«Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδί» | 11η ΠΣΦΠ (περίληψη, βίντεο)

11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, «ΣυμΠλέοντας, Ξαναχτίζουμε Κοινότητες», Ερμούπολη, Σύρος, 18 – 21 Οκτωβρίου 2017
«“Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδί”: Πώς η πολυπλοκότητα των αναγκών της σημερινής οικογένειας με έφηβους στα χρόνια της κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πληθώρα επαγγελματιών που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους με επιτυχία – θεωρητική τεκμηρίωση και παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων» 

Αι. Μαρκουίζου Γκίκα, Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, Μονάδα Πρόληψης «Ίκαρος», Αθήνα, Ελλάδα

Προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Ενήλικες υποστηρικτές»

Περίληψη

Οι οικογένειες είναι εξαιρετικά, πολύπλοκα συστήματα, που αντανακλούν αλλά και διαμορφώνουν τις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες. Στα χρόνια της κρίσης που διανύει η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, η οικογένεια και δη η οικογένεια με εφήβους αντιμετωπίζει πολλές φορές δυσεπίλυτα προβλήματα, που, για τον σύγχρονο ψυχοθεραπευτή αποτελούν πρόκληση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών του. Οι συνήθεις εφαρμοσμένες μέθοδοι και προσεγγίσεις δεν επαρκούν πολλές φορές για να δοθεί ανακούφιση και να προχωρήσουν οι άνθρωποι που αποτελούν την οικογενειακή μονάδα σε ένα επόμενο στάδιο εξέλιξης, λιγότερο επώδυνο και προβληματικό( Χαραλαμπάκη, 2017).

Η προσέγγιση που ακολουθείται από τη Μονάδα Πρόληψης ΙΚΑΡΟΣ, στα πλαίσια του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ αφορά διαδικασίες και τρόπους συνεργασίας στη βάση εκτεταμένων μεθόδων δικτύωσης με φορείς και υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται πολύπλευρη στήριξη και ουσιαστική έγκαιρη παρέμβαση στην αναχαίτιση εξαρτητικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στην οικογένεια και ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα  μέλη της.

Το άρθρο επιχειρεί να παρουσιάσει: Α. Με ποιους τρόπους μία τέτοια προσέγγιση είναι και εφικτή και αποτελεσματική, Β. Ποιες θεραπευτικές σταθερές καλείται να υπηρετήσει και σε ποιες χρειάζεται να «ασεβήσει» (Cecchin, Μinuchin, Χαραλαμπάκη, 2017, Kατάκη, 2016), Γ. Ποιο γνωστικό μοντέλο ανάπτυξης και δικτύωσης χρησιμοποιεί ως θεματική «ομπρέλα» (Mindell, Covey, Christakis) και Δ. Ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες στις οποίες στηρίζεται και δρα (DeLeon, Covey, Γιαννακοπούλου & Αγγέλου). Τέλος, θα δοθούν κλινικές περιπτώσεις εφαρμογής της προσέγγισης, όπου από τον αρχικό ιδιότυπο τίτλο θα οδηγηθούμε σε έναν βιωματικά αποδεδειγμένο παραλληλισμό, δηλαδή, ότι «χρειάζεται ένα «χωριό» από επαγγελματίες για να «μεγαλώσεις» μια οικογένεια σήμερα».

Παρουσίαση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s