Πρακτικά τακτικής ολομέλειας του Δικτύου στη Ζάκυνθο (4-5 Μαΐου 2018)

Η Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, με διοργανωτή φορέα το Κέντρο Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», στη «Λέσχη ο Ζάκυνθος». Στην εναρκτήρια εκδήλωση – αφιέρωμα στα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου συμμετείχαν 65 άτομα. Στις εργασίες της ολομέλειας που ακολούθησαν την 1η ημέρα, συμμετείχαν 49 άτομα εκπρόσωποι 27 φορέων και τη 2η ημέρα 44 άτομα εκπρόσωποι 26 φορέων. 

Συμμετέχοντες Ολομέλειας

 1. Τσακμάκης Νίκος, Κ.Π. Κοζάνης
 2. Νέζης Γιάννης, Κ.Π. ΑΘΗΝΑ «ΥΓΕΙΑ»
 3. Ζορμπά Γιάννα, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 4. Πασσάς  Βασίλης, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ» και «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής
 5. Πασσά  Αγγελική, «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής
 6. Καφετζόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ
 7. Γεωργαλά Νίκη, ΟΚΑΝΑ
 8. Αποστολοπούλου Κωνσταντίνα, Κ.Π. Χολαργού, Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ»
 9. Γαϊτάνη Αθηνά, Κ.Π. Κορινθίας «ΔΙΟΛΚΟΣ»
 10. Τραυλού Λαμπρινή, Κ.Π. Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
 11. Δημητρίου Σία, Κ.Π. Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
 12. Καβέζου Γιάννα, Κ.Π.  Αργολίδας «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ»
 13. Τσαπαρδώνη Γιώτα, Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
 14. Πανουτσόπουλος Νικόλαος, Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»#
 15. Γκουβίτσα Σταυρούλα, Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» (μέλος Δ.Σ.)
 16. Βαρούχας Ιάκωβος, Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» (μέλος Δ.Σ. – Εθελοντής)
 17. Βαρούχα Ευγενία, Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» (Εθελόντρια) (εναρκτήρια εκδήλωση)
 18. Γούλα Μαρία, Κ.Π. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ»
 19. Αδαμοπούλου Ευγενία, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας
 20. Παπαδοπούλου Ιωάννα, Κ.Π. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ»
 21. Γκουντούνα Ασπασία, Κ.Π. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ»
 22. Σοφού  Ευγενία, Κ.Π. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ» (Πρόεδρος Δ.Σ.)
 23. Καρυστιναίος Μάνος, Κ.Π. Ζωγράφου
 24. Καππής  Γιώργος, Κ.Π. Ζωγράφου (1η μέρα)
 25. Σασάνης Σπύρος, Κ.Π. Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ
 26. Φίλιου  Ελένη, Κ.Π. Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ
 27. Ηλιοπούλου Λυγερή, Κ.Π. Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ»
 28. Κούτρας  Βασίλης, Κ.Π. Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ»
 29. Βακαλοπούλου Αναστασία, Κ.Π. Ν. Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ»
 30. Αρμοδώρου Κρυσταλλία, Κ.Π. Κεφαλληνίας – Ιθάκης «ΑΠΟΠΛΟΥΣ»
 31. Βαγγελάτου Αικατερίνη, Κ.Π. Κεφαλληνίας – Ιθάκης «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» (Πρόεδρος Δ.Σ.)
 32. Θεοδωρίδης Αβραάμ, Κ.Π. Φλώρινας (1η μέρα)
 33. Τσελέντη Αννέτα, Κ.Π. Κέρκυρας «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
 34. Καλησπεράτη Ευαγγελία, Κ.Π. Κέρκυρας «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
 35. Μπεντεβή Αναστασία, Κ.Π. Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ»
 36. Βόσνος Δημήτρης, Κ.Π. Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ» (Πρόεδρος Δ.Σ.) (1η μέρα)
 37. Περακάκη Σοφία, ΚΕΣΑΝ – Κ.Π. Ηρακλείου
 38. Βλαχάκης Γιώργος, ΚΕΣΑΝ – Κ.Π. Ηρακλείου (Αναπληρωτής Πρόεδρου Δ.Σ.)
 39. Προκοπίου Αναστασία, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ» Κυκλάδων
 40. Θεοδωροπούλου Φωτεινή, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ» Κυκλάδων
 41. Κουνδουράκη Κλειώ, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ» Κυκλάδων
 42. Υφαντή Κωνσταντίνα, Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ
 43. Βερεσιές Κυριάκος, ΚΕΝΘΕΑ
 44. Σταγιάνου Βασιλική, Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ»
 45. Στραβοπόδης Τιμόθεος, Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ»
 46. Βυθούλκας Γιάννης, Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ»
 47. Μάργαρη Δήμητρα, Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ»
 48. Μουζάκη Ελίζα, Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ»
 49. Γεωργίου Μάκης, ΣΥΚΑΝΑ (1η μέρα)
 50. Κίμωνος Παναγιώτης, ΣΥΚΑΝΑ (1η μέρα)
 51. Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος, Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ» (Πρόεδρος Δ.Σ.) (εναρκτήρια εκδήλωση)
 52. Λογοθέτης Νικόλαος, Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ» (Αντιπρόεδρος, Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου) (εναρκτήρια εκδήλωση)
 53. Καψαμπέλης Παύλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου (εναρκτήρια εκδήλωση)
 54. Νιοτόπουλος Ελευθέριος, Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Δ.Σ. (εναρκτήρια εκδήλωση)
 55. Κορφιάτης Γιάννης, Εκπρόσωπος Περιφέρειας Ζακύνθου (εναρκτήρια εκδήλωση)
 56. Κατσαΐτου Άντα, Δ/νση Α/θμιας  Εκπαίδευσης Ζακύνθου (εναρκτήρια εκδήλωση)
 57. Γκούσκος Κωνσταντίνος, Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου (εναρκτήρια εκδήλωση)
 58. Τουρίκης Γιάννης, Ιατρός (πρώην Νομάρχης) (εναρκτήρια εκδήλωση)
 59. Σαρδή Λένα, Μέλος ΧΕΝ Ζακύνθου (εναρκτήρια εκδήλωση)
 60. Σταμίρη Μιμίκα, Πρώην Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Β/θμιας Ζακύνθου (εναρκτήρια εκδήλωση)
 61. Τρούσα Αδαμαντία, Π.Ε. Ζακύνθου (Κοινωνική Λειτουργός) (εναρκτήρια εκδήλωση)
 62. Κοπανάς Γιάννης, Πρώην Προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου (εναρκτήρια εκδήλωση)
 63. Στραβοπόδη Μαρία, Πολίτης (εναρκτήρια εκδήλωση)
 64. Γιάτρα Αναστασία, Κοινωνιολόγος (εναρκτήρια εκδήλωση)
 65. Γεωργίζας Μιχάλης, Μ.Μ.Ε. (εναρκτήρια εκδήλωση)

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Το μεσημέρι, στις 12:30, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιο Δ’,  τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Ελευθέριο Νιοτόπουλο, τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης  Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ» κ. Νικόλαο Λογοθέτη, τον Πρόεδρο του ΣΥΚΑΝΑ Λάρνακας κ. Μάκη Γεωργίου και τον κ. Παναγιώτη Κίμωνος, επίσης από τον ΣΥΚΑΝΑ, καθώς και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», κ. Τιμόθεο Στραβοπόδη και εργαζόμενους του Κέντρου.

Τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου στη συνάντηση εκπροσώπησαν η κα Γιάννα Ζορμπά, Συντονίστρια του Δικτύου και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ», ο κ. Νίκος Τσακμάκης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης, ο κ. Γιάννης Νέζης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Δ. Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ – ΥΓΕΙΑ», η κα Νίκη Γεωργαλά, Προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και η κα Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, Επιστημονικό Στέλεχος του  Κέντρου Πρόληψης Χολαργού – Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ».

Η συζήτηση κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και συνεργατικό κλίμα και επισημάνθηκε η σημαντικότητα του έργου των φορέων πρόληψης στην κάθε τοπική κοινότητα, η συνεισφορά των προγραμμάτων πρόληψης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νέων, της οικογένειας και του σχολείου στην περίοδο της κρίσης. Αναγνωρίστηκε ότι καθοριστικό ρόλο στην βιωσιμότητα και στην εξέλιξη των φορέων πρόληψης διαδραματίζει η ουσιαστική εμπλοκή και υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, καθώς και η άριστη επιστημονική κατάρτιση των επιστημονικών στελεχών, η αφοσίωση, η αγάπη και η δέσμευσή τους στο έργο της πρόληψης.

Οι εργασίες της ολομέλειας των μελών του Δικτύου άνοιξαν επίσημα το απόγευμα, στις 19:30, στη «Λέσχη ο Ζάκυνθος», με μια εκδήλωση – αφιέρωμα στα 20 χρόνια δράσης και λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της σχολικής κοινότητας, τοπικών φορέων της Ζακύνθου, μελών Διοικητικών Συμβουλίων και επιστημονικών ομάδων – φορέων πρόληψης από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ειδικότερα, οι εργασίες άνοιξαν με τον χαιρετισμό του Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», κ. Τιμόθεο Στραβοπόδη, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο νησί και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη συνάντηση, προσκάλεσε τους επίσημους προσκεκλημένους να απευθύνουν το χαιρετισμό τους. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιο Δ’, τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Ελευθέριο Νιοτόπουλο, τη Συντονίστρια του Δικτύου, κα Γιάννα Ζορμπά, τον Πρόεδρο του ΣΥΚΑΝΑ Λάρνακας, κ. Μάκη Γεωργίου, τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου, Δρ. Κυριάκο Βερεσιέ, τον Αντιπρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ» και Εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, κ. Νικόλαο Λογοθέτη, το μέλος της «Λέσχης ο Ζάκυνθος», κ. Γιάννη Κοπανά και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ» και εκπρόσωπο του ΔΙΚΕΠΡΕ, κ. Δημήτρη Βόσνο.

Κατόπιν, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ», κ. Τιμόθεος Στραβοπόδης,  παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης για τα έτη 2014-2017 και τα αποτελέσματα της έρευνας ESPAD 2016, που υλοποιήθηκε στα Ιόνια νησιά, με ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα της Ζακύνθου. Τέλος, ακολούθησε βίντεο – αφιέρωμα για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ».

Επειδή οι χαιρετισμοί και οι παρουσιάσεις του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ» ξεπέρασαν κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο ζητήθηκε από τη Συντονίστρια του Δικτύου, κα Γιάννα Ζορμπά, να αποφασίσουν οι συμμετέχοντες εάν επιθυμούσαν να παραταθούν κατά μια ώρα οι εργασίες της συνάντησης (21:30 έως 22:30). Όλοι συμφώνησαν με αυτήν την παράταση, καθώς θεώρησαν σημαντική την επανασύνδεση των μελών του Δικτύου, το καλωσόρισμα και τη σύνδεση με τα νέα μέλη και τη δημιουργία μιας γέφυρας – εισαγωγής στα θέματα που θα απασχολήσουν τα μέλη την επόμενη ημέρα.

Έτσι, ξεκίνησε η σύνδεση των μελών του Δικτύου, με συντονίστριες την κα Γιάννα Ζορμπά και την κα Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου. Τοποθετήθηκε στο πάτωμα ένα μεγάλο χαρτί -σε σχήμα χαλιού-, που στη μια άκρη ήταν γραμμένη η ημερομηνία γέννησης του Δικτύου, το 1993, και στην άλλη άκρη η ημερομηνία της ολομέλειας, 4 Μαΐου 2018. Ενδιάμεσα ήταν γραμμένες οι χρονιές των Πανελλήνιων Συναντήσεων, 1995, 2000, 2003, 2005, 2007, 2010, 2013, 2015, 2017. Τα μέλη προσκλήθηκαν να σταθούν μπροστά στο χαρτί ανάλογα με την ημερομηνία που μπήκαν στη ζωή του Δικτύου. Κατόπιν, έτσι όπως ήταν τοποθετημένοι μπροστά στο χαρτί, προσκλήθηκαν να κολλήσουν πάνω του ένα ίχνος τους (χάρτινη χρωματιστή πατούσα), πάνω στην οποία να γράψουν μία λέξη, π.χ. μια αξία, ένα συναίσθημα κ.λπ., που νιώθουν ότι τους αντιπροσωπεύει σε σχέση με το Δίκτυο ή έχει ιδιαίτερο νόημα για εκείνους.

Έτσι, δημιουργήθηκε «Η γέφυρα με τα αποτυπώματα των μελών του Δικτύου από το 1993 έως τον Μάιο 2018», που περιλάμβανε τις εξής λέξεις:
Ελπίδα, νοσταλγία, ωραίοι άνθρωποι, έμπνευση, η αρχή της υλοποίησης ενός οράματος, ευγνωμοσύνη, ενθουσιασμός, δέσμευση, συλλογικότητα, ήθος, ενότητα, ταυτότητα, συνεργασία, ζεστασιά, γνωριμία, σύνδεση, «σύνθεση – συνεργασία γίνεται; Ε, ναι, γίνεται», φροντίδα, δύναμη, διεύρυνση, υποστήριξη, αγκαλιά, δικτύωση, νοιάξιμο, «δίχτυ ασφαλείας», σύνθεση, συναδέλφωση, χαρά, εμπειρία, συναισθηματικό γέμισμα, ομάδα, ευθύνη, μοίρασμα, εμπερίεξη, συγκίνηση, «ανήκειν», «σαν τον πρώτο έρωτα», περιέργεια, έξαψη, ενθουσιασμός, επικοινωνία, υπερηφάνεια, ξεγνοιασιά, εμπιστοσύνη, γνώση, μοίρασμα, ζεστασιά, οικεία, άνεση, δύναμη, επαφή.

Αφού δημιουργήθηκε «Η γέφυρα με τα αποτυπώματα των μελών του Δικτύου από το 1993 έως τον Μάιο 2018», σχηματίστηκαν δυάδες (ένα άτομο από κάθε άκρο της γέφυρας, ώστε να γίνει σύνδεση των παλιότερων με τα νεότερα μέλη). Ακολούθησε γνωριμία των δυάδων και ανταλλαγή των λέξεων που κατέγραψαν νωρίτερα ως αποτύπωμά τους. Στη συνέχεια, οι δυάδες ενώθηκαν με άλλες και σχημάτισαν εξάδες και οκτάδες. Κάθε δυάδα σύστησε το ζευγάρι της στη μεγαλύτερη ομάδα και αντάλλαξαν τα αποτυπώματά τους. Πήραν μια μεγάλη μαργαρίτα, όπου στο κέντρο κατέγραψαν την κεντρική αξία στην οποία κατέληξαν ως υποομάδα και πάνω στα πέταλα έγραψαν το πώς έχει δει ο καθένας αυτήν την αξία να εκφράζεται έμπρακτα μέσα από το Δίκτυο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε «Ο κήπος με τις Μαργαρίτες του Δικτύου».

«Ο κήπος με τις Μαργαρίτες του Δικτύου» περιλάμβανε τις εξής λέξεις:
Ευελιξία: ενσυναίσθηση, δικτύωση, συλλογικότητα, αγκαλιά, αποδοχή, ταξίδι, χτίζουμε γέφυρες. Αλληλοϋποστήριξη: ζεστασιά, εμπιστοσύνη, οριζόντιες σχέσεις, συμμετοχή, ανατροφοδότηση, εμπειρίες, συναισθηματικό γέμισμα. Προσφορά: αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη, φροντίδα, συνέπεια, δέσμευση, ήθος, νοιάξιμο, συνέχεια. Ήθος: απελευθέρωση, προσφορά, επικοινωνία, μοίρασμα, συναδελφικότητα, ταυτότητα, αυτοπραγμάτωση, υπερηφάνεια. Οικογένεια – ομάδα: δύναμη, ελπίδα, φροντίδα, συνεργασία, σύνδεση, ζεστασιά. Ενδιαφέρον, νοιάξιμο: αποδοχή, ισοτιμία, συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη, αλληλοβοήθεια, δέσιμο, ήθος, σεβασμός, θετικός συγχρονισμός σε κοινές αξίες. Αποδοχή: ισοτιμία, συχνότητα συναντήσεων, ευρηματικότητα, διαδικασίες που αναδεικνύουν το θετικό και ευνοούν τη συνεργασία, κλίμα χαράς, ευελιξία, φροντίδα της σύνδεσης, διάχυση πληροφόρησης μέσω της ιστοσελίδας, ανοιχτότητα.

Τις εργασίες της πρώτης μέρας έκλεισε η κα Γιάννα Ζορμπά, αναφέροντας ότι το περιεχόμενο της «Γέφυρας  με τα αποτυπώματα των μελών του Δικτύου από το 1993 έως τον Μάιο 2018» και του «Κήπου με τις Μαργαρίτες του Δικτύου» θα αξιοποιηθεί στις εργασίες της επόμενης ημέρας, ενώ παράλληλα καλωσόρισε τα μέλη που ήρθαν για πρώτη φορά σε ολομέλεια του Δικτύου από τα Κέντρα Πρόληψης Κομοτηνής, Ν. Ιωνίας, Κορίνθου και Κεφαλονιάς.

 Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας της ολομέλειας του Πανελλήνιου Δικτύου άνοιξαν το πρωί, στις 9:30, στη «Λέσχη ο Ζάκυνθος», από τη Συντονίστρια του Δικτύου, κα Γιάννα Ζορμπά, η οποία αφού καλωσόρισε τα μέλη, μετέφερε το χαιρετισμό τριών πολύ ενεργών μελών του Δικτύου, που δεν μπόρεσαν να έρθουν στην ολομέλεια, της κας Αρχοντούλας Αλεξάκη από το Κ.Π. Δήμου Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ» και της κας Μαρίας Μαμιδάκη από το Κ.Π. Δ. Ζωγράφου και της κας Ιουλίας Μπάφη από το ΕΚΤΕΠΝ.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η αξιολόγηση της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», κα Αναστασία Προκοπίου και τα Επιστημονικά Στελέχη κα Κλειώ Κουνδουράκη και κα Φωτεινή Θεοδωροπούλου, όπως προέκυψε από την αποδελτίωση των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν με τη λήξη της Πανελλήνιας οι συμμετέχοντες. Για την αξιολόγηση κάντε κλικ εδώ.

Αφού ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της Πανελλήνιας, το συντονισμό των εργασιών ανέλαβαν οι κα Αναστασία Προκοπίου και ο κ. Γιάννης Νέζης. Τα μέλη χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των 8 ατόμων, όπου κλήθηκαν να συζητήσουν και να καταγράψουν:

 1. Τι κρατάμε από την 11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης;
 2. Τι αφήνουμε από την 11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης; / Τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε για την 12η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης;

Από την παρουσίαση των μικρών ομάδων προέκυψαν τα ακόλουθα:

 1. Τι κρατάμε:
 • Ζεστό συνεργατικό κλίμα, ανατροφοδότηση.
 • Λίγοι κεντρικοί ομιλητές.
 • Βιωματικό χαρακτήρα των κεντρικών ομιλιών.
 • Οργάνωση: θεματολογία, χώρος, αισθητική, τήρηση χρόνου προγράμματος, προσεγμένα βιωματικά εργαστήρια με αίσθηση συνέχειας, σταθερότητα στις ομάδες εργασίας.
 • Συλλογικό τρόπο οργάνωσης – προετοιμασίας της Πανελλήνιας, που βοηθάει στην καλύτερη φροντίδα – εμπλοκή όλων στις διαδικασίες.
 • Πολύ καλή σύνδεση των προσκεκλημένων ομιλητών με τη φιλοσοφία και τις αρχές του Δικτύου.
 • Το ότι οι Πανελλήνιες αλλάζουν τόπο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης σύνδεσης με την εκάστοτε τοπική κοινότητα.
 • Ομορφιά νησιού – σύνδεση με ανθρώπους – τον τόπο – ξενάγηση σε σημεία της πόλης.
 1. Τι αφήνουμε; / Τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε:
 • Πιο αυστηρή αξιολόγηση των προφορικών ανακοινώσεων και επιλογή τους βάσει φίλτρου. Να είναι πιο ακριβής η περίληψή τους και το περιεχόμενο τους θα πρέπει να είναι συμβατό με την εκάστοτε θεματολογία, καινοτόμο και να αναφέρεται σε καλές πρακτικές.
 • Αλλαγή τρόπου παρουσίασης των προφορικών ανακοινώσεων. Θα μπορούσαν, πιλοτικά, να έχουν δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων στο Blog του Δικτύου, ώστε κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων να αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στο διάλογο, το σχολιασμό και τη συζήτηση.
 • Περισσότερη φροντίδα του τρόπου παρουσίασης των αναρτημένων ανακοινώσεων. Να υπάρχει ειδική φόρμα υποβολής περιλήψεων και παρουσίασης τους. Θα μπορούσαν να έχουν δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων, στο Blog του Δικτύου, ώστε κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας να είναι η παρουσίασή τους περισσότερο διαδραστική.
 • Ευθύνη του καθένα ως προς τον τρόπο/ θέμα ανακοίνωσης, προκειμένου να συνδέεται με τους άξονες της Πανελλήνιας, να αποτελεί καινοτόμα παρουσίαση.
 • Η εγκύκλιος του ΟΚΑΝΑ σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην Πανελλήνια δυσκόλεψε την ποιότητα των ανακοινώσεων.
 • Οι ομάδες εργασίας προκειμένου να λειτουργούν υποστηρικτικά και να συμβάλλουν στην εμψύχωση και στον αναστοχασμό χρειάζεται να φροντιστούν ως προς το στόχο και το περιεχόμενό τους. Παράλληλα, χρειάζονται περισσότερη προετοιμασία σε τεχνικά σημεία και περισσότερο χρόνο.
 • Άξονες θεματολογίας: Μια θεματική ή ξεκάθαροι και βασικοί άξονες.
 • Φροντίδα των νέων στελεχών για την ένταξή τους. Πρόβλεψη για τη ύπαρξη ενός βιωματικού εργαστηρίου από τα παλιά στελέχη για ομαλή ένταξη των νέων (στελεχών αλλά και ατόμων της τοπικής κοινότητας που συμμετέχουν).
 • Εντατικό πρόγραμμα, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος. Λίγες ημέρες για τις εργασίες της Πανελλήνιας σε σχέση με το πλούσιο περιεχόμενό της. Αύξηση των ημερών ή μείωση των προφορικών ανακοινώσεων.
 • Περισσότερη σύνδεση με την πόλη φιλοξενίας μέσα από δράσεις (π.χ. ξεναγήσεις, εργασίες της Πανελλήνιας σε σημαντικά σημεία της πόλης κ.λπ.).
 • Ειδικός χώρος για τη φροντίδα των εργασιών των μελών των Δ.Σ.
 • Παράλληλες δράσεις απασχόλησης παιδιών.

Στη συνέχεια, μπήκαν προς συζήτηση οργανωτικά θέματα του Δικτύου. Ειδικότερα, έγινε ενημέρωση από τη Συντονίστρια του Δικτύου, κα Γιάννα Ζορμπά, για τα αιτήματα προς ένταξη στο Δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης Ν. Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ», Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» και Κορινθίας «ΔΙΟΛΚΟΣ» και διαβάστηκαν τα σχετικά έγγραφα. Ως εκπρόσωποι των παραπάνω Κέντρων ορίστηκαν από τα Δ.Σ. τους: για το Κ.Π. Ν. Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ» η κα Αναστασία Βακαλοπούλου, με αναπληρώτρια την και Ελένη Πλεξίδα, για το Κ.Π. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» ο κ. Γκάρο Εσαγιάν, με αναπληρώτρια την κα Μαρία Γούλα και για το Κ.Π. Κορινθίας «ΔΙΟΛΚΟΣ» η κα Γιολάντα Κομιανού, με αναπληρώτρια την κα Αθηνά Γαϊτάνη. Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους αυτών των Κέντρων, κα Αναστασία Βακαλοπούλου, κα Μαρία Γούλα και κα Αθηνά Γαϊτάνη αντίστοιχα, οι οποίες έδωσαν έμφαση στην αναγνώριση της λειτουργίας και του έργου του Δικτύου και στην έκφραση θετικών συναισθημάτων για την ένταξή τους σε αυτό. Κατόπιν, τοποθετήθηκε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Κεφαλληνίας – Ιθάκης «ΑΠΟΠΛΟΥΣ», κα Αικατερίνη Βαγγελάτου, η οποία ανέφερε πως έχει πάρει απόφαση ένταξης στο Δίκτυο το Δ.Σ. του Κέντρου τους και πολύ σύντομα θα αποσταλεί και η σχετική αίτηση. Παράλληλα, διαβάστηκε το αίτημα του Κέντρου Πρόληψης Σάμου «ΦΑΡΟΣ» για καταβολή 200€ και διαγραφή του υπόλοιπου χρέους του προς το Δίκτυο και για τυπική συμμετοχή του από εδώ και στο εξής.

Κατόπιν, μοιράστηκε σε αντίγραφα και παρουσιάστηκε ο οικονομικός απολογισμός της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», κα Αναστασία Προκοπίου και δόθηκε χώρος για ερωτήματα, διευκρινήσεις. Για τον οικονομικό απολογισμό κάντε κλικ εδώ.

Το λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Πασσάς (μέλος Δ.Σ. Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»), ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του σε σχέση με το κόστος της Πανελλήνιας και το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο μέλλον προς ένα Κέντρο το οποίο επιθυμεί μεν να αναλάβει τη διοργάνωση, αλλά δε δύναται να ανταποκριθεί στο κόστος διοργάνωσής της.

Η κα Αναστασία Προκοπίου (Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ» Κυκλάδων) επεσήμανε ότι το Κέντρο τους διαθέτει μεγάλο αποθεματικό και προτίμησε να αναθέσει τη διοργάνωση σε γραφείο. Επομένως, το κόστος αυξήθηκε και λόγω αυτής της ανάθεσης.

Ο κ. Βασίλης Κούτρας (Κ.Π. Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ») συμπλήρωσε ότι ναι μεν το κόστος είναι υψηλό, αλλά θα μπορούσαν να βρεθούν και να αξιοποιηθούν διάφορες πηγές χρηματοδότησης από εξωτερικούς φορείς.

Η κα Αγγελική Πασσά («ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής) ρώτησε εάν το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης, το οποίο θα αναλάβει τη διοργάνωση της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης το φθινόπωρο του 2019 έχει κάνει σχετικό προϋπολογισμό.

Η κα Σοφία Περακάκη (ΚΕΣΑΝ – Κ.Π. Ηρακλείου Κρήτης), εκπροσωπώντας το Κέντρο της, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει προϋπολογισμός του κόστους της διοργάνωσης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει πολύ τις δράσεις του ΚΕΣΑΝ και θα υποστηρίξει τη διοργάνωση της Πανελλήνιας (π.χ. χώροι διεξαγωγής). Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι συνεργαζόμενοι φορείς – ομάδες. Το ΚΕΣΑΝ εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού (2 επιστημονικά στελέχη) και αυτό ίσως να ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα. Ωστόσο, μέσα από το δίκτυο εθελοντών (Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψης «Η Ομάδα», Σύλλογος για το Αλκοόλ «Η Επιστροφή) και τους συνεργαζόμενους φορείς (π.χ. Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας) θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό και όλοι μαζί να συμπράξουν – συνεργαστούν για τη διοργάνωση της Πανελλήνιας. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο, η συνεργασία. Σίγουρα υπάρχουν έξοδα, ωστόσο θα μπορούσαν να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα (σχεδιασμός, εκτυπώσεις, γραφική ύλη) και να αξιοποιηθούν ως επί το πλείστον οι συνεργασίες και οι ανθρώπινοι πόροι.

Ο κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος (Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ) ανέφερε ότι ο Οργανισμός είναι σε αυστηρούς ελέγχους και ότι η έλλειψη νομικής υπόστασης του Δικτύου αποτελεί θέμα. Η χρηματοδότηση, ωστόσο, από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ θα μπορούσε να κυμανθεί από 2.000 € έως και 4.000 €.

Ο κ. Βαρούχας Ιάκωβος (μέλος Δ.Σ. Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ») επεσήμανε ότι είναι σημαντικό που ο ΟΚΑΝΑ στηρίζει τη διοργάνωση των Πανελληνίων, ωστόσο είναι σημαντικό να συνδράμουν και οι τοπικές κοινότητες.

Η κα Αγγελική Πασσά («ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής), ανέφερε ότι πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, είναι σημαντικό να ενισχύονται τα Κέντρα για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών και να μην τις φοβούνται, καθώς αποτελούν ιδιαίτερα δημιουργικές διαδικασίες, κάτι στο οποίο συμφώνησε απόλυτα και η κα Σοφία Περακάκη (ΚΕΣΑΝ – Κ.Π. Ηρακλείου Κρήτης), σύμφωνα και με την προηγούμενη εμπειρία της από τη διοργάνωση της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η κα Γιάννα Ζορμπά (Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ» – Συντονίστρια Δικτύου) πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν ένα Κέντρο Πρόληψης είναι υποστελεχωμένο υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και βοήθεια από τη Συντονιστική Επιτροπή και από τα μέλη του Δικτύου. Εξάλλου, όλα τα βήματα για τη διοργάνωση της Πανελλήνιας είναι σαφώς καταγεγραμμένα και πρότεινε να συνεχιστεί η διαδικασία με το επόμενο θέμα.

Στη συνέχεια, η κα Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου (Κ.Π. Χολαργού, Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ») μίλησε για την πρόθεση του Κέντρου της να αναλάβει τη διοργάνωση της ολομέλειας του Δικτύου την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και διάβασε τη σχετική επιστολή του Δ.Σ..

Η Συντονίστρια του Δικτύου, κα Γιάννα Ζορμπά, κάλεσε τα μέλη -έναν εκπρόσωπο από κάθε φορέα- να καθίσουν σ’ έναν εσωτερικό κύκλο και να ακολουθήσει η ψήφιση – έγκριση των προηγούμενων θεμάτων. Μέσω αυτής της διαδικασίας εγκρίθηκε ομόφωνα η ένταξη των νέων μελών στο Δίκτυο (Κέντρα Πρόληψης Ν. Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ», Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» και Κορινθίας «ΔΙΟΛΚΟΣ»), ενώ για το Κέντρο Πρόληψης Κεφαλληνίας – Ιθάκης «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» η ένταξη θα προχωρήσει με την αποστολή στη Γραμματεία του Δικτύου της σχετικής επιστολής – αιτήματος του Δ.Σ.. Παράλληλα, η κα Γιάννα Ζορμπά επισήμανε ότι η διαδικασία ένταξης ολοκληρώνεται με την καταβολή της ετήσιας οικονομικής εισφοράς και προέτρεψε τους εκπροσώπους των Κέντρων να ενημερωθούν στο διάλειμμα για τυχόν οικονομικές τους εκκρεμότητες.

Κατόπιν, ακολούθησε συζήτηση σε σχέση με το αίτημα του Κέντρου Πρόληψης Σάμου «ΦΑΡΟΣ» για καταβολή 200€ και διαγραφή του υπόλοιπου χρέους του προς το Δίκτυο και για τυπική συμμετοχή του από εδώ και στο εξής.

Ο κ. Τιμόθεος Στραβοπόδης (Κ.Π. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ») ανέφερε ότι ίσως να μην είναι δίκαιο για τα υπόλοιπα Κέντρα, που είναι τυπικά στις υποχρεώσεις τους, η ολική διαγραφή του χρέους του Κ.Π. Σάμου «ΦΑΡΟΣ» και αναρωτήθηκε τι θα γίνεται εάν μια τέτοια στάση υιοθετείται και από άλλα Κέντρα. Εξάλλου, πρόσθεσε, μέσα στο Δίκτυο όλοι έχουμε δικαιώματα μα και υποχρεώσεις.

Ο κ. Βασίλης Κούτρας (Κ.Π. Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ») ανέφερε ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται λύσεις ώστε να μην αποκλείονται τα μέλη.

Η κα Ανέττα Τσελέντη (Κ.Π. Κέρκυρας «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»), κατανοώντας τον προβληματισμό του κ. Τιμόθεου Στραβοπόδη, είπε ότι από τη μια είναι σημαντικό να υπάρχει δέσμευση, αλλά και από την άλλη είναι σημαντικό αυτό που συμβαίνει στο Δίκτυο. Πρότεινε, τέλος, να καταβληθούν οι δύο εισφορές, να διαγραφεί το προηγούμενο χρέος και να καταβάλει συστηματικά από εδώ και στο εξής εισφορές του.

Η κα Γιάννα Ζορμπά (Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ» – Συντονίστρια Δικτύου) μίλησε για την ευθύνη του κάθε Κέντρου ξεχωριστά σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο Δίκτυο. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα πρέπει να βρίσκεται κοινά αποδεκτή λύση, εξετάζοντας την κάθε περίπτωση μεμονωμένα και με βάση τα εκάστοτε προβλήματα – δυσκολίες, καθώς όλοι έχουν θέση μέσα στο Δίκτυο και δε θα πρέπει να αποκλείονται. Επιπλέον, θεωρεί ότι, σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας του Δικτύου, αποτελεί στάση ευθύνης η αναγνώριση του προβλήματος και η αναζήτηση μίας εφικτής λύσης, σε αντίθεση με μία στάση αμέλειας και μη ξεκάθαρης στάσης απέναντι στο Δίκτυο.

Στη συνέχεια συμφωνήθηκε από την πλειοψηφία η καταβολή των 200 €, η διαγραφή του υπόλοιπου χρέους του Κέντρου Πρόληψης Σάμου «ΦΑΡΟΣ» προς το Δίκτυο και η τυπική συμμετοχή του από εδώ και στο εξής.

Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα η διοργάνωση της επόμενης ολομέλειας του Δικτύου από το Κέντρο Πρόληψης Χολαργού, Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ» την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (όχι 12-15 Οκτωβρίου -δε μπορούν από Κύπρο-).

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της συνάντησης, με συντονιστές το κ. Νίκο Τσακμάκη (Κ.Π. Κοζάνης) και την κα Σοφία Περακάκη (ΚΕΣΑΝ – Κ.Π. Ηρακλείου Κρήτης). Ο κ. Νίκος Τσακμάκης εξήγησε ότι ζητούμενο σε αυτήν τη φάση είναι να λειτουργήσουμε ως ομάδες εργασίας, βάσει του χωρισμού που είχε γίνει την πρώτη ημέρα της ολομέλειας, με στόχο να αναδειχτούν ποιες αρχές, αξίες και δυνατά σημεία συνέβαλαν στην έως τώρα πορεία του Δικτύου και του επέτρεψαν να είναι ανθεκτικό στο χρόνο και να αναπτύσσεται.

Στόχοι είναι: α) να καταγραφεί η εμπειρία του Δικτύου, β) να δοθεί η δυνατότητα στα παλιά μέλη να μιλήσουν γι’ αυτό που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια, γ) να διευκολυνθούν τα νέα μέλη ώστε να έρθουν σε επαφή με τις αξίες και αρχές του δικτύου και δ) να καταγραφεί – αποτυπωθεί η 25 ετών εμπειρία του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στην έννοια και πρακτική της λειτουργικής δικτύωσης των Φορέων Πρόληψης τόσο μεταξύ τους όσο και με τις κοινότητες στις οποίες παρεμβαίνουν.

Τα συμπεράσματα αυτής της διαδικασίας αναμένεται να επεξεργαστούν περαιτέρω, σε δεύτερο χρόνο, οι εκπρόσωποι που θα οριστούν από τις μικρές ομάδες και να αποτυπωθούν με τη μορφή ενός κειμένου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από τους Φορείς Πρόληψης όσο και από άλλους Φορείς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν λειτουργικές μορφές δικτύωσης και συνεργασίας. Για τον παραπάνω λόγο οι εκπρόσωποι κάθε ομάδας θα πρέπει σε διάστημα ενός μήνα να ετοιμάσουν ένα σχετικό κείμενο και να το αποστείλουν στη Γραμματεία του Δικτύου.

Λέξεις – κλειδιά που αναφέρθηκαν στην ολομέλεια από τους εκπροσώπους των υποομάδων, σε σχέση με την εμπειρία από τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο:
Τόπος συνάντησης, ευκαιρία αναστοχασμού, σύνθεση ανθρώπων και ιδεών, κλίμα ασφάλειας, αρχές – αξίες, διαθεσιμότητα, φροντίδα, συμμετοχή με βάση τις αρχές του Δικτύου και όχι τις προσωπικές, οργανωμένο πλαίσιο που λειτουργεί με βάση τη φιλοσοφία της πρόληψης, με συγκεκριμένους κανόνες, ανατροφοδότηση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, μετατροπή κενού χώρου σε ωφέλιμο, προέκυψε ως ανάγκη από κάτω, εσωτερική, ξεκάθαρο πλαίσιο, με στόχο, σταθερότητα και συνέπεια, αμφίδρομη σχέση με το πλαίσιο, χωρίς διακρίσεις, ισοτιμία – αποδοχή, συνεύρεση ανθρώπων, προτεραιότητα η συμμετοχή, χωρίς τυπικές διαδικασίες, αλλά με διεργασίες που συνθέτουν τη διαφορετικότητα, σεβασμός, φροντίδα σχέσης, αλλά και διεργασίας, δεν έχει έδρα / όχι στατικότητα, προσφορά σε τοπικό επίπεδο, ευελιξία, επαναπροσδιορίζεται, αγάπη, φροντίδα, νοιάξιμο, αγάπη, σημείο αναφοράς, ταυτότητα (φορείς και επαγγελματίες), συναίσθημα, γέφυρα, ελεύθερη έκφραση, συμβολικός λόγος, κοινή γλώσσα, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ισχυροί δεσμοί, οικογένεια, συνέχεια – συνέπεια, άτυπη μορφή, συναισθήματα και μνήμες, οικογένεια, διαδρομή στο χρόνο – αναζήτηση ριζών για να προχωρήσουμε μπροστά, σύνδεση με ΟΚΑΝΑ και Σωματείο – σχέσεις, αναστοχασμός πορείας, διαδικασιών πλαισίου, σηματοδότηση μετάβασης – αλλαγής προσώπων, ικανοποίηση, ξεκούραση, συνεργασία, ανθρωπιά, φροντίδα, νοιάξιμο, ευελιξία, δέσιμο μελών (παλιών και νέων), ανοιχτή οικογένεια, διαχείριση προβλημάτων: ματαίωση – αρνητικά συναισθήματα, ανοιχτή η συντονιστική επιτροπή, ερωτικός χαρακτήρας, ψυχική ανάταση, όχι σταθερή πορεία – σκαμπανεβάσματα, χαλαρή διάθεση, μη τυπική ένταξη, με έμφαση στις συλλογικές αποφάσεις και όχι της Συντονιστικής, δεν αναδεικνύεται η κριτική διάσταση των προβλημάτων των φορέων, μορφή, συχνή επικοινωνία, ανατροφοδότηση, μη νομική μορφή, νοιάξιμο, δε δημιουργεί ανταγωνισμούς, κουλτούρα οριζόντιων σχέσεων, κοινή αξιακή βάση, πρωτοποριακό για την εποχή του και τα δεδομένα, κοινό όραμα, διαχρονικές αξίες, όχι σκοπιμότητες – συμφέροντα, ανατροφοδότηση, εκπαίδευση στη δικτύωση – μεταφορά στις τοπικές κοινότητες, χάραξε δρόμους στην πρόληψη και το έργο της, σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο φορέων, δε δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Στελεχών Πρόληψης και Μελών Διοικητικών Συμβουλίων, εσωτερική ανάγκη αυτοοργάνωσης, ζωντανό έργο, φροντίδα όλων στις αποφάσεις, συνευθύνη στο κοινό έργο, συνδυασμός σταθερών αρχών και ευελιξίας, δουλειά, πίστη, κοινές αξίες, διάλογος ανάμεσα στο παλιό και στο νέο,  ιστορία αφηγημένη από καρδιάς, ζεστασιά, φροντίδα, οικειότητα, ελευθερία, το πλαίσιο αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, Εκκλησία του Δήμου, δέσμευση, συμμετοχή, θέλουμε τον αντίλογο, επαγγελματικό γεννεόγραμμα.

Όταν αποστείλει ο εκπρόσωπος κάθε ομάδας το κείμενό της, θα έχουμε τη δυνατότητα μιας πιο ολοκληρωμένης σύνθεσης όσων έχουν ειπωθεί. Κάνοντας, ωστόσο, μια πρώτη προσπάθεια σύνθεσης όσων παρουσιάστηκαν, θα λέγαμε τα εξής:

Βασική αξία του Δικτύου είναι η σύνθεση διαφορετικών ιδεών, εμπειριών και βιωμάτων, η οποία είναι δυνατή επειδή, μέσα από την διαδρομή του Δικτύου, έχει δημιουργηθεί ένας τόπος συνάντησης, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, φροντίδα στις σχέσεις και νοιάξιμο. Ένας τόπος που μπορεί ταυτόχρονα να είναι ανοιχτός στο διαφορετικό, ευέλικτος στη μορφή και στον τύπο, σταθερός σε αρχές, αξίες, σκοπούς. Συνδυάζει τη δυνατότητα να μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις νέες συνθήκες, χωρίς να χάνει τη φυσιογνωμία του και τις βασικές αξίες. Η ισορροπία στην σταθερότητα και στην ανανέωση δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά αποτελεί ζητούμενο και κάποιες φορές δεν έλειψαν φαινόμενα όπως η κλειστότητα ή ο φόβος μπροστά στο καινούργιο.

Το Δίκτυο κατάφερε να είναι αυτό που είναι επειδή ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε από τα κάτω και υπηρετούσε ξεκάθαρες ανάγκες, όπως η συνεργατικότητα, η ανταλλαγή εμπειριών, η αλληλοϋποστήριξη. Είναι ένα πείραμα αυτοοργάνωσης και οριζόντιας λειτουργίας που προϋποθέτει, αλλά και ευνοεί, τη δέσμευση, την ευθύνη και την ολόπλευρη παρουσία. Η συμμετοχή στο Δίκτυο, πέρα από τα άλλα, έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Σ’ ένα ευρύτερο περιβάλλον πολύ ανταγωνιστικό, άνθρωποι με διαφορετική προέλευση, βιώματα, επαγγελματικές ιδιότητες κατάφεραν να συνομιλούν και να μαθαίνουν μέσα από το βίωμα του Δικτύου, να δίνουν έμφαση σε ό,τι ενώνει. Η διαδρομή του Δικτύου δεν ήταν ευθεία γραμμή. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, είχε σκαμπανεβάσματα και σε κάποιες φάσεις δοκιμάστηκαν οι αντοχές του. Κατάφερε, όμως, μέσα από τις κρίσεις να ωριμάσει και, αξιοποιώντας τα δυνατά του σημεία, να εξελίσσεται.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η αξιολόγηση της διαδικασίας και το κλείσιμο της ολομέλειας. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν αυτήν τη διήμερη εμπειρία τους μέσα από τις παρακάτω λέξεις:
Χαρά για τη γνωριμία με νέους συναδέλφους, ωραία η διεργασία, χαρά, πολύ θερμή η υποδοχή από το Κ.Π. Ζακύνθου, ωραίο καλωσόρισμα των νέων μελών, σημαντική η συνύπαρξη φορέων και ανθρώπων, ευχαριστίες στη Συντονιστική Επιτροπή, είναι σημαντικό οι αξίες να γίνονται πράξη σε κάθε χώρο, φεύγω σοφότερος, ευχαριστίες για τη φιλοξενία, φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις, Δίκτυο με θέρμη, το ζουν τα μέλη πραγματικά, ο καθένας να συνεχίσει να κάνει αυτό που του αναλογεί, οι αιρετοί φεύγουν – τα Στελέχη Πρόληψης μένουν, ευχαριστίες για τη φιλοξενία, συντροφικότητα, άνθρωποι που θέλουν να συνεργάζονται και να επιλύουν τα προβλήματά τους, θέλω να σιωπήσω και να αγκαλιαστούμε, ζεστασιά, ένιωσα ομότιμη, φεύγω εμψυχωμένη, το Δίκτυο διατηρεί τη φλόγα και τη μεταδίδει, ευχαριστώ για όλα όσα ένιωσα για τις σχέσεις σας, δημοκρατία, σημαντική η παρουσία του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ γέμισμα ψυχής, συνεχίζει η προσπάθεια, κρατιούνται οι αξίες, πρέπει να κρατηθεί η ενότητα των Δ.Σ. και της Επιστημονικής Ομάδας, να στηριχτούν οι νεότεροι στο Δίκτυο, πρώτη φορά στην ολομέλεια: συγκίνηση, το Δίκτυο παρέχει ρίζες στα Στελέχη και δύναμη για να συνεχίσουμε, είναι εκπαίδευση, νοιώθω εξέλιξη σε κάθε ολομέλεια προσωπικά και επαγγελματικά, χαρά που συναντιόμαστε, ευχαριστίες για το κλίμα, νιώθω γεμάτη, ευχαριστίες για τη Συντονιστική, πολύ φροντισμένη συνάντηση, άψογη φιλοξενία, ευχαριστίες σε όλους, ευχαριστίες σε Συντονιστική και Κ.Π. Ζακύνθου, νοιώθω ότι γυρίζω στην πατρική μου οικογένεια, παίρνω δύναμη, σας νοιώθω αδέρφια μου, σας ευχαριστώ όλους, φεύγω συγκινημένη, ευχαριστώ για το νοιάξιμο, τη φροντίδα, παίρνω δύναμη για τη συνέχεια, συγκίνηση γι’ αυτό που γίνεται στο Δίκτυο, έπρεπε ήδη να είχε βγει προς τα έξω, θα ήταν ωφέλιμο το παράδειγμα του Δικτύου να μεταφερθεί και στο χώρο της θεραπείας του ΟΚΑΝΑ, ώστε να υπάρχει ένα όραμα, επιστρέφω με ιδέες, χαρά, συγκίνηση, ευχαριστίες, συγκίνηση, γέμισμα, περισυλλογή, κάτι πρέπει να δούμε που δεν το έχουμε κάνει, δε μου έφτασε όλο αυτό, νοιώθω ευγνωμοσύνη έχω την ανάγκη διεύρυνσης, η αίσθηση ότι για το Δίκτυο ήρθε τη στιγμή να συναντηθεί με κάτι άλλο ευρύτερο, ευχαριστίες, το Δίκτυο αυτό που είναι μακριά το φέρνει κοντά, το Δίκτυο είναι σημαντικό, ουσιαστική σχέση, πρόταση για την άνοιξη του 2020 να γίνει η ολομέλεια σε συνεργασία με το Κ.Π. Λακωνίας, πρόταση να γίνει το Δίκτυο γνωστό προς τα έξω, μεγάλη χαρά που κάθε φορά βλέπω συναδέλφους, επίσης που βλέπουμε τον χώρο δουλειάς ενός άλλου Κ.Π., γεμίζω ευθύνη για το πώς όσα λέχθηκαν θα αποτυπωθούν, ήρθα με τη λέξη δύναμη, νοιώθω ευγνωμοσύνη που είμαστε όλοι σε αυτόν τον κήπο του Δικτύου, ευχαριστίες στο Κ.Π. Ζακύνθου, ήταν λίγος ο χρόνος, θα ήθελα περισσότερο χρόνο, χαίρομαι που γνώρισα την πρόληψη μέσα από το Δίκτυο, ανυπομονησία για την Πανελλήνια του Ηρακλείου, ευχαριστίες, συνδέθηκα με τη δουλειά στην Ζάκυνθο, πολύ εμπλουτιστικό αυτό που γίνεται εδώ, πολύτιμο, ευχαριστίες, ήρθαν όμορφα συναισθήματα, νοιώθω ομορφότερα και φεύγω με αυτό, ευχαριστίες στο Κ.Π. Ζακύνθου, είδα σε αυτήν την ολομέλεια δέσμευση και προσωπική ευθύνη, ο τρόπος που αυτά εκφράστηκαν στην ολομέλεια είναι σημαντικό να μην είναι η γκρίνια για την γκρίνια, αλλά να έρχεται το διαφορετικό και να παλεύουμε γι’ αυτό, παλεύοντας για το μίνιμουμ της σύνθεσης, «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», η δουλειά μας απαιτεί ρίσκα, όταν επιμένεις πετυχαίνεις το στόχο σου, η δουλειά μας έχει δυσκολίες, ευχαριστίες στον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ που συμμετείχε στις εργασίες, είναι σημαντικό να γίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ευχαριστίες στη Συντονιστική, στην Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π. Ζακύνθου και σε όλα τα Στελέχη από όλη την Ελλάδα, το Δίκτυο είναι το ταξίδι της πρόληψης παντού.               

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, συμμετείχε ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας, δίνοντας στο τέλος των εργασιών πολύ σημαντική ανατροφοδότηση για την συνεισφορά του Δικτύου στην επίτευξη των στόχων της πρόληψης κι εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την ποιότητα των σχέσεων που συνάντησε στο Δίκτυο.

Η ολομέλεια του Δικτύου ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, με προαιρετικές δράσεις σύνδεσης με τον τόπο της Ζακύνθου, που περιελάμβαναν επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Σολωμού και Κάλβου, επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή του Αγ. Διονυσίου και επίσκεψη στο λόφο του Στράνη, στον τόπο όπου ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε κι έγραψε τον εθνικό ύμνο.

Καταγραφή πρακτικών
Νίκη Γεωργαλά – Σοφία Περακάκη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s