Συμπεράσματα από τη διερεύνηση αναγκών

Συμπεράσματα από τη διερεύνηση αναγκών με τους φορείς – μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για ανεύρεση νέων τρόπων σύνδεσης των μελών του Δικτύου, καθώς δεν είναι εφικτή για το τρέχον τουλάχιστον διάστημα μια δια ζώσης ολομέλεια, πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρκετούς εκπροσώπους Φορέων – μελών του Δικτύου και απεστάλη στη συνέχεια ερωτηματολόγιο σε όλα τα μέλη (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Συμπερασματικά, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Σύνολο απαντήσεων 46. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 42 από τους 55 φορείς – μέλη του Δικτύου (3 φορείς έστειλαν 2 διαφορετικά ερωτηματολόγια) και 1 φορέας μη μέλος του Δικτύου.

Από τα ερωτηματολόγια προέκυψε ότι το σύνολο των μελών του δικτύου (100%) πιστεύουν ότι θα ήταν χρήσιμο να διατηρήσουμε τη σύνδεση και επικοινωνία μας, ως Δίκτυο, με εναλλακτικούς τρόπους, όπως πλατφόρμα (73,9%), διαδικτυακή ολομέλεια (63%), e-mail (32,6%), δυνατότητα δια ζώσης (2,2%).

 1. Οργάνωση μιας διαδικτυακής ολομέλειας το επόμενο διάστημα.
 2. Επικοινωνία, ανταλλαγή, σύνδεση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.
 3. Επικοινωνία, ανταλλαγή, σύνδεση μέσω e-mails.
 4. Δε γνωρίζω.
 5. Άλλο:
  «Να διερευνηθεί η δυνατότητα μίας δια ζώσης ολομέλειας ενδεχόμενα τον Ιούλιο.»
  «Διαδικτυακή ολομέλεια με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε Κέντρο, όπου θα υπάρχει και ανταλλαγή εμπειρίας από όσους έκαναν διαδικτυακές δράσεις.»
  «Όλα τα προαναφερθέντα.»

Επίσης, ως επικρατέστερη ανάγκη για περαιτέρω ανταλλαγή και ζύμωση στα πλαίσια του Δικτύου φαίνεται να είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών (63%) και ακολουθούν κατά σειρά προτεραιότητας οι αλλαγές που έχουν προκύψει στους φορείς και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα (58,7%), το μοίρασμα και η αλληλοϋποστήριξη (54,3%) και τέλος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της πρόληψης στα νέα δεδομένα (45,7%).

Ανάγκες

Ποιες είναι οι βασικότερες ανάγκες – θέματα αυτήν την περίοδο, που θα προτείνατε να μας απασχολήσουν ως Δίκτυο; (Παρακαλούμε πολύ, σε καθεμία από τις παρακάτω πέντε προτάσεις, βαθμολογήστε με διαφορετικό αριθμό στην κλίμακα, ανάλογα με αυτήν που θεωρείτε σημαντικότερη.)

 

Συμπεράσματα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις γενικότερες παρατηρήσεις των φορέων στο ερωτηματολόγιο

Στο σύνολο της  επικοινωνίας μας με τους φορείς πρόληψης αναφέρθηκαν κυρίως τα εξής:

Το Δίκτυο αποτελεί και είναι σημαντικό να συνεχίσει να αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο σύνδεσης, μοιράσματος, ανταλλαγής και παραγωγής ιδεών και γνώσεων. Είναι σημαντικό να διατηρήσει την αυτονομία του ως ΔΙΚΤΥΟ διαδραματίζοντας ένα ελεύθερο βήμα έκφρασης της πρόληψης, με ενωτικό και συνθετικό λόγο.

Οι νέες συνθήκες δημιουργούν ανησυχία για το αύριο και τη σύνδεσή μας, ως φορείς πρόληψης, με τις νέες ανάγκες της κοινότητας. Επίσης υπήρξαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των φορέων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Κάναμε αλλαγές ως προς την κάλυψη των αναγκών πρόληψης στις συνθήκες της καραντίνας με δράσεις πρόληψης που ήδη έτρεχαν.

Ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός για το φθινόπωρο και πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, και πώς θα οργανώσουμε τις δράσεις μας.  Έντονη φάνηκε να είναι η ανάγκη να συνδεθούμε διαδικτυακά για να συζητήσουμε/μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και να αλληλοϋποστηριχτούμε. Παρόλο που είναι «παγωμένος» ο κόσμος υπάρχει διάθεση να γίνουν πράγματα.

Το κύριο μέρος του έργου της πρόληψης είναι η κοντινότητα και η διά ζώσης επικοινωνία και αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την διαδικτυακή εκπαίδευση ή ενημέρωση. Είναι πολύ διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας και ενέχει πολλές δυσκολίες.

Όλα τα παραπάνω γεννούν ερωτήματα και  προβληματισμό για το μέλλον. Υπάρχει ανάγκη για σύνδεση με το Δίκτυο και ανταλλαγή για το πώς προχωράμε, πώς συνδεόμαστε, να μοιραστούμε, να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και την ταυτότητα της πρόληψης στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει η ανάγκη για εκπαίδευση στα νέα μέσα, καθώς και να αφουγκραστούμε και εμάς και μέσα από αυτό να φροντιστούμε και να φροντίσουμε το Δίκτυο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s