Πρακτικά τακτικής ολομέλειας του Δικτύου στη Σιάτιστα Κοζάνης (08-09 Μαΐου 2015)

Στις 8 & 9/5/2015 πραγματοποιήθηκε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, στη Σιάτιστα Κοζάνης η τακτική ολομέλεια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης, σε συνεργασία με το Κ. Π. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

Συμμετείχαν 18 φορείς (26 άτομα)

 1. Μαρίνου Ιωάννα- Κ.Π Ρόδου – ΟΕΕ Σωματείου Εργαζομένων ΚΠ – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. εργαζομένων στα Κ.Π. – Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Π. Ρόδου
 2. Παπαγιάννη Άννα – Κ.Π. Θεσπρωτίας «ΑΡΙΑΔΝΗ» – Επιστημονικά Υπεύθυνη
 3. Τσαφή Γεωργία – ΚΕΣΑΝ – Ηράκλειο – Στέλεχος Πρόληψης
 4. Γεωργοπούλου Γιώτα – Κ.Π. Αχαΐας «Καλλίπολις» – Στέλεχος Πρόληψης
 5. Χατζηγεωργιάδου Μαρία – Κ.Π. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» – Στέλεχος Πρόληψης
 6. Ρεπάσος Γεράσιμος – Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Επιστημονικά Υπεύθυνος, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου
 7. Γκομώλη Διονυσία – Κ.Π. Ηλείας «Παρεμβάσεις» – Στέλεχος Πρόληψης
 8. Φίλιου Ελένη – Κ.Π. «Φαέθων» – Επιστημονικά Υπεύθυνη
 9. Σιάντσης Λάζαρος – Κ.Π. Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» – Επιστημονικά Υπεύθυνος, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου
 10. Κολονίτσιου Φανή – Κ.Π. Γρεβενών «Ορίζοντες» – Επιστημονικά Υπεύθυνη
 11. Καλαμπαλίκη Κατερίνα – Κ.Π. Γρεβενών «Ορίζοντες» – Στέλεχος Πρόληψης
 12. Ιορδανίδου Φανή – Κ.Π. Γρεβενών «Ορίζοντες» – Στέλεχος Πρόληψης
 13. Κοττά – Μπαλαδάκη Ελένη – Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» – Εθελόντρια, μέλος ΔΣ
 14. Βερεσιές Κυριάκος – ΚΕΝΘΕΑ – Επιστημονικός Διευθυντής
 15. Πεγιάζη ΡέναΚίνηση – «ΠΡΟΤΑΣΗ» – Εθελόντρια, μέλος ΔΣ
 16. Τσελέντη Άννα – Κ.Π. Κέρκυρας – ΔΗΜΟΠ Ν. ΜώροςΕπιστημονικά Υπεύθυνη, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου
 17. Κούτρας Βασίλης – Κ.Π. Ιωαννίνων – Επιστημονικά Υπεύθυνος
 18. Τσιαπίλη Νίκη – Κ.Π. Ιωαννίνων – Διοικητικό Στέλεχος
 19. Γεωργαλά Νίκη – Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ – Προϊσταμένη, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου
 20. Κιτσοπούλου Λένα – Κ.Π. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» – Στέλεχος Πρόληψης
 21. Μαλιούφα Βιργινία – Κ.Π. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» – Στέλεχος Πρόληψης
 22. Ζορμπά Γιάννα – Κ.Π. Αχαΐας «Καλλίπολις» – Επιστημονικά Υπεύθυνη, Συντονίστρια Δικτύου
 23. Τσακμάκης Νίκος – Κ.Π. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» – Επιστημονικά Υπεύθυνος, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου
 24. Βογδάνης Θεόδωρος – Κ.Π Φλώρινας – Στέλεχος Πρόληψης
 25. Σιάκου Ρόζμαρη – Κ.Π Φλώρινας – Στέλεχος Πρόληψης
 26. Αθανασιάδου Ειρήνη – Σύλλογος Εξαρτήσεων Πτολεμαΐδας – Πρόεδρος Συλλόγου, Εθελόντρια

Στην έναρξη της ολομέλειας η συντονίστρια του Δικτύου Γ. Ζορμπά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και έκανε μία σύντομη εισαγωγή εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής. Ενημέρωσε για την απουσία του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας» Κυκλάδων οι οποίοι έστειλαν και σχετική επιστολή καθώς και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αχιλλέα Ρούσσου και Αρχοντούλας Αλεξάκη. Ένα ζεστό καλωσόρισμα απηύθυναν και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Π. Κοζάνης και μέλος της Σ.Ε. του Δικτύου, Ν. Τσακμάκης καθώς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Π. Κοζάνης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Στ. Γιαννακίδης.

Στη συνέχεια, μέσα από την προβολή του video «Βαλκάνιος Πραματευτής» της ΕΡΤ είχαμε την ευκαιρία να συνδεθούμε με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου, σύνδεση που ενισχύθηκε μέσα στη διήμερο και από τη ζεστή φιλοξενία και τις παράλληλες δραστηριότητες που είχαν φροντίσει να οργανώσουν οι συνάδελφοι από το Κ.Π. Κοζάνης. Σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας αφιερώθηκε στην σύνδεση προσώπων και φορέων καθώς κάποιοι συνάδελφοι και φορείς, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ολομέλεια, αξιοποιώντας ως μέσον το λογότυπο του Δικτύου, το οποίο παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά. Βλέποντας το λογότυπο του Δικτύου και σκεφτόμενοι τη δική τους εμπειρία στο Δίκτυο, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τους συμβολισμούς του λογότυπου για τους ίδιους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: κοχλίας, σπειροειδής κίνηση, καραβάκι που ταξιδεύει πάνω στη θάλασσα με το Δ «σαν πανί», ταξίδι σε περίεργες ή φουρτουνιασμένες θάλασσες, «από το κέντρο στην περιφέρεια», από μακριά σαν νότα μουσικής ή σαν παραμάνα παιδική που κουμπώνει με ασφάλεια και μπορεί να ξεκουμπώνει οποιαδήποτε στιγμή και να δεχτεί νέα μέλη. Κίνηση, συνάντηση, ανταλλαγή, τα χρώματα – σχήματα παραπέμπουν στον πλουραλισμό του Δικτύου, σαν τα χρώματα της ίριδας στο ουράνιο τόξο, σε αρμονία, σύνθεση διαφορετικών απόψεων και των διαφορετικών φάσεων κάθε φορέα, αλληλουχία και συνέχιση, εξέλιξη των φάσεων του Δικτύου, κοχλίας που βοηθά την επικοινωνία και τη δυνατότητα να αφουγκράζεσαι την συνεξέλιξη: πως αλλάζουν και εξελίσσονται τα πράγματα που χρειάζεται χρόνος για να πας στο επόμενο και να φτιάξεις κάτι πολύτιμο σαν το «μάτι της Παναγίας» που παίρνει χρόνια για να φτιαχτεί και μπορεί να γίνει κόσμημα, κάτι χαρούμενο, αισιόδοξο, ελπιδοφόρο, που συνθέτει την διαφορετικότητα, το παλιό και το νέο. Η εκπρόσωπος του ΚΠ Ηλείας μοιράστηκε στην ολομέλεια τη συγκίνηση που ένιωσε γιατί ο κοχλίας ήταν το λογότυπο που είχαν σκεφτεί την περίοδο που σχεδίαζαν την 8η Πανελλήνια Συνάντηση.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με τη συζήτηση οργανωτικών θεμάτων του Δικτύου. Τα μέλη ενημερώθηκαν για το λογότυπο, την ιστοσελίδα και εγκρίθηκε το κόστος κατασκευής της 738 €.

Η προσωρινή διεύθυνση είναι: http//diktio.creative cow.gr. Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές εργασίες. Συζητήθηκε επίσης το αίτημα του Κ.Π. «Φαέθων» Ιλίου για παραγραφή οφειλών του από το 2007 – 2013 και συνοψίζοντας έγινε σαφές, ότι υπάρχει διάθεση να διευκολυνθεί ο συγκεκριμένος φορέας καθώς συνεκτιμάται η συνεπής και ενεργή συμμετοχή του στο Δίκτυο με πολλούς τρόπους, ωστόσο θα ήταν προτιμότερη μια ρύθμιση των οφειλών ώστε να εξοφληθούν σταδιακά (για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των μελών και ενίσχυσης του ταμείου του Δικτύου). Κλείνοντας η εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» πρότεινε στην ολομέλεια να διαμορφωθεί ψήφισμα από το Δίκτυο σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται αυτές τις ημέρες με αίτημα την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης. Η ολομέλεια έπειτα από διαλογική συζήτηση έκρινε ότι αποτελεί ένα καίριο και πολύ σημαντικό ζήτημα με πάρα πολλές παραμέτρους και απαιτείται αρκετός χρόνος για επεξεργασία ώστε να χτιστεί μία κοινή γλώσσα. Για αυτό το λόγο μάλιστα έχει προταθεί να συμπεριληφθεί και στη θεματολογία της 10ης Πανελλήνιας.

Το Σάββατο 9/5 στο πρώτο μέρος της ολομέλειας, μετά από μία σύντομη εισαγωγή – ενημέρωση για την πορεία της διοργάνωσης της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης, από την Σ.Ε. και το Κ.Π. Ιωαννίνων συζητήθηκαν θέματα όπως το κεντρικό μήνυμα, η θεματολογία, το προσχέδιο του προγράμματος κ.ά. που χρειάζεται ακόμα να εμπλουτισθούν και να διαμορφωθούν.

Μετά την ανταλλαγή στις μικρές ομάδες και τη συζήτηση των συμπερασμάτων, η ολομέλεια αποφάσισε τα ακόλουθα:

 • Το κεντρικό μήνυμα της 10ης Π. Σ. είναι «Πρόληψη … η ζωή μας αύριο».
 • Να υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμα για τα μέλη των Δ.Σ. και για τους εθελοντές. Να απευθυνθεί συγκεκριμένη πρόσκληση από το Δίκτυο προς τα ΔΣ και να το υποστηρίξουν και οι επιστημονικές ομάδες.
 • Να υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής σε περισσότερες ομάδες, να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση και λιγότερος για ανακοινώσεις. Εστίαση στο «πως», στις δυσκολίες και όχι στο «τι» (απλή περιγραφή).
 • Να συμπεριληφθεί στη θεματολογία και να δοθεί έμφαση στην κοινωνική διάσταση της πρόληψης (π.χ. πως επηρεάζει την πρόληψη η θέση της πολιτείας για αποποινικοποίηση της χρήσης, ανάγκη να δυναμώσει το κοινοτικό κομμάτι της δουλειάς, να εστιάσουμε περισσότερο στην κοινωνική αλλαγή, αξιοποιήσουμε και να εμβαθύνουμε τα δίκτυα στην κοινότητα, τι εργαλεία χρειάζονται γι’ αυτό, κ.ά.).
 • Να προσκληθούν ως ομιλητές ο Χ. Πουλόπουλος, Κούτης Αντώνης, Φωτίου Τάσος, Καφετζόπουλος, Πολυχρόνης Π. και στην παράλληλη εκδήλωση για το Διαδίκτυο Σφακιανάκης, Σιώμος ή Τσίτσικα. Επίσης προτάθηκαν ως ομιλητές: Σ. Τριλίβα, Ν. Παρασκευόπουλος, Γ. Πανούσης, Α. Γιώτσα, Ε. Καραγιαννοπούλου

Οι προτάσεις της ολομέλειας θα αξιοποιηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή για την τελική διαμόρφωση του προγράμματος.

Στο δεύτερο μέρος συζητήθηκαν οι προτάσεις της Σ.Ε. για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου, οι οποίες και επισυνάπτονται προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα από τα μέλη και να έχουμε ένα περιθώριο επεξεργασίας μέχρι την ολομέλεια στο πλαίσιο της Πανελλήνιας όπου και θα οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές. Η βασική αλλαγή που προτείνει η Σ.Ε είναι η δημιουργία ενός παραρτήματος που θα συνοδεύει το πλαίσιο και θα καταγράφονται με σαφήνεια κάποιες από τις λειτουργίες του Δικτύου όπως η Διοργάνωση των Πανελληνίων Συναντήσεων. Το Κ.Π. της Ηλείας πρότεινε επίσης να καταχωρηθεί στο πλαίσιο λειτουργίας και η εξής πρόβλεψη «να γίνεται επεξεργασία των συμπερασμάτων της εκάστοτε Π.Σ. στις ενδιάμεσες ολομέλειες». Επίσης, τέθηκε σε προβληματισμό το γεγονός ότι το πλαίσιο προβλέπει οι εκπρόσωποι των φορέων του Δικτύου να είναι μόνο μέλη των επιστημονικών ομάδων. Στη συζήτηση που ακολούθησε διευκρινίστηκε ότι το Δίκτυο έχει επιστημονικό χαρακτήρα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, στην περίπτωση όμως που συμμετέχει κάποιος πχ εθελοντικός φορέας και δεν υπάρχει επιστημονική ομάδα τότε ο φορέας εκτιμά ποιος μπορεί να τον εκπροσωπήσει στο Δίκτυο.

Η συνάντηση έκλεισε με την ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες για την εμπειρία ολόκληρου του διημέρου της ολομέλειας του Δικτύου, μέσα από θερμά σχόλια και συναισθήματα: χαρά που έγινε στην Σιάτιστα, έφυγε από το κέντρο, είμαστε σύγχρονοι πραματευτάδες: δυναμώνουμε μέσα από την δικτύωση. Μου άρεσε η συνάντηση, η φιλοξενία, η διαδικασία, μεγάλη ανάγκη για ανατροφοδότηση (την «έξω» ματιά) – μεγάλο ευχαριστώ στο Κ.Π. Κοζάνης, στο Δίκτυο: μου έκανε καλό, είδα μέσα από τα δικά σας μάτια με αισιοδοξία το αύριο της πρόληψης – έκπληξη η συνάντηση που, πως και με ποιους (συνάδελφοι από πολλά μέρη, σε μια δύσκολα προσβάσιμη περιοχή, με μια δυναμική που μας χαρακτηρίζει): η πρόληψη χαράσσει το μέλλον, συγκινημένη που είμαστε εδώ, μια ξεχωριστή ολομέλεια, επιστρέφω γεμάτη: η Σιάτιστα έγινε η γέφυρα για την Π.Σ. στα Γιάννενα. Δημιουργικό διήμερο, νοιάξιμο για το Δίκτυο, συγχαρητήρια στην Σ.Ε., πολύ αισιόδοξη, περιμένω την Π.Σ. – πέρασα όμορφα, το Δίκτυο ταξιδεύει, χάρηκα που γνώρισα και άλλους ανθρώπους, αλλάζουν τα πρόσωπα αλλά το Δίκτυο βρίσκει τρόπους να μας ενώνει, δουλέψαμε ανάλαφρα. Συγκινημένη: όμορφοι άνθρωποι, τόποι, σύνδεση με το παρελθόν και την συλλογικότητα, το βάρος της πόλης, ο τόπος, ο χώρος που συναντηθήκαμε έδωσαν άλλο νόημα, πατάμε γερά, ανεβάζετε τον δείκτη : «που έχουμε το Δίκτυο και ποια η ευθύνη μας», ευχαριστώ το Κ.Π. Κοζάνης για τη φιλοξενία, λειτούργησαν σαν ομάδα, με ξεκούρασε που έγινε στην επαρχία, είχα την αίσθηση ότι έρχονται συγγενείς, πρόσωπα που εκτιμώ σε έναν χώρο που είμαι πολύ συνδεδεμένος. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε διερευνητικά, μου λείπει η ανταλλαγή με συναδέλφους, ανάγκη για σύνδεση, σκεφτόμαστε να γίνουμε μέλη, πολύ ωραία εμπειρία ειδικά για εμάς που δεν ζήσαμε την (κοινή) εκπαίδευση, συγχαρητήρια στους συναδέλφους του Κ.Π. Κοζάνης. Απλότητα, ισορροπία, σταθερότητα, άνοιγμα. Συμμετέχω για πρώτη φορά σε ολομέλεια του Δικτύου, νιώθω ότι υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας, η επιτυχία μας ότι βάζουμε την ψυχή μας: γνωριζόμαστε χωρίς να γνωριζόμαστε.

Καταγραφή πρακτικών
Αννέτα Τσελέντη
Γιάννα Ζορμπά

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s