«Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών» | 10η ΠΣΦΠ (περίληψη, βίντεο)

10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, «Πρόληψη… Η ζωή μας αύριο», Ιωάννινα, 15 – 18 Οκτώβρη 2015
«Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών»

Ομιλήτρια: Ι. Μπάφη, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ)/ Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)

Προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Ανάδειξη και υποστήριξη της δουλειάς των φορέων Πρόληψης»

Περίληψη

Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζονται οι ‘Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (ΕυΠρο)’. Οι ΕυΠρο αποτελούν μια ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προώθηση της ποιότητας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης στον τομέα της πρόληψης της χρήσης ουσιών, όπου αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκεκριμένες προδιαγραφές (πρότυπα) ποιότητας στον τομέα αυτό.

Οι ΕυΠρο περιλαμβάνουν έναν κατάλογο κριτηρίων, τα οποία είναι οργανωμένα και ομαδοποιημένα στον ‘κύκλο της πρόληψης’, έναν κύκλο έργου που περιέχει οκτώ στάδια: εκτίμηση αναγκών, εκτίμηση πόρων, διαμόρφωση του προγράμματος, σχεδιασμός της παρέμβασης, διαχείριση και κινητοποίηση πόρων, υλοποίηση και παρακολούθηση, αξιολόγηση και, τέλος, διάχυση και βελτίωση. Πέραν αυτών, ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα τέσσερα οριζόντια ζητήματα (στο κέντρο του κύκλου
της πρόληψης), τα οποία αναδεικνύουν θέματα που αφορούν κάθε ένα από τα οκτώ στάδια: βιωσιμότητα και χρηματοδότηση, επικοινωνία και συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών, ανάπτυξη του προσωπικού και δεοντολογία. Σε κάθε στάδιο, περιγράφονται συνοπτικά τα αναγκαία ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων πρόληψης.

Ο κύκλος της πρόληψης παρέχει ένα υπόδειγμα που μπορεί να υιοθετείται κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και ένα απλουστευμένο μοντέλο που πρέπει να προσαρμόζεται επιμελώς στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε κοινότητας, ομάδας-στόχος και παρέμβασης. Οι ΕυΠρο δεν περιλαμβάνουν πολιτικές, προσεγγίσεις και παρεμβάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο αναφοράς –για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο– για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση παρεμβάσεων πρόληψης των χρήσης ουσιών.

Παρουσίαση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s