Το νόημα που δίνει η «ΠΡΟΤΑΣΗ» στο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Η ΒΑΣΗ

Το 1988, μετά από μία δεκαετή συμμετοχή στον τομέα της ενημέρωσης για την πρόληψη των εξαρτήσεων, πρότεινα στο Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, του οποίου ήμουν μέλος, να προσανατολίσουμε την πρόληψη στον χώρο της σχολικής κοινότητας, μέσα από μία ολιστική και συστημική προσέγγιση. Ο σχολικός χώρος είναι ένας μοναδικός χώρος δυνητικής και δυναμικής συνάντησης, συνεκπαίδευσης και συνεξέλιξης προσώπων, ομάδων αλλά και της περιβάλλουσας κοινότητας. Βασικός στόχος ήταν να αποσυνδέσουμε την πρόληψη από την εκφοβιστική  ή έστω  αντικειμενική ενημέρωση και να την εντάξουμε στην πραγματική καθημερινή ζωή.

Οι γονείς π.χ. μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο στον σύλλογο γονέων να προσεγγίσουν, να γνωρίσουν, να συνεργασθούν και να δράσουν από κοινού πρώτα με τους εκπαιδευτικούς και στην συνέχεια  με τα παιδιά.

ΟΙ ΙΔΕΕΣ

Έτσι έγινε το ξεκίνημα της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ».

Τα πρόσωπα έχουν ιδέες αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουν με άλλα πρόσωπα, αν δεν δημιουργήσουν μία ομάδα εφαρμογής, αν δεν αξιοποιήσουν την επιστημονική γνώση και εμπειρία,  ποτέ αυτές οι ιδέες δεν θα προσγειωθούν να γίνουν πραγματικότητα. Να επιδράσουν θετικά στις κοινωνικές εξελίξεις. Μία διαδικασία αναγκαία, απλή, αυτονόητη, αλλά πολλές φορές και δύσκολη. Όμως η ιστορία του ανθρώπου, χιλιάδες χρόνια τώρα, μας δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Μόνο μέσα από την αλληλεπίδραση – κυρίως στην πράξη, όταν εφαρμόζονται οι ιδέες μαζί με άλλους ανθρώπους –  μπορεί να παρέμβει στην πραγματικότητα, να την αλλάξει (ελπίζουμε θετικά) και ταυτόχρονα να εξελιχθεί και ο ίδιος ως πρόσωπο.

Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» αυτά τα 25 χρόνια, στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται στην ομαδική συνεργασία και διεργασία, επιδιώκει προσωπικές και ομαδικές αλλαγές, προκειμένου να λειτουργεί καλύτερα η κοινωνία μας, στηριζόμενη σε αρχές και αξίες που μας δικαιώνουν ως ανθρώπους.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το 1993, πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημα της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και ενώ λειτουργούσαν οι ομάδες, νοιώσαμε ότι κάτι μας έλειπε για να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο.

Όπως το πρόσωπο  έχει την ανάγκη να συναντήσει άλλα πρόσωπα για  να συνεξελιχθεί, έτσι και η ομάδα η ο φορέας έχουν  την ανάγκη να επικοινωνήσουν με άλλους φορείς για να νοιώσουν  ότι ανήκουν  σε μία ευρύτερη οικογένεια, να δώσουν  και να πάρουν ανατροφοδότηση και στήριξη.

Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για αρχίσουμε να αναζητούμε σκαπανείς η ερασιτέχνες ρομαντικούς εραστές της πρόληψης στην Ελλάδα.

Έτσι άρχισε η ιστορία του Πανελλαδικού τότε, Πανελληνίου σήμερα Δικτύου Φορέων Πρόληψης.

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου σε δύο μεγάλες προσωπικότητες, εθελόντριες και πρωτεργάτες στην πρόληψη, που στήριξαν αυτό το δίκτυο στο ξεκίνημά του και σήμερα δεν βρίσκονται στην ζωή. Την καθηγήτρια ψυχολογίας και ιδρύτρια των σχολών γονέων Μαρία Χουρδάκη και την παιδίατρο Ματίνα Παναγιωτοπούλου, στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου για τα ναρκωτικά.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ 

Από τότε πέρασαν 20 χρόνια. Αρκετά χρόνια για να μας πείσουν ότι αυτή η προσπάθεια άξιζε, είχε νόημα και κυρίως ήταν και είναι χρήσιμη και ωφέλιμη σε όσους συμμετείχαν στις διάφορες φάσεις λειτουργίας του Δικτύου από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα.

Για τα μέλη της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ»  και για μένα προσωπικά το Δίκτυο έχει μία παρόμοια αξία με την ίδια την «ΠΡΟΤΑΣΗ». Νοιώθουμε για τους φορείς πρόληψης που συμμετέχουν, τα ίδια αισθήματα με αυτά που νοιώθουμε για τα μέλη των ομάδων μας. Το Δίκτυο δεν είναι αυτοσκοπός προσωπικής η συλλογικής αυταρέσκειας για να εισπράξουμε εύσημα η να υπηρετήσουμε ιδιοτελείς σκοπούς.

Το Δίκτυο έχει νόημα για μας και για όσους φορείς συμμετέχουν ενεργά στην ζωή του, όταν μέσα από μία ευρύτερη συμμετοχή μεγαλώνουμε το ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, το κίνημα της «Παράλληλης Ελλάδας». Μία Ελλάδα που λειτουργεί διαφορετικά από αυτό τον σύγχρονο υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής που μας οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες στην σημερινή κρίση. Μία κρίση που δυστυχώς η πλειοψηφία των πολιτικών και των πολιτών την εστιάζει στην οικονομική κρίση, ενώ στην πραγματικότητα η οικονομική κρίση είναι η κορύφωση της βαθιάς κοινωνικής, πολιτικής κρίσης, που αποτελεί και την βασική αιτία της σημαντικής αύξησης των εξαρτητικών συμπεριφορών και πολλών άλλων κοινωνικών προβλημάτων.                            

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Πρόληψη, το Δίκτυο, οι Φορείς, η «ΠΡΟΤΑΣΗ» δικαιώνουν την ύπαρξή τους, αν στην πράξη και όχι στα λόγια, λειτουργούν, προτείνουν και δείχνουν μέσα από την καθημερινή τους δράση,  έναν άλλο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, ώστε μέτρο όλων των πραγμάτων να είναι ο άνθρωπος, όπως έλεγε ο Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης.

Οι τελευταίες δεκαετίες δεν μας οδήγησαν στο να χάσουμε τα λεφτά. Χάσαμε τον άνθρωπο μέσα μας. Τα υλικά πράγματα τα γνωρίζεις και εύκολα τα κερδίζεις όπως και εύκολα τα χάνεις.

Πως όμως φτιάχνεις ανθρώπους όταν τα καλούπια έχουν χαθεί η έχουν τόσο παραμορφωθεί και παράγουν μικρούς η μεγάλους ανικανοποίητους, ανασφαλείς και άδειους ψυχικά και πνευματικά εγωιστές;

Το πεδίο που κρινόμαστε ως στελέχη και φορείς πρόληψης είναι η προσωπική μας στάση και συμπεριφορά. Εκεί δοκιμαζόμαστε όλοι αν υπάρχει ταυτότητα λόγων και πράξης.

Πόσο εύκολα π.χ. επαναστατούμε και καταδικάζουμε τον ρατσισμό, ενώ στην πράξη λειτουργούμε ως ρατσιστές στην καθημερινότητα, όταν δεν σεβόμαστε τα δικαιώματα του συνεργάτη μας, του συμπολίτη μας, την άποψή του να έχει διαφορετική γνώμη χωρίς να τον απορρίπτουμε αλλά να τον ενθαρρύνουμε να εκφράζεται ελεύθερα;                                  

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Το Δίκτυο για μένα αποτελεί άλλο ένα μικρό εργαστήριο εκπαίδευσης σε αλλαγή δυσλειτουργικών συμπεριφορών και στερεοτύπων. Είναι ο χώρος που πειραματιζόμαστε και εφαρμόζουμε στην πράξη έναν τρόπο ζωής στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Για τον λόγο αυτό αξίζει όχι μόνο να υπάρχει αλλά να μεγαλώνει, γιατί συμβάλλει στο μεγάλωμα της Ελλάδας που αντιστέκεται με αξιοπρέπεια και προοπτική.

Του Βασίλη Πασσά    

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s