Πρακτικά τακτικής ολομέλειας του Δικτύου στην Αθήνα (19-20 Οκτωβρίου 2018)

Η τακτική ολομέλεια των μελών του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χολαργού – Παπάγου και Αγίας Παρασκευής «Αργώ», την Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στο Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής – Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ). Στην ολομέλεια συμμετείχαν 61 άτομα από 34 φορείς. 

Συμμετέχοντες Ολομέλειας

 1. Αλεξάκη Αρχοντούλα, Κ.Π. Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ»
 2. Αποστολοπούλου Κωνσταντίνα, Κ.Π. Παπάγου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ»
 3. Αρμοδώρου Κρυσταλλία, Κ.Π. Κεφαλληνίας – Ιθάκης «ΑΠΟΠΛΟΥΣ»
 4. Αρτεμίου Σάββας, Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας
 5. Βακαλοπούλου Αναστασία, Κ.Π. Νέας Ιωνίας «ΊΡΙΔΑ»
 6. Βερεσιές Κυριάκος, ΚΕΝΘΕΑ
 7. Βουρλιόγκας Ανδρέας, Κ.Π. Παπάγου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ»
 8. Βυθούλκας Ιωάννης, Κ.Π. Ζακύνθου «Η ΣΤΟΡΓΗ»
 9. Γαβριηλίδου Δήμητρα, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας
 10. Γαϊτάνη Αθηνά, Κ.Π. Κορινθίας «ΔΙΟΛΚΟΣ»
 11. Γεωργαλά Νίκη, Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ
 12. Γεωργίου Μάκης, Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας
 13. Γεωργοπούλου Παναγιώτα, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 14. Γκουντούνα Ασπασία, Κ.Π. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ»
 15. Γούλα Μαρία, Κ.Π. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ»
 16. Γώγου Χριστίνα, ΚΕΘΕΑ
 17. Δωροθέα Λοΐζου, Κ.Π. «ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΝΗ»
 18. Ευσταθίου Λέα, Κ.Π. Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» 2η ημέρα
 19. Ζορμπά Γιάννα, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 20. Θεοδωροπούλου Φωτεινή, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
 21. Καββέζου Ιωάννα, Κ.Π. Αργολίδας «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ»
 22. Καλησπεράτη Ευαγγελία, Κ.Π. Κέρκυρας «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
 23. Κανελλοπούλου Χρυσαυγή, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
 24. Καραμπέτσος Χάρης, Κ.Π. Παπάγου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ» 1η ημέρα
 25. Καραχοντζίτη Ελένη, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
 26. Καρυστιναίος Μάνος, Κ.Π. Ζωγράφου
 27. Κατσιαφλιάνη Ιωάννα, Κ.Π. Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ταύρου «ΣΤΑΘΜΟΣ»
 28. Κοττά – Μπαλαδάκη Ελένη, «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής
 29. Κουνδουράκη Κλειώ, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
 30. Κουρλέση Ελένη, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 31. Κυρίτση Βίκυ, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 32. Μαμιδάκη Μαρία, Κ.Π. Ζωγράφου
 33. Μπαβέλλα Αγγελική, Κ.Π. Αργολίδας «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ»
 34. Μπασογιάννη Βασιλική, Κ.Π. Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ»
 35. Μπάφη Ιουλία, ΕΠΙΨΥ 2η ημέρα
 36. Μπεντεβή Αναστασία, Κ.Π. Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ»
 37. Νέζης Γιάννης, Κ.Π. «ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ»
 38. Πανουτσόπουλος Νικόλαος, Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
 39. Παπαστάθη – Σοφού Ευγενία, Κ.Π. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ»
 40. Πασσά Αγγελική, «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής
 41. Πασσάς Βασίλης, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 42. Περακάκη Σοφία, ΚΕΣΑΝ – Κ.Π. Ηρακλείου Κρήτης
 43. Προκοπίου Αναστασία, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
 44. Σασσάνης Σπύρος, Κ.Π. Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ»
 45. Σουβατζόγλου Μαριλένα, Κ.Π. Παπάγου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής «ΑΡΓΩ»
 46. Σταυροπούλου Κέλλυ, Κ.Π. Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» 2η ημέρα
 47. Στραβοπόδης Τίμος, Κ.Π. Ζακύνθου «Η ΣΤΟΡΓΗ»
 48. Τζοβάρα Ναταλία, Κ.Π. «ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ»
 49. Τσακμάκης Νίκος, Κ.Π. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
 50. Τσαπαρδώνη Παναγιώτα, Κ.Π. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
 51. Τσελέντη Αννέττα, Κ.Π. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 52. Υφαντή Κωνσταντίνα, ΚΕΘΕΑ – Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης
 53. Φίλιου Ελένη, Κ.Π. Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ»
 54. Φωτοπούλου Μαρία, Κ.Π. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ» –συνοδό μέλος
 55. Καφετζόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ 1η ημέρα
 56. Γουρνάς Γεώργιος, Εκπαιδευτής – ΑΚΜΑ
 57. Κούτρας Βασίλης, Κ.Π. Ιωαννίνων «Σχεδία»
 58. Ανδρινόπουλος Γεώργιος, ΚΕΜΕΤΕ – ΟΛΜΕ
 59. Γεωργιάδης Θωμάς, ΚΕΜΕΤΕ – ΟΛΜΕ
 60. Βαζαίου Αύρα, Κ.Π. Αθηνά Πολύβουλος
 61. Θεοδωρίδης Αβραάμ, Κ.Π. Φλώρινας

Οι εργασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στις 17:00, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων. Ειδικότερα, η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Χολαργού – Παπάγου και Αγίας Παρασκευής «Αργώ» κα Γεωργία Πίσπα, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες της Ολομέλειας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης. Ακολούθησε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Αργώ» κος Χάρης Καραμπέτσος ο οποίος με τη σειρά του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της Ολομέλειας, ενώ κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κος Γιάννης Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κος Ευάγγελος Καφετζόπουλος. O Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ εξέφρασε για ακόμη μία φορά την εκτίμησή του για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δίκτυο στο χώρο της πρόληψης και τον θαυμασμό του για τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και την δέσμευση του για παροχή υποστήριξης εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ. Παρευρέθηκε επίσης η Προϊσταμένη του Κέντρου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πολιτών της ΕΡΤ κα Ζωή Παχούντη.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών έλαβε το λόγο η συντονίστρια του Δικτύου, Γιάννα Ζορμπά, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τους βασικούς στόχους αυτής της ολομέλειας και το πρόγραμμα των εργασιών και ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο εκπαιδευτή, κ. Γιώργο Γουρνά.

Στη συνέχεια οι Αναστασία Προκοπίου και Κωνσταντίνα Υφαντή, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, κάλεσαν τα μέλη να σχηματίσουν δυάδες με τον πιο άγνωστο και να γνωριστούν με όποιο τρόπο θέλουν, φροντίζοντας την υποδοχή και ένταξη των νέων μελών. Κατόπιν να αφουγκραστούν ατομικά τις ανάγκες και τα όνειρα τους και να μοιραστούν με το ζευγάρι τους που χτυπάει η καρδιά τους αυτή την περίοδο, ως στελέχη πρόληψης. Οι δυάδες έγιναν εξάδες με κριτήριο πάλι τη διαφορά και κατέγραψαν τη συνήχηση των ‘’χτύπων’’ της δικής τους καρδιάς με την καρδιά της πρόληψης. Με την ολοκλήρωση της δουλειάς τους και αφού προηγήθηκε ένα μικρό διάλειμμα οι μικρές ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους στη ολομέλεια:

1η Ομάδα

Να φωτίσουμε νέες διαστάσεις, τρόπους, να δούμε τη δουλειά, εαυτό, πρόληψη, κέντρα μας ομάδα μας… νέους δρόμους, τρόπους, απαντήσεις στις ανάγκες της κοινότητας. Επαναπροσδιορισμός εαυτού στην πρόληψη. Απόλαυση, απομάθηση, ανοιχτοί δέκτες, αμφισβήτηση στερεοτύπων, επικοινωνία, συντονισμός, σύνθεση, κέντρα νέων, σύνδεση όλων των επιπέδων (προς τα πάνω και προς τα κάτω).

2η Ομάδα

Σπείρα: Σχέσεις εγώ-εμείς-άλλοιΈγνοια (προσωπικής κοινωνικής ευθύνης) → Μοίρασμα (συμμέτοχος, κοινωνός) → Ολιστική προσέγγιση (δημιουργείς υποστηρικτικούς άξονες-δίκτυα, γονείς-εκπαιδευτικούς-κοινότητα) → Εδραίωση (της φιλοσοφίας της πρόληψης ως στάση ζωής) → Ανατροφοδότηση (τροφή, έμπνευση, ικανοποίηση) → Κοινωνική κουλτούρα-Όραμα (εθελοντισμός).

3η Ομάδα

«Πατημένη Μπαμπούσκα» -τομή-

Σχέση με εαυτό → Σύνδεση και σύνθεση → Φροντίδα φροντιστών (σχολική κοινότητα) → Άλλες ομάδες κοινότητας → Κοινότητα ως όλον

4η Ομάδα

Η Πρόληψη επαναπροσδιορίζεται με «vintage» αξίες δουλεύοντας με τις ρωγμές στην κοινότητα, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, με όπλα:

 • την απλότητα
 • το άνοιγμα στη σχέση
 • την αδελφοποίηση
 • την κοινωνική ανατροφοδότηση
 • τις πατέντες

5η Ομάδα

Εσωτερικός αναστοχασμός, ανάγκη αποσαφήνισης στόχων και ιδεολογίας, ανάγκη για νέες παρεμβάσεις-προσεγγίσεις στην κοινότητα, εστίαση στη δουλειά της ομάδας και όχι στον εαυτό, δικτύωση με φορείς της κοινότητας… μετάβαση σε νέους δρόμους.

6η Ομάδα

«κάμπια» → πεταλούδα… μετάβαση

Αγωνία για την πρόληψη και την κοινότητα, εμείς επαγγελματίες  πρόληψη → κοινότητα, ενεργοποίηση κοινότητας, αφουγκράζομαι την κοινότητα, αλλαγές, οριοθέτηση του τι κάνουμε, να ακούσουμε τις δικές τους ανάγκες, η απελπισία που βλέπουμε στην κοινότητα, τους ανθρώπους και τις δομές. Να ακούσουμε τις νέες ανάγκες που έχει η κοινότητα.

7η Ομάδα

Εθελοντισμό, πρωτοποριακά πράγματα από Κ.Π. που δεν τα μαθαίνουμε. Ανάγκη για ανανέωση ιδεών, σκέψεων, προσώπων, ίσως και μέσα από τον εθελοντισμό. Δημιουργικότητα και κατά πόσο αυτά τα δημιουργήματα είναι κτήμα της κοινότητας. Σκάλα… βήματα… χρειαζόμαστε ανατροπή, συνύπαρξη, έμπνευση… άνοιγμα στο καινούριο… σκαλοπάτι για το καινούριο.

8η Ομάδα

…(Η σχέση μας με την πρόληψη fight και flight)
Οι ιστορίες της ιστορίας της πρόληψης! (30 χρόνια, εμπειριών, αφηγήσεων, να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος, focus group, ομάδες αφήγησης).
Η αισθητική της πρόληψης (αξίες και όραμα)
Homo prolipticus: η ταυτότητα του σύγχρονου προληψανθρώπου. Εργα-λεία και ημέραι.
Η πρόληψη ως επιστ-ημη… της ζωής! (Διακριτό διεπιστημονικό πεδίο, δεοντολογία κ.λπ. με συγκεκριμένη ταυτότητα και χαρακτήρα).

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω διεργασίας και συγκεκριμένα όταν μίλησε η δεύτερη μικρή ομάδα ακούστηκαν από τους εκπροσώπους του ΚΕΜΕΤΕ οι παρακάτω προτάσεις:
Α. Να γίνει πρόταση από το Δίκτυο στο ΥΠΕΠΘ και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το τι θα βοηθούσε τα σχολεία να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της πρόληψης.
Β. Να δημιουργηθεί σύνδεσμος ΚΕΜΕΤΕ με ΠΔΦΠΕ στην ιστοσελίδα του.
Γ. Να κινητοποιηθεί η ΔΟΕ να συμμετέχει στο ΠΔΦΠΕ.

Διεργασία της ολομέλειας

«Χρειαζόμαστε μία λάμπα να φωτίσουμε τη δουλειά μας με τον εαυτό μας, την ομάδα μας, με νέους τρόπους, για να δώσουμε διαφορετικές απαντήσεις στις ανάγκες της κοινότητας, ανάγκη επαναπροσδιορισμού. Απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και αμφισβητούμε τα στερεότυπα, θέλουμε να δούμε τι θα βοηθούσε (τα σχολεία να είναι φορείς πρόληψης).

Είμαστε οι σχέσεις μας, υποστηρίζουμε το όραμά μας εδραιώνουμε την πρόληψη ως στάση ζωής και αυτό δημιουργεί κοινωνική κουλτούρα, είμαστε ανοικτοί στις προκλήσεις.

Ο πυρήνας μας είναι η σχέση μας  με τον εαυτό μας, η σύνδεση και η σύνθεση προς τα πάνω και προς τα κάτω, η σύνθεση στο επίπεδο των φροντιστών, φροντίζουμε φροντιστές. Η κοινότητα ως όλον, οι κύκλοι μας, αλληλεπιδρούν (η πρόληψη να βγει και σε άλλους πληθυσμούς, όχι μόνον στους εκπαιδευτικούς).

Έχουμε και παλιές (vintage) αξίες, δουλεύοντας με τις ρωγμές στην κοινότητα, κάνουμε ό,τι μπορούμε με απλότητα και αδελφοσύνη (πατέντες), με συνεχή ανατροφοδότηση καθώς και  εμείς είμαστε μέλη της κοινότητας, έχουμε ανάγκες, ως τοίχος με ρωγμές: εάν είναι θεμέλιο να το στηρίξουμε το οικοδόμημα εάν είναι εμπόδιο τότε να το διαλύσουμε. Με τα παλιά τούβλα να κάνουμε κάτι καινούργιο από την αρχή. Ο ήλιος μέσα από τις ρωγμές θα μας φωτίσει και θα μας εμπνεύσει.

Γιατί υπάρχει ανάγκη να ξανα-ορίσουμε τους στόχους μας και την ιδεολογία μας, εστιάζουμε στη διεργασία της ομάδας και στη δικτύωση με φορείς της κοινότητας και έτσι μεταβαίνουμε σε νέους δρόμους.

Έτσι η αλυσίδα μας, η σύνδεσή μας, γίνεται κάμπια (στη ζωγραφιά), μεταβαίνουμε και εμείς όπως η κοινωνία μας, με αγωνία για την πρόληψη και την κοινότητα, χρειάζεται να ακούμε και τις δικές μας ανάγκες και της κοινωνίας, να οριοθετούμαστε γιατί αντιμετωπίζουμε (απελπισία, κρίση αξιών, αβεβαιότητα, ανυπαρξία δομών). Έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε για να ακούσουμε τις νέες ανάγκες, γιατί θέλουμε να φανεί το έργο μας, να μεταφέρεται η γνώση, όλα όσα παράγουμε και δημιουργούμε είναι κτήμα της κοινωνίας και εμείς ανεβαίνουμε σκαλοπάτι, αναπροσαρμοζόμαστε με γερά βήματα ή και άλματα.

Είμαστε μια καρδιά με φτερά και υπάρχει το fligt ή fight ή/και τα δύο, το παλιό και το νέο μαζί, να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας, να τις αξιοποιήσουμε να μείνουμε στον πλούτο μας και στα οράματά μας έτσι να φτιάξουμε την ταυτότητα του homo prolipticus. H πρόληψη ως η επιστήμη της ζωής, ως διακριτό επιστημονικό επίπεδο».

2η ημέρα Σάββατο 20 Οκτωβρίου:

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τα μέλη του δικτύου με συντονιστή τον κ. Γιώργο Γουρνά, Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΑΚΜΑ, και στόχο την ανατροφοδότηση τους. Στην εισαγωγή που έκανε ο κ. Γουρνάς μεταξύ άλλων έδωσε ανατροφοδότηση στο Δίκτυο και με αφορμή τη δουλειά που είχε γίνει στη Ζάκυνθο είπε ότι το Δίκτυο λειτουργεί με τις βασικές αρχές των ζωντανών συστημάτων, είναι ένα ανοιχτό σύστημα και έχει χτίσει μία διεργασία μέσα στο χρόνο, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Εκτιμά ότι όποιος είναι μέρος αυτού του συστήματος δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να παρατηρεί τον εαυτό του ως μέρος αυτού του συστήματος. Καθώς σύμφωνα με την επιστημολογία των ζωντανών συστημάτων και των διεργασιών της ζωής ο εξωτερικός κόσμος είναι μία εσωτερική πραγματικότητα, δεν υπάρχει παρατηρητής στα ζωντανά συστήματα, χρειάζεται να είσαι σε συνεχή επαφή με τις εσωτερικές και εξωτερικές διεργασίες. Εκτιμά ότι οι αρχές των ζωντανών συστημάτων είναι στο DNA του Δικτύου. Η διεργασία της Ζακύνθου έβαλε τη βάση, το Δίκτυο,  και τώρα στην Αθήνα έχετε περάσει σε άλλο επίπεδο, μοιράζεστε το όραμα για την πρόληψη. Η διεργασία που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα φροντιστική και τα μέλη εξέφρασαν την ευχαρίστηση τους για την ευκαιρία που τους έδωσε ο προσκεκλημένος εκπαιδευτής.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα οργανωτικά ζητήματα του Δικτύου:

 1. Μητρώο Μελών

Η ολομέλεια ενημερώθηκε από τον Γιάννη Νέζη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, σχετικά με το μητρώο μελών και την προσπάθεια επικαιροποίησης του. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχει σαν στόχο την επαφή με όλα τα μέλη που απέχουν από τις διαδικασίες του δικτύου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Διαπιστώθηκαν δυσκολίες με τα Διοικητικά Συμβούλια, αδυναμία των στελεχών να συμμετέχουν κ.α.  Με κάποια Κ.Π. υπήρξε επανασύνδεση, με κάποια άλλα υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και υποστήριξη ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τη συμμετοχή τους, ενώ τα Κ.Π. Άρτας, Τρικάλων και Χαλκιδικής ζήτησαν εγγράφως τη διαγραφή τους την οποία και έκανε αποδεκτή η ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση μέλημα της Σ.Ε. είναι η ενθάρρυνση και διευκόλυνση των μελών να συμμετάσχουν, όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό προτείνεται η διαγραφή με τη δυνατότατα επανεγγραφής τους όταν το επιλέξουν. Η Αύρα Βαζαίου ρώτησε αν είναι δυνατή η συμμετοχή στο δίκτυο συναδέλφων, ως πρόσωπα και όχι ως εκπρόσωποι των φορέων τους, συνάδελφοι που δυσκολεύονται με τη δουλειά τους και που η συμμετοχή τους στο δίκτυο θα τους ήταν ιδιαίτερα βοηθητική. Η Σ.Ε. απάντησε πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνάδελφοι αυτοί καλό είναι να επικοινωνούν με τη Σ.Ε.

Η Αγγελική Πασσά στο σημείο αυτό έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θέλουμε και επιδιώκουμε την ένταξη νέων μελών καθώς ήδη ακούστηκε η πρόταση του ΚΕΜΕΤΕ για ένταξη της ΔΟΕ. Η συντονίστρια, Γιάννα Ζορμπά σημείωσε πως είναι σημαντικό και μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τα μέλη μας, όμως όχι άνοιγμα για το άνοιγμα, αλλά μόνο με φορείς έτοιμους και ταιριαστούς με το Δίκτυο. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των μελών δημιουργεί αγωνία μήπως χάσουμε τη σχέση και τη ζεστασιά, καθώς είμαστε ήδη σε φάση ανοίγματος. Στο σημείο αυτό ο Νίκος Τσακμάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής πρόσθεσε ότι η ένταξη είναι επιθυμητή σε περιπτώσεις που είναι ώριμες.

 1. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής 12η Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ως ημερομηνία διεξαγωγής της 12η Πανελλήνιας Συνάντησης προτάθηκε η 6-9  Νοεμβρίου του 2019 η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την ολομέλεια. Στη συνέχεια η ολομέλεια ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα της διοργάνωσης σύμφωνα με το οποίο στο επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί από την Συντονιστική Επιτροπή η Επιστημονική Επιτροπή της Συνάντησης η οποία θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο του 2019 και αμέσως μετά θα βγει η 1η ανακοίνωση.

 1. Διοργάνωση της επόμενης τακτικής Ολομέλειας

Η από καιρό κατατεθειμένη πρόταση, από τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας,  για τη διοργάνωση της ολομέλειας της Άνοιξης παρουσιάστηκε στην ολομέλεια από τους εκπροσώπους του φορέα Μάκη Γεωργίου και Σάββα Αρτεμίου. Στο σημείο αυτό ζήτησε και έλαβε το λόγο ο Κυριάκος Βερεσιές, εκπρόσωπος του ΚΕΝΘΕΑ  αντιπροτείνοντας τη συνεργασία των δύο φορέων και ειδικότερα την πρώτη μέρα οι εργασίες να φιλοξενηθούν από το ΣΥΚΑΝΑ και τη δεύτερη ημέρα από το ΚΕΝΘΕΑ. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις αρκετών μελών του Δικτύου και εν τέλει η ολομέλεια έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του ΣΥΚΑΝΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΕΝΘΕΑ απέσυρε την πρόταση που έθεσε προηγουμένως στην ολομέλεια. Στο σημείο αυτό η συντονιστική επιτροπή υπενθύμισε τη διαδικασία που προβλέπεται από το πλαίσιο και σύμφωνα με αυτή προκειμένου να ληφθεί απόφαση για ανάληψη διοργάνωσης απαιτείται προηγουμένως έγγραφο αίτημα του φορέα με απόφαση του Δ.Σ. Επίσης με αφορμή το συμβάν επισημάνθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ φορέων – μελών του Δικτύου είναι επιθυμητή αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί. Η επόμενη τακτική ολομέλεια του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί στην Λάρνακα 12 &13 Απριλίου του 2019 από τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας.

Κλείσιμο –  Ανατροφοδότηση ολομέλειας

 • Ιδιαίτερη χαρά που μπήκαμε στο άβατο της ΕΡΤ, τιμή και συγκίνηση που περνάω τα 65α γενέθλια μου μαζί σας, διαδικασία alert αυτό στο τέλος, πραγματικότητα με δυσκολίες, όμως είμαστε σε θέση να λύνουμε ζητήματα.
 • Πληρότητα και ασφάλεια, σημαντικά πράγματα κερδίσαμε στο τέλος με την πρόκληση και ένταση.
 • Πρώτη φορά σε ολομέλεια τέτοια επικοινωνία, χώρεσαν όλα, ευχαριστώ.
 • Ερχόμουν με ανυπομονησία όπως κάθε φορά, το δίκτυο με ξεκουράζει, ανατροφοδοτεί, εμπνέει, νιώθω «σπίτι» μου, πολλαπλή χαρά, θα ξανασυναντήσω ανθρώπους που αγαπώ, νοιάζομαι, ευκαιρία να γνωρίσω καινούριους, κρατάω το ανθρώπινο κομμάτι που μας συνδέει, την ανθρώπινη επαφή τη σχέση, προσμονή για Κύπρο.
 • Έχετε καταφέρει να περιμένουμε πάλι το επόμενο, φίλοι, καλές σχέσεις, η επικοινωνία είναι εδώ, πολύ συναίσθημα, διάθεση εμπλοκή στις ομάδες… ευχαριστούμε για όλα.
 • Κάθε ολομέλεια τελευταία είναι σαν μικρή Πανελλήνια Συνάντηση, έχει αυξηθεί η πολυπλοκότητα, αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα… οικογένεια δεν μπορεί πια… να ερχόμαστε προετοιμασμένοι, να φοράμε τα ‘’καλά’’ μας, γιατί κάθε φορά θα είναι πρόκληση.
 • Σαν διεργασία φτιάξαμε μια βάση που μπορεί να ανοίξει και μια δύσκολη στιγμή και να το αντέξει το δίκτυο… άνοιξε και μπορούμε να φύγουμε καλά… όμορφοι άνθρωποι.
 • Ευχαριστώ που μοιραστήκαμε, κατάθεση ψυχής.. προβληματισμό θα πάρω μαζί μου… εντρυφήσαμε στο εγώ-εμείς.
 • Να ευχηθούμε να σας ανταμώσουμε και να περάσουμε καλά στην Κύπρο.
 • Αίσθηση ευθύνης για την ολομέλεια, φεύγω χαρούμενη, κερδισμένη και προσωπικά και με σεβασμό για τα συναισθήματα του καθενός… επιλογή κι ευθύνη του καθενός το τι θα κάνει, όχι αυτονόητο ότι το και είναι όλοι αγαπημένοι… εμπιστοσύνη το να ανοίξεις κάτι τέτοιο σε 60 άτομα.
 • Ένιωθα αγωνία για την διοργάνωση και χαρά, τιμή που ήρθατε… το απόλαυσα.
 • Ευχαριστούμε όλους για το παράδειγμα που μας δίνεται… πολύ καλό στην έρημο να μην κίνησε μόνος αλλά σε ομάδα. Έχει γίνει το εγώ-εμείς.
 • Νοιάξιμο.
 • Αυτό που έγινε εδώ αυτές τις μέρες «ελεύθερη ανοιχτή ΕΡΤ».
 • Το παράπονο βγήκε γιατί εδώ είναι ένας τόπος ασφάλειας.
 • Κοινός άξονας από την Πέμπτη έως σήμερα «εμπιστοσύνη» … εμείς λέμε θα εμπιστευθούμε την ολομέλεια.
 • Σιωπή.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της  ΕΡΤ και δόθηκε συνέντευξη από τη συντονίστρια του δικτύου και την πρόεδρο του Κ.Π. «ΑΡΓΩ» σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s