Εισήγηση στο στρογγυλό τραπέζι «Συνδέομαι-Δικτυώνομαι …άρα υπάρχω»

«Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης – Η ανάγκη για Συνάντηση και η πορεία των 20 χρόνων»

Εισήγηση στο στρογγυλό τραπέζι «Συνδέομαι-Δικτυώνομαι …άρα υπάρχω», στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, που διοργανώθηκε στις 31 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2014 στην Ερμούπολη.

  • Αννέτα Τσελέντη, Ψυχίατρος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης, Επιστημονικά Υπεύθυνη της ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος» (Κ.Π. Ν. Κέρκυρας)
  • Γιάννα Ζορμπά, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Αχαΐας

Τι είναι το Δίκτυο:

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων συνιστά μία μορφή σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο. Ένας ζωντανός χώρος διαλόγου, συνεργασίας και ανάπτυξης για όλους όσους λειτουργούν στο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Υγείας, εθελοντών και επαγγελματιών: ο δικός μας χώρος!

Μια δυναμική διεργασία που εξυφαίνει την εμπειρία που μπορεί να αποδοθεί ως: Συνάντηση, μοίρασμα, ανατροφοδότηση, ενδυνάμωση, ανταλλαγή, έμπνευση, μάθημα ζωής, άνοιγμα οριζόντων, διεύρυνση, σεβασμός διαφορετικότητας, αποδοχή, διάλογος, σύνθεση, ζωντάνια, δημιουργικότητα, συμπληρωματικότητα.

Ξεκίνησε από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα μιας συνεργατικής ανάπτυξης της Υπόθεσης της Πρόληψης στη χώρα μας και έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής Δικτύωσης.

Πώς ξεκίνησε και ποια είναι η διαδρομή του μέχρι σήμερα

Η πορεία του Δικτύου είναι παράλληλη με τη ιστορική διαδρομή της Πρόληψης στην Ελλάδα συμβάλλοντας και συνδιαμορφώνοντας την εξέλιξή της. Αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς μέσα σε μια πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει.

Τον Ιούνιο του 1993 έγινε στην Πάτρα η 1η Πανελλαδική Συνάντηση Φορέων Πρωτογενούς Πρόληψης με πρωτοβουλία της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ για έναν άλλο τρόπο ζωής», ενός εθελοντικού μη κυβερνητικού οργανισμού. Για 1η φορά πολλοί φορείς (25 τότε φορείς) γνωρίζονται μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, οι φορείς μετά από πρόταση της κ. Χουρδάκη, (καθηγήτρια Ψυχολογίας και ιδρύτρια των Σχολών Γονέων) διαπίστωσαν την ανάγκη εξεύρεσης ενός τρόπου πανελλαδικής οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ τους σε πανελλαδική κλίμακα. Ωστόσο οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες ακόμη. Μερικούς μήνες πριν την 2η Πανελλαδική Συνάντηση το Νοέμβριο του 1995 στην Πάτρα, οι φορείς (50 φορείς στη συνέχεια) μετά από επιστολή της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» για επανατοποθέτηση του θέματος προβληματίσθηκαν και θεώρησαν αναγκαίο να συζητήσουν το θέμα, κάτι που έγινε στο πλαίσιο της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης. Σ’ αυτήν τη συνάντηση αποφασίστηκε να δρομολογηθεί αυτή η Πανελλαδική Οργάνωση.

Για το σκοπό αυτό, η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» συγκάλεσε συνάντηση στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στις 26-1-1996 στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ.

Εκεί αναπτύχθηκαν αρκετοί προβληματισμοί για τους στόχους και το πλαίσιο της οργάνωσης και τελικά συντάχθηκε και εγκρίθηκε το 1ο πλαίσιο λειτουργίας του Πανελλαδικού Δικτύου (τότε συμμετείχαν φορείς μόνο από την Ελλάδα) και εκλέχθηκε η 1η επταμελής Συντονιστική Γραμματεία του Δικτύου.

Στη συνέχεια οργανώθηκε η 3η Πανελλαδική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με οργανωτή φορέα τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Ψ.Ν.Θ. τον Νοέμβριο 1997. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, στην πορεία προς την 4η Πανελλαδική Συνάντηση που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης από το ΚΕΣΑΝ του Δ. Ηρακλείου τον Οκτώβριο 2000 το Δίκτυο αποτελούσε ήδη ένα χώρο συνάντησης και συναλλαγής Φορέων Πρόληψης, Κέντρων Πρόληψης, ΜΚΟ, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ψ.Ν.Θ.) και Ν.Π.Ι.Δ. (ΚΕΘΕΑ, ΕΠΙΨΥ-Κέντρο Εκπαίδευσης στελεχών πρόληψης, ΟΚΑΝΑ-Τμ. Πρόληψης).

Στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση που υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2003 στα Γιάννενα, από το Συμβουλευτικό Σταθμό Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή του ΚΕΝΘΕΑ της Κύπρου το Δίκτυο έλαβε Πανελλήνια μορφή.

Το Νοέμβριο του 2005 έγινε η 6η Πανελλήνια πλέον Συνάντηση στη Λάρισα με οργανωτή φορέα το ΚΕΘΕΑ. Στη συνάντηση αυτή με πρόταση της Γραμματείας και απόφαση της ολομέλειας των φορέων, το Πανελλήνιο Δίκτυο τροποποιεί την οργανωτική Δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του Δικτύου καθώς η ευθύνη για το Δίκτυο πέρασε από τη Γραμματεία στην Ολομέλεια του Δικτύου (από το πρόσωπο, στην ομάδα).

Η 7η Πανελλήνια Συνάντηση έγινε στην Λάρνακα της Κύπρου από το ΚΕΝΘΕΑ, το Νοέμβριο του 2007 που αποτέλεσε σημαντική εμπειρία καθώς για 1η φορά πραγματοποιήθηκε εκτός Ελλάδας και έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της πρόληψης (ΚΕΝΘΕΑ) και να πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στην κοινότητα σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

Μετά από 3 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2010 σε μία πολύ δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία πραγματοποιείται η 8η Πανελλήνια Συνάντηση στο Μεσολόγγι, με διοργανωτή φορέα τον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το 2013 κι ενώ η κρίση στη χώρα μας βαθαίνει, το Δίκτυο μετά από 20 χρόνια επιστρέφει στον τόπο όπου ξεκίνησε, στην Πάτρα, για να αποτελέσει ακόμη μια φορά χώρο έμπνευσης, ενδυνάμωσης και στήριξης των φορέων πρόληψης. Διοργανωτές το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Αχαΐας και η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».

Φιλοσοφία και αρχές λειτουργίας του Δικτύου

Ξεκινώντας από την πίστη ότι η πρόληψη γίνεται αποτελεσματική όχι με αυτά που λέμε αλλά κυρίως με αυτά που πράττουμε και ότι το βασικό εργαλείο που έχει το στέλεχος και όποιος δουλεύει στην πρόληψη είναι ο εαυτός του. Το Πανελλήνιο Δίκτυο έρχεται να λειτουργήσει ως ένα εργαστήρι εκπαίδευσης των ανθρώπων που εργάζονται στην πρόληψη δίνοντας την ευκαιρία πραγμάτωσης και βίωσης των αρχών και αξιών της. Αν τα στελέχη πρόληψης έχουν όραμα, αξίες, είναι ανοιχτά σε αλλαγές, έχουν ξεκάθαρες στάσεις και συμπεριφορές τότε μπορούν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν και άλλους σε αλλαγές. Ο εναλλακτικός τρόπος ζωής με τον οποίο ενθαρρύνει, εκπαιδεύει και εμψυχώνει μέλη και φορείς της κοινωνίας να λειτουργούν, χρειάζεται να βρίσκει εφαρμογή πρώτα και κύρια στη λειτουργία του Δικτύου, όπως και στα μέλη του. Η ιστορία μέχρι σήμερα του Δικτύου αποτελεί μία πορεία τέτοιων εφαρμογών, συνεχούς αναζήτησης και πειραματισμών προς τη βελτίωσή του.

Η άμβλυνση των ανταγωνισμών, η συνεργατικότητα, η αξιοποίηση όλων των απόψεων, η προσπάθεια σύνθεσης μέσα από τη διαφορετικότητα, ο σεβασμός σε πρόσωπα και φορείς, η αλληλεγγύη, η υπεύθυνη στάση αποτελούν βασικές αρχές λειτουργίας και μία συνεχή προσπάθεια των μελών του Δικτύου. Αυτή η συνεχής προσπάθεια ενισχύει την πρόληψη μέσα από την προσωπική και συλλογική εκπαίδευση, που προωθεί αυτό το μοντέλο στην κοινωνία με τρόπο που συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη όλων μας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν ασφάλεια, να μοιραστούν, να ενδυναμωθούν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν.

Ποια στοιχεία της λειτουργίας του Δικτύου προάγουν τις παραπάνω αρχές;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης αξιοποιώντας τη μεθοδολογία και αρχές της πρόληψης αποτελεί ένα βιωματικό εργαστήριο παραγωγής πρόληψης και εκπαίδευσης στην πρόληψη. Τα βασικότερα στοιχεία του τρόπου λειτουργίας του Δικτύου και οι διεργασίες που συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι:

1. Χαρακτήρας και Οργανωτική δομή

Η οργανωτική δομή του Δικτύου, η οποία σκόπιμα διατηρείται ευέλικτη αποφεύγοντας την τυπική μορφή ενός συλλόγου ή Εταιρείας με καταστατικό βάσει του ισχύοντος Αστικού Κώδικα. Η οργάνωση αυτού του τύπου αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή κι έκφραση όλων των μελών του Δικτύου και του παρέχει μια δυνατότητα οργανωτικών μεταβολών που αποφασίζονται σε ολομέλειες χωρίς να είναι αναγκαίες άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έτσι προωθείται ένας εναλλακτικός τρόπος οργάνωσης και λήψης αποφάσεων. Οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται στη συνεργατικότητα, την ομοφωνία, σε ένα minimum πλαίσιο κοινών συμφωνιών, χωρίς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις. Προκύπτουν μέσα από δημιουργικούς διαλόγους, με σεβασμό στην διαφορετικότητα. Έτσι, οι αποφάσεις του Δικτύου είναι προϊόν συνθετικής διαδικασίας όλων των συμμετεχόντων και δρουν υποστηρικτικά και διευκολυντικά προς τα μέλη του. Πρόκειται προφανώς για μια μορφή οργάνωσης που εναρμονίζεται με τις αρχές της πρόληψης.

Οι ολομέλειες, αποτελούν τη μοναδική ανώτερη μορφή οργάνωσης και λήψης αποφάσεων των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Η συντονιστική επιτροπή του Δικτύου η οποία είναι 6μελής και προκύπτει μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής από την ολομέλεια αναλαμβάνει να προωθήσει τους στόχους του Δικτύου, να συντονίσει το έργο του, να φροντίσει και να διευκολύνει τις διεργασίες του.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Δικτύου είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα χώρο στον οποίο συναντούνται και συνεργάζονται για την προώθηση των στόχων της πρόληψης διαφορετικές δομές αλλά και διαφορετικοί ρόλοι. Στο Δίκτυο οι φορείς συμμετέχουν και εκπροσωπούνται από πρόσωπα της Διοίκησης, των επαγγελματιών αλλά και εθελοντών. Αυτή η ενιαία και συνθετική μορφή έκφρασης ήταν και συνεχίζει να παραμένει βασική επιδίωξη του Δικτύου καθώς με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε συνεπείς ως πρόσωπα και φορείς στις αρχές και αξίες της πρόληψης.

2. Το πλαίσιο λειτουργίας του

ένα προϊόν ζύμωσης, επεξεργασίας και κοινής αποδοχής που αποτελεί ένα συμβόλαιο δέσμευσης των συμμετεχόντων φορέων. Περιγράφει τη φιλοσοφία του Δικτύου για την πρόληψη, τις αρχές του, τους στόχους του, τον τρόπο λειτουργίας του, προβλέπει τις διαδικασίες ένταξης των μελών αλλά και τις διεργασίες του Δικτύου. Το πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου είναι ένα σημείο αναφοράς, η ταυτότητά του αλλά και μία δυναμική ταυτόχρονα διαδικασία. Αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο αξιοποιείται σε όλη τη ζωή του Δικτύου και τίθεται ανά δύο χρόνια σε επαναπροσδιορισμό μιας και ο στόχος του είναι να διευκολύνει και όχι να περιορίζει τις διεργασίες του. Άλλωστε η δομή κάθε Δικτύου προσαρμόζεται για να πληροί τις λειτουργικές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώσει.

3. Η διαδικασία ένταξης και ο τρόπος συμμετοχής των μελών του

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου οι φορείς που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό θα πρέπει να αποδέχονται καταρχήν το πλαίσιο λειτουργίας του, να έχουν σταθερή δραστηριότητα στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, να αποδέχονται τη συμμετοχή τους ως ενιαία δομή και η απόφασή τους να στηρίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα. Η απόφαση ένταξης λαμβάνεται από την ολομέλεια του Δικτύου. Όλοι οι φορείς συμμετέχουν με μία ετήσια οικονομική συνδρομή η οποία επιστρέφει ανταποδοτικά σε όλα τα μέλη. Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν γραφειοκρατικά και τυπικά, όμως το νόημά τους για το Δίκτυο είναι ότι ενισχύουν την προσπάθεια για συνειδητή και υπεύθυνη συμμετοχή στο Δίκτυο. Δεν έχει ως στόχο να εμποδίσει αλλά να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στην σύγχρονη τάση υπερκατανάλωσης υπηρεσιών, και εκπαιδευτικών ευκαιριών. Επίσης η ένταξη ενός νέου φορέα φέρνει μία νέα δυναμική και συνδέσεις στο Δίκτυο που είναι σημαντικό να είναι στην ενημερότητα όλων.

4. Το έργο του

Η πραγματοποίηση των Πανελλήνιων Συναντήσεων ανά 2 χρόνια καθώς και των τακτικών ολομελειών του Δικτύου αποτελούν το κοινό έργο, τον κοινό τόπο συνάντησης των διαφορετικών φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Η ανάληψη της διοργάνωσης των Πανελλήνιων Συναντήσεων και των ολομελειών από διαφορετικό φορέα-μέλος του Δικτύου φέρνει πολλαπλά οφέλη τόσο στο ίδιο το Δίκτυο όσο και στον κάθε φορέα ξεχωριστά. Ενισχύει την ενεργό συμμετοχή των φορέων, την συλλογικότητα, δημιουργεί νέες συνδέσεις καθώς το Δίκτυο ταξιδεύει και συνδέεται με διαφορετικές κοινότητες τις οποίες επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από αυτές. Ενισχύει το έργο του διοργανωτή φορέα σε τοπικό επίπεδο μέσα από τις συνεργασίες που αναπτύσσονται με αφορμή τη διοργάνωση ενώ οι αρχές λειτουργίας του Δικτύου επηρεάζουν το τοπικό δίκτυο και ανοίγουν νέους δρόμους συνεργασίας. Η διαδρομή από την μία Πανελλήνια Συνάντηση στην άλλη αποτελεί μία συνεχή διεργασία όπου οι ενδιάμεσες τακτικές ολομέλειες αναδεικνύουν τις νέες ανάγκες και αγωνίες των φορέων που εργάζονται στην πρόληψη, αποτυπώνουν τη νέα κοινωνική πραγματικότητα από την οποία επηρεάζονται και ταυτόχρονα προσπαθούν να επηρεάσουν. Η Πανελλήνιες Συναντήσεις είναι η κορύφωση αυτής της διεργασίας γι’ αυτό άλλωστε έχει υιοθετηθεί σκόπιμα ο όρος ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ και όχι Συνέδριο για να σηματοδοτήσει την έμφαση που δίνεται στη συνεργασία και στην επικοινωνία των συμμετεχόντων πέρα από τις τυπικές ανακοινώσεις των συνηθισμένων συνεδρίων. Ο σκοπός κάθε Πανελλήνιας Συνάντησης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για διεργασίες που προωθούν το έργο της πρόληψης, ευνοούν τη γνωριμία και την ανταλλαγή μεταξύ των συμμετεχόντων και αναδεικνύουν νέους προβληματισμούς και δρόμους στην Πρόληψη τόσο για τους φορείς και τα πρόσωπα όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τις Πανελλήνιες Συναντήσεις. Αν μελετήσει κάποιος τους τίτλους των Πανελλήνιων Συναντήσεων σε συνδυασμό με την χρονική στιγμή που αυτές πραγματοποιήθηκαν αποτυπώνεται εμπρός του όλη η ιστορική διαδρομή της πρόληψης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. (προβολή διαφανειών με τις αφίσες και τους τίτλους των Πανελλήνιων Συναντήσεων)

5. Η μεθοδολογία του

Ο ομαδικός τρόπος λειτουργίας αξιοποιείται σε όλες τις διεργασίες του Δικτύου από την επεξεργασία ζητημάτων και τη διαμόρφωση προτάσεων μέχρι τη λήψη αποφάσεων. Η Συντονιστική Επιτροπή, οι ολομέλειες του Δικτύου και οι Πανελλήνιες Συναντήσεις βασίζονται στις αρχές λειτουργίας της ομάδας. Επίσης σε κάθε ενέργεια ή δράση του Δικτύου απαντώνται ερωτήματα όπως: γιατί αυτό είναι πρόληψη, με ποιον τρόπο υπηρετεί την πρόληψη και σε ποιες αρχές της βασίζεται; Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στα 20 χρόνια πορείας του το Δίκτυο κατάφερε να διατηρήσει αυτές τις αρχές λειτουργίας αν και πολλά πρόσωπα άλλαξαν, φορείς αποχώρησαν και πολλοί ακόμη νέοι εντάχθηκαν. Η συλλογική μνήμη που διαθέτει το Δίκτυο αλλά και η φροντίδα που υπάρχει πάντα στις διαδικασίες διαδοχής των προσώπων ίσως έχουν συμβάλλει στη διαφύλαξη των αρχών και του τρόπου λειτουργίας του.

Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα το Πανελλήνιο Δίκτυο;

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός πιο λειτουργικού θεσμικού πλαισίου, για την στήριξη της δυνατότητας συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των λειτουργών της Πρόληψης, με τη διοργάνωση 9 Πανελληνίων Συναντήσεων μέχρι σήμερα και πολλών εκπαιδευτικών ολομελειών και ημερίδων έχει συμβάλλει αποφασιστικά:

  • Στην ανατροφοδότηση και εμψύχωση των λειτουργών της Πρόληψης.
  • Στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή τους ευαισθητοποιώντας στην αναγκαιότητα διαθεσιμότητας (από πλευράς μας) για προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή, κάνοντας πράξη στην ίδια την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή την φιλοσοφία και τις αρχές της πρόληψης.
  • Στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε καιρούς που δεν υπήρχε άλλη τέτοια δραστηριότητα Πανελλήνιας εμβέλειας.
  • Στην ανάπτυξη συνεργασιών και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Δικτύου και τη διάδοση της ίδιας της έννοιας της Δικτύωσης.
  • Στην ανάδειξη και διάδοση του παραγόμενου έργου και των καλών πρακτικών και έτσι στην ανάπτυξη της πρόληψης και προαγωγής της Υγείας.
  • Στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών τόσο μέσα από την προετοιμασία των Πανελλήνιων Συναντήσεων όσο και με παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκειά τους.
  • Στη διερεύνηση και διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για την Πρόληψη σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Επίλογος

Ο κοινωνικός ιστός που υπήρχε πριν μερικές δεκαετίες παρουσιάζει προβλήματα συνοχής και φθάνει μέχρι οριστικής διάρρηξης. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής και οι νέες ανάγκες δεν καλύπτονται από τα παλιά δίκτυα. Δεν έχουν διαμορφωθεί καινούργια λειτουργικά δίκτυα που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συνεχής προσπάθεια ανίχνευσης, πειραματικής λειτουργίας και δημιουργίας νέων δικτύων στην προσπάθεια ανεύρεσης στηριγμάτων του ανθρώπου.

Οι φορείς πρόληψης από την φύση τους μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία επαναδημιουργίας του κοινωνικού ιστού. Ενός κοινωνικού ιστού ζωντανού, δυναμικού που θα διευκολύνει την κίνηση και την συναλλαγή μέσα στην κοινότητα και όχι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που εκμεταλλεύεται την ανάγκη για άλλες σκοπιμότητες. Οι φορείς πρόληψης με την εκπαίδευση της κοινότητας στην δημιουργία δικτύων αλλά κυρίως με την βιωματική εκπαίδευση μέσα από την δική τους συμμετοχή σε δίκτυα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτή την φάση κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο ως εργαστήρι εκπαίδευσης και εμψύχωσης έχει συμβάλλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια των φορέων πρόληψης με οδηγό πάντα τις αρχές και αξίες της Πρόληψης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s