«Συμβουλευτική στο χώρο της Πρόληψης: ανάγκη, πρόκληση, διεύρυνση ή κίνδυνος»

Συμπεράσματα Ολομέλειας Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

«Συμβουλευτική στο χώρο της Πρόληψης: ανάγκη, πρόκληση, διεύρυνση ή κίνδυνος»

Αρχαία Ολυμπία, 8 – 9 Απριλίου 2016

 • Η Πρωτογενής Πρόληψη έχει κύριο στόχο και προσανατολισμό την ενίσχυση της λειτουργικότητας της κοινότητας και των συστημάτων της και όχι την αντιμετώπιση συμπτωμάτων. Αυτό το επιτυγχάνει υποστηρίζοντας το άτομο μέσα στην ομάδα και το πλαίσιο – περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται, με στόχο την ενημέρωση, εμψύχωση και ενδυνάμωσή του, καθώς και την ανάληψη ευθύνης μέσα από τους κοινωνικούς του ρόλους, για την επίτευξη αλλαγών σε κοινοτικό επίπεδο. Έτσι, η πρόληψη των εξαρτήσεων μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος πληθυσμού, είναι πολυεπίπεδη και πολυεστιακή, ενώ η παροχή υπηρεσιών Πρωτογενούς Πρόληψης από τα Κέντρα Πρόληψης αποτελεί μοναδική δυνατότητα για τις τοπικές κοινότητες.
 • Η προσέγγιση της πρωτογενούς πρόληψης στηρίζεται στις αρχές της συνδιαμόρφωσης, συναπάντησης και συνεξέλιξης, στοχεύοντας στην καλλιέργεια δεσμών – δικτύων ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσα από «αλληλεξαρτήσεις» που προάγουν την διαμόρφωση και ανάπτυξη του καθένα ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί προληπτικά στην απομόνωση από τους άλλους και στη συγχώνευση μαζί τους, ίδιον των εξαρτήσεων.
 • Οι αρχές της πρόληψης, λοιπόν, είναι αυτές που καθιστούν το ρόλο της ατομικής συμβουλευτικής ως επικουρικό, στις κοινοτικού χαρακτήρα ψυχοκοινωνικές πλευρές -δράσεις- του έργου της.
 • Τα όρια της συμβουλευτικής στην πρόληψη, χρειάζεται να προσδιορίζονται κάθε φορά από την εκάστοτε επιστημονική ομάδα, στη βάση τόσο των ιδιαίτερων αναγκών της κοινότητας όσο και των ιδιαίτερων δυνατοτήτων – δεξιοτήτων της ομάδας, χωρίς ποτέ αυτά να λειτουργούν, τόσο σε βάρος του κοινοτικού έργου της πρόληψης, όσο και των δυνατοτήτων της ίδιας της ομάδας.
 • Για τη Συμβουλευτική, έτσι όπως ορίζεται παραπάνω, είναι σημαντικό να οριστεί ένα πλαίσιο, το οποίο:
  1. Να λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης, τους στόχους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (γεωγραφικές, πολιτισμικές διαφοροποιήσεις κ.λπ.).
  2. Να διασφαλίζει τις δομές και τα στελέχη (πιστοποίηση δομών και στελεχών), καθώς και να προστατεύει του εξυπηρετούμενους.
  3. Να θέτει όριο μεταξύ Συμβουλευτικής – Θεραπείας και να λαμβάνει υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες του ατόμου.
  4. Να παρέχει πιστοποιημένη – συνεχιζόμενη εκπαίδευση των στελεχών στη Συμβουλευτική και Εποπτεία.
  5. Να αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες δομές Ψυχικής Υγείας για πιθανές παραπομπές, με στόχο την παροχή της καλύτερης δυνατής βοήθειας, μέσα από διαδικασίες δικτύωσης και διασύνδεσης των φορέων.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s