«Γυμνάσιο ερχόμαστε!» Όταν η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο γίνεται αφορμή για δικτύωση, συνεργασία, δημιουργία | 10η ΠΣΦΠ (περίληψη, βίντεο)

10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, «Πρόληψη… Η ζωή μας αύριο», Ιωάννινα, 15 – 18 Οκτώβρη 2015
«Γυμνάσιο ερχόμαστε!» Όταν η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο γίνεται αφορμή για δικτύωση, συνεργασία, δημιουργία
Ομιλήτριες: Μ. Μαμιδάκη, Κέντρο Πρόληψης Δ. Ζωγράφου, Β. Σάλτη, Ι. Κατσιαφλιάνη, Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Δ. Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου

Προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Προγράμματα πρόληψης σε εφήβους»

Περίληψη

Το πέρασμα από το δημοτικό στο γυμνάσιο, οι τρεις συναντήσεις που γίνονται πέντε… οκτώ… δέκα, η συμπληρωματικότητα δύο διαφορετικών προγραμμάτων, οι βόλτες Ζωγράφου – Καλλιθέα, η πρόληψη, η συνεργασία, η επικοινωνία γεννούν το «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!».

Το εκπαιδευτικό υλικό «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!» αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για όσους εκπαιδευτικούς θέλουν να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας των μαθητών της Στ’ Δημοτικού για το Γυμνάσιο, σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία της πρωτογενούς πρόληψης. Το «Γυμνάσιο ερχόμαστε!» δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν πληροφορίες για το νέο τους σχολείο, ενθαρρύνοντάς τους παράλληλα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για αυτήν την αλλαγή, αλλά και εφοδιάζοντάς τους με τις απαραίτητες ψυχοκοινωνικές δεξιότητες για το μεγάλωμά τους.

Το συγκεκριμένο υλικό αποτυπώνει την εμπειρία υλοποίησης προγραμμάτων ομαλής μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο στα σχολεία των Δήμων Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου και είναι προϊόν μιας πλούσιας συνεργασίας μεταξύ δύο Κέντρων Πρόληψης. Το 2014 εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Σπουδών ΠΕ του ΥΠΘ. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί από τα δύο Κέντρα 75 εκπαιδευτικοί που στη συνέχεια αξιοποίησαν το υλικό στην τάξη τους. Στα άμεσα σχέδια των δύο Κέντρων είναι και η εκπαίδευση και διάχυση του υλικού στα Κέντρα Πρόληψης.

Στην ανακοίνωση θα γίνει παρουσίαση των στόχων, της φιλοσοφίας και της θεματολογίας του υλικού, της πορείας εξέλιξης και δημιουργίας του, καθώς και παρουσίαση αποτελεσμάτων σχετικών με την εκπαίδευση, εφαρμογή και εποπτεία στην υλοποίησή του από δασκάλους.

Παρουσίαση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s