πρόληψης όσο και ως Φορείς στο πνεύμα της δικτύωσης με την τοπική κοινότητα (όχι ταύτιση με διαφήμιση αλλά χτίσιμο σχέσεων).

Οι Δημόσιες Σχέσεις πρέπει να υλοποιούνται σ’ ένα ασφαλές πλαίσιο και με δικλίδες ασφαλείας και έλεγχου, έτσι ώστε να μην αποβούν εις βάρος του φορέα, αλλά προς όφελός του.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το «Μέτρο» και η «Ισορροπία» στις Δημόσιες Σχέσεις, με αφετηρία πάντα τις αρχές και τις αξίες της πρόληψης.

2η ομάδα:

Η διασφάλιση μιας καλής εσωτερικής λειτουργίας είναι προαπαιτούμενο προκειμένου ένας φορέας να προχωρήσει σε εξωστρέφεια και να ασχοληθεί οργανωμένα με το θέμα της προβολής και των δημοσίων σχέσεων.

Τονίστηκε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση ήταν ιδιαίτερα βοηθητική καθώς τοποθέτησε το θέμα των δημοσίων σχέσεων σε μια θετική διάσταση που συνδέεται με τη δικτύωση και τη φροντίδα των σχέσεων με τους τοπικούς φορείς και αποκατέστησε κάποιες προκαταλήψεις για το θέμα.

Η ομάδα πρότεινε να περάσει το Δίκτυο σε ένα άλλο επίπεδο ενίσχυσης των φορέων, έχουμε κατακτήσει το κομμάτι της αλληλοστήριξης και ανατροφοδότησης σε συναισθηματικό επίπεδο όμως χρειάζεται να προχωρήσουμε και σε εξωστρέφεια μέσα από δράσεις, που θα ενισχύσουν τις δομές μας και το έργο πρόληψης.

Η ομάδα πρότεινε να φροντίσει και το ίδιο το Δίκτυο τη δική του προβολή και να αξιοποιηθεί προς όφελος των φορέων η δυναμική του, όπως πχ μετά τη συνάντησή μας να συντάξουμε ένα δελτίο τύπου, που όλοι οι φορείς θα προωθήσουμε σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης προτάθηκε να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή της ιστοσελίδας η οποία να έχει και έναν διαδραστικό χαρακτήρα που θα διευκολύνει τη μεταξύ μας επικοινωνία και στον ενδιάμεσο χρόνο.

Τέλος, εκφράστηκε η ανάγκη το Δίκτυο να διαμορφώνει θέση και να παρεμβαίνει σε ζητήματα που συνδέονται με την πρόληψη πχ εκφράστηκε από μέλος ο προβληματισμός για τις διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά και το πώς το Δίκτυο, για ένα τέτοιο θέμα, θα μπορούσε να εκφράσει επιστημονικό λόγο και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

3η ομάδα:

Η ομάδα εστίασε στην ενίσχυση της αίσθησης του ανήκειν στην ομάδα των ομοτίμων για την άντληση υποστήριξης
α) τόσο εντός του φορέα μεταξύ των συναδέλφων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των στελεχών προκειμένου να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες της κοινότητας
β) όσο και στην ευρύτερη ομάδα ομοτίμων εντός του Δικτύου. Το Δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει ως προς το περιεχόμενο των νέων αναγκών, στο φιλτράρισμα των αιτημάτων που απορρέουν από τις σημερινές συνθήκες διαμορφώνοντας ξεκάθαρη θέση σε ό,τι καινούριο έρχεται.

8ο Ανατροφοδότηση από τα μέλη για τη συνάντηση της ολομέλειας

Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη εξέφρασαν τα ακόλουθα: την προσωπική ενίσχυση και ανατροφοδότηση που παίρνουν πάντα από αυτές τις συναντήσεις, την ανάγκη να αυξήσουμε τη μεταξύ μας σύνδεση και επικοινωνία και στον ενδιάμεσο χρόνο από ολομέλεια σε ολομέλεια, την ανάγκη επεξεργασίας θεμάτων και νέων αναγκών στις οποίες καλούμαστε να απαντήσουμε προκειμένου να διαμορφώνουμε θέση και να υποστηριζόμαστε στο ρόλο μας και σε αυτό που καλούμαστε να κάνουμε, την αύξηση της διάρκειας των ολομελειών προκειμένου να προχωράμε σε βαθύτερη επεξεργασία των θεμάτων και να καταλήγουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, πολύ θετική αίσθηση από τις πρακτικές προτάσεις που αναδύθηκαν, φαίνεται μια δυναμική με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και επικέντρωση στα ουσιώδη, μια τάση για εξωστρέφεια με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Στο νέο ρόλο του Δικτύου, που φαίνεται να διαμορφώνεται, χρειάζεται χρόνος ώστε να βρεθεί μια διεργασία που θα είναι σε συνεχή ροή και θα καλύπτει τις ανάγκες που εκφράστηκαν σε αυτή την ολομέλεια σε μια ρεαλιστική όμως βάση.

Τέλος η ολομέλεια συνόψισε και κατέληξε στους παρακάτω στόχους και δράσεις:

 1. Δελτίο τύπου για τη σημερινή συνάντηση που θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη για να προωθηθεί σε τοπικά ΜΜΕ
 2. Έκδοση και προώθηση ψηφίσματος
 3. Κατασκευή ιστοσελίδας και ενός blog μέσω του οποίου θα μπορούμε να επικοινωνούμε προβληματισμούς προτάσεις κλπ και να είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι και ενεργοί ως μέλη
 4. Η επόμενη ολομέλεια να επεξεργαστεί το θέμα το σχολικού εκφοβισμού και να διαμορφώσει μια θέση ως προς την προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος από τους φορείς πρόληψης που να προωθηθεί προς τα κάτω, στα μέλη του Δικτύου
 5. Να αποσταλεί η παρουσίαση για το θέμα της προβολής στα μέλη του Δικτύου

Πρακτικά:
Γιάννα Ζορμπά
Αννέτα Τσελέντη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s