Πρακτικά τακτικής διαδικτυακής ολομέλειας του Δικτύου (13-14 Νοεμβρίου 2020)

Η τακτική ολομέλεια των μελών του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom λόγω των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης του Covid-19. Στην ολομέλεια συμμετείχαν 55 άτομα από 40 φορείς.

 1. Σοφία Καραβασίλη , Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου, Κύπρος
 2. Άννα Καυκαρίδη, Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου, Κύπρος
 3. Κωνσταντίνα Υφαντή, Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ
 4. Aχιλλέας Ρούσσος, Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ
 5. Ιουλία Μπάφη, ΕΠΙΨΥ/ΕΚΤΕΠΝ
 6. Χρυσαυγή Κανελλοπούλου , Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», Πάρος
 7. Αναστασία Προκοπίου, Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», Σύρος
 8. Ναταλία Τζοβάρα , Κ.Π. Δ. Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ», «ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΒΟΥΛΟΣ»
 9. Ιωάννης Νέζης, Κ.Π. Δ. Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ», «ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΒΟΥΛΟΣ» και «ΠΑΛΛΑΣ ΑΘΗΝΑ»
 10. Μαρία Μαμιδάκη, Κ.Π. Δ. Ζωγράφου
 11. Σοφία Περακάκη, Κ.Π. Δ. Ηρακλείου Κρήτης ΚΕΣΑΝ
 12. Ειρήνη Στρατάκη, Κ.Π. Δ. Ηρακλείου Κρήτης ΚΕΣΑΝ
 13. Ελένη Φίλιου, Κ.Π. Δ. Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων, Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ»
 14. Μόρφω Παπανώτα, Κ.Π. Δ. Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ταύρου «ΣΤΑΘΜΟΣ»
 15. Αρχοντούλα Αλεξάκη, Κ.Π. Δ. Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ»
 16. Μαρία Κυριακίδου, Κ.Π. Δ. Νεάπολης, Συκεών Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ»
 17. Κική Φυλακτού, Κ.Π. Δ. Νεάπολης, Συκεών Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ»
 18. Αναστασία Βακαλοπούλου , Κ.Π. Δ. Νέας Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ»
 19. Ελένη Πλεξίδα , Κ.Π. Δ. Νέας Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ»
 20. Κέλλυ Σταυροπούλου, Κ.Π. Δ. Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»
 21. Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, Κ.Π. Δ. Χολαργού, Παπάγου, Αγίας Παρασκευής «ΑΡΓΩ»
 22. Χάρης Καραμπέτσος, Κ.Π. Δ. Χολαργού, Παπάγου, Αγίας Παρασκευής «ΑΡΓΩ»
 23. Φωτεινή Μαρόγλου, Κ.Π. Δυτικής Θεσσαλονίκης «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ»
 24. Βασιλική Ζουντουρίδου, Κ.Π. Δυτικής Θεσσαλονίκης «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ»
 25. Αναστασία Μπεντεβή, Κ.Π. Π.Ε. Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ»
 26. Μαρία Βουδούρη, Κ.Π. Π.Ε. Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ»
 27. Γιάννα Ζορμπά, Κ.Π. Π.Ε. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 28. Παναγιώτα Γεωργοπούλου, Κ.Π. Π.Ε. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
 29. Νικηφόρος Φάρκωνας, Κ.Π. Π.Ε. Δωδεκανήσου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», Κω
 30. Ιωάννης Βυθούλκας, Κ.Π. Π.Ε. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ»
 31. Διονυσία Γκομώλη, Κ.Π. Π.Ε. Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
 32. Κωνσταντίνα Ζιάγκου, Κ.Π. Π.Ε. Θεσπρωτίας «ΑΡΙΑΔΝΗ»
 33. Βασίλειος Κούτρας, Κ.Π. Π.Ε. Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ»
 34. Καλλιόπη Κομνηνού, Κ.Π. Π.Ε. Ιωαννίνων «ΣΧΕΔΙΑ»
 35. Αμαλία Πουλημένου, Κ.Π. Π.Ε. Κέρκυρας «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
 36. Αννέτα Τσελέντη, Κ.Π. Π.Ε. Κέρκυρας «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
 37. Μαρία Χατζηγεωργιάδου, Κ.Π. Π.Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»
 38. Νίκος Τσακμάκης, Κ.Π. Π.Ε. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
 39. Αθηνά Γαϊτάνη, Κ.Π. Π.Ε. Κορινθίας «ΔΙΟΛΚΟΣ»
 40. Ασπασία Γκουντούνα, Κ.Π. Π.Ε. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ»
 41. Λάζαρος Σιάντσης, Κ.Π. Π.Ε. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ»
 42. Γκάρο Εσαγιάν, Κ.Π. Π.Ε. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ»
 43. Μαρία Γούλα, Κ.Π. Π.Ε. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ»
 44. Φρόσω Μακρή, Κ.Π. Π.Ε. Σάμου «ΦΑΡΟΣ»
 45. Αλέξανδρος Σταθακιός, Κ.Π. Π.Ε. Σάμου «ΦΑΡΟΣ»
 46. Κωνσταντίνα Νταϊλιάνη, Κ.Π. Π.Ε. Τρικάλων
 47. Εριάννα Φιλιππίδη, Κ.Π. Π.Ε. Φωκίδας «ΔΙΑΔΡΟΜΗ»
 48. Ιωάννα Νυσταζάκη, Κ.Π. Π.Ε. Χανίων
 49. Κυριάκος Βερεσιές, ΚΕΝΘΕΑ, Κύπρος
 50. Αγγελική Πασσά, Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», Πάτρα
 51. Ελένη Κότα Μπαλαδάκη, Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», Πάτρα
 52. Εύη Αδαμοπούλου, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, Χανιά
 53. Νίκη Γεωργαλά, Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ
 54. Σταυρούλα Αλογάριαστου, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας
 55. Βασιλική Τσιάτα, ΚΠ Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ»

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Στην έναρξη των εργασιών την Παρασκευή καθώς τα μέλη προσέρχονταν στη συνάντηση υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και πολύ θετικό κλίμα, τα μέλη αντάλλασαν τα νέα τους και εξέφραζαν τη μεγάλη χαρά και ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι καταφέρνουμε να είμαστε και πάλι μαζί ως Δίκτυο.

Η συντονίστρια του Δικτύου, Γιάννα Ζορμπά, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για το Δίκτυο, καθώς πρώτη φορά καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο- τόπο συνάντησης με πολύ διαφορετικά στοιχεία από αυτά που έχουμε ζήσει τόσα χρόνια στο Δίκτυό μας. Μέχρι τώρα οι ολομέλειες του Δικτύου φιλοξενούνταν σε έναν τόπο, σε αυτή τη διαδικτυακή ολομέλεια όλοι οι τόποι από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, το Ιόνιο και το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο έχουν ανοίξει τις πόρτες τους και φιλοξενούν το Δίκτυο και ταυτόχρονα φιλοξενούνται. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρά τις νέες συνθήκες και τη δυσκολία του νέου μέσου σε αυτή την ολομέλεια έχουμε τη μεγαλύτερη από ποτέ εκπροσώπηση φορέων και την καλύτερη αντιπροσωπευτικότητα από ποτέ, καθώς είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλη συμμετοχή από τη Βόρεια Ελλάδα. Γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για σύνδεση και αλληλοϋποστήριξη αλλά και την εμπιστοσύνη όλων μας στο Δίκτυό  μας.

Καλωσόρισε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που για πρώτη φορά συμμετέχουν στις εργασίες της ολομέλειας και προσκάλεσε τα παλαιά μέλη να φροντίσουν τη σύνδεση των νέων συναδέλφων με τις διεργασίες και τη ζωή του Δικτύου σε όποια πλαίσια συναντηθούν τις δύο ημέρες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πρόκληση του συγκεκριμένου εγχειρήματος και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στο να φθάσουμε σε αυτή τη διοργάνωση με επιτυχία. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο ομιλητή κ. Πέτρο Πολυχρόνη για τη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα και την συμβολή του η οποία προσφέρθηκε με μεγάλη χαρά και αφιλοκερδώς, την Κίνηση «Πρόταση» και το πρόσωπο που έχει ορίσει για τη γραμματειακή υποστήριξη του Δικτύου, κα Μαρία Γιαζκουλίδου, η οποία δαπάνησε πολλές εργατοώρες για να καλύψει τις ιδιαίτερες οργανωτικές ανάγκες αυτής της διοργάνωσης και τέλος τον τεχνικό, κ. Πάνο Αντωνόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και βοήθειά του προκειμένου να προσαρμόσουμε τις ανάγκες και το περιεχόμενο της ολομέλειας στο νέο μέσο. Επίσης, ευχαρίστησε τα πρώην μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, Αναστασία Προκοπίου, Γιάννη Νέζη και Νίκο Τσακμάκη για την αποδοχή της πρόσκλησης να συμβάλλουν στις εργασίες συντονίζοντας κάποιες από τις υποομάδες που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο των εργασιών.

Στη συνέχεια προχώρησε σε μία σύντομη αναδρομή από την τελευταία συνάντηση του Δικτύου στην 12η Πανελλήνια Συνάντηση μέχρι και τη σημερινή ολομέλεια και όλα όσα μεσολάβησαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Ευχαρίστησε το Κέντρο Πρόληψης Λακωνίας «Διαύλος» για την εξαιρετική οργάνωση και προετοιμασία που είχαν κάνει για την ολομέλεια που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη την Άνοιξη του 2020 και εξέφρασε τη λύπη όλων για τη βίαιη διακοπή της διοργάνωσης,  λόγω της πανδημίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την ευχή σύντομα να βρεθούμε όλη στην Σπάρτη. Στο σημείο αυτό η εκπρόσωπος από το Κέντρο Πρόληψης Λακωνίας, Ασπασία Γκουντούνα εξέφρασε στην ολομέλεια τη μεγάλη επιθυμία που έχουν να πραγματοποιηθεί τελικά όλο αυτό που ξεκίνησε πέρυσι μετά την Πανελλήνια. Ενημέρωσε επίσης ότι έχουν κάνει συμφωνία με το χώρο που είχαν ενοικιάσει να κρατήσουν ανοιχτή την ημερομηνία για τη φιλοξενία της ολομέλειας όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες. H συντονίστρια του Δικτύου στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η επικοινωνία και η σύνδεση των μελών όλο αυτό το διάστημα και τέλος αναφέρθηκε στους στόχους και το πρόγραμμα του διημέρου.

Στη συνέχεια ο τεχνικός έδωσε κάποιες χρήσιμες οδηγίες για τον τρόπο συμμετοχής και αξιοποίησης των εργαλείων που μας παρέχει το συγκεκριμένο μέσο για να διασφαλίσουμε την καλύτερες όσο είναι  δυνατόν συνθήκες για τις εργασίες που θα ακολουθήσουν.

Αμέσως μετά ακολούθησε χωρισμός σε 9 υποομάδες όπου τα μέλη κλήθηκαν να επεξεργαστούν τα ακόλουθα ερωτήματα:

 1. Πώς έρχομαι σε αυτήν την ολομέλεια; (το συναίσθημα που κυριαρχεί στο εδώ και τώρα)
 2. Ποιοι προβληματισμοί και ανάγκες αναδύονται στις νέες συνθήκες;
 3. Ποιες δεξιότητες και στηρίγματα αξιοποιήσαμε μέχρι τώρα;

Ακολούθησε η κατάθεση του έργου των μικρών ομάδων στην ολομέλεια πλούσιο προβληματισμό με ειλικρίνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση. Είπαν ότι υπήρχε αγωνία από την αρχή της συνάντησής μας, καθώς συνδεόμασταν, για το εάν θα συνδεθούμε, πώς θα γίνει η δουλειά στις μικρές ομάδες και αν θα δώσουμε τις μεγάλες αγκαλιές και πότε; Οι μικρές ομάδες απάντησαν και στα τρία αυτά ερωτήματα, περιγράφοντας τη δουλειά που έκαναν στην ολομέλεια. Καταφέραμε και συνδεθήκαμε είπαν, ανέφεραν το Δίκτυο ως μία νοητή αγκαλιά για όλους και βγάλαμε μία πολύ όμορφη διεργασία μέσα από τις μικρές ομάδες.

Ακολουθεί η διεργασία των υποομάδων όπως αποτυπώθηκε από το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, κα Κωνσταντίνα Υφαντή:

Η πρώτη ομάδα έθεσε τα δύο τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν:
Πώς στεκόμαστε σε όλο αυτό;
Πώς θα βοηθήσουμε τους άλλους ανθρώπους;
Στην πρωτόγνωρη αυτή φάση, ξανανοίγουν σημαντικά θέματα, το διαδίκτυο ως λύση ανάγκης. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τα όριά μας και τι μας αναλογεί. Ανασυγκροτούμαστε ξανά και ξανά.
Είμαστε και εμείς αναζητητές, αρκεί να πιστεύουμε στη μαγεία της ζωής αυτός ο δρόμος θα μας οδηγήσει στο να μη γίνει αυτό που ζούμε σήμερα, κανονικότητα.

Η δεύτερη ομάδα: Συναισθήματα: χαρά, αγωνία για το να γνωρίζουμε από πριν τις ανάγκες για να τις καλύψουμε, όμως είμαστε και εμείς μέσα σε αυτό, προβληματισμό. Τηρώντας τις αξίες μας να κυλήσουμε μαζί με την κοινωνία, αλλάζουν πολλά, να παρατηρήσουμε τη ροή, να μην πιέσουμε τα πράγματα.  Να αντέχουμε μέχρι εκεί που μπορούμε, η ομάδα μας, οι συνεργάτες, η αγάπη για τη δουλειά μας, ο ρόλος μας, να εμπιστευτούμε ό,τι έχουμε κατακτήσει, να μην γίνει αυτό που ζούμε κανονικότητα, να είμαστε διευκολυντές!

Η τρίτη ομάδα: Το Δίκτυο είναι μία νοητή αγκαλιά για όλους εμάς! Ο ένας κοντά στον άλλον, μέσα στις δυσκολίες, πώς μας επηρεάζει το διαδίκτυο, ως επαγγελματίες, νέο πλαίσιο, μπορεί να μεταφερθεί η πρόληψη μέσω διαδικτύου;

H τέταρτη ομάδα: Αισιοδοξία και βάρος. Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο, μεγάλη δυσκολία το εξ αποστάσεως, ξαφνιαζόμαστε Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, κάνουμε βήματα πίσω για ανασύνταξη. Τώρα εξαργυρώνονται οι καλές σχέσεις που έχουμε χτίσει.

H πέμπτη ομάδα: συγκίνηση, η φροντίδα του Δικτύου, το ασφαλές πλαίσιο του Δικτύου, βαριά διάθεση για τον τρόπο και τελικά συνδεθήκαμε!!! Πολυπλοκότητα νέα συνθήκη, σπίτι – εργασία, άλλαξε ο τρόπος της δουλειάς μας, αναπροσαρμοζόμαστε. Χρειάζεται να δώσουμε νέο νόημα με πείσμα, αγάπη και ευθύνη.

Η έκτη ομάδα: χαρά και πλαίσιο ασφάλειας το Δίκτυο. Ο ρόλος μας συνδέεται με το πρόσωπό μας. Τα συναισθήματά μας είναι οι δυνάμεις μας, η ιστορία μας, να το υπηρετήσουμε όλο αυτό με αυτό-φροντίδα και αυτό μας  ενδυναμώνει! Το ατομικό συνδέεται με το δημόσιο.  Αξιοποιούμε το παρελθόν μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Η έβδομη ομάδα: χαρά, αυτοεκτίμηση, από τη συμμετοχή στο Δίκτυο, τέθηκε ένα ερώτημα να φροντίζουμε τις ανάγκες μας ή αυτών που θα φροντίζουμε; Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την εποχή που ζούμε, τα πλαίσια μας από πλαίσια απεξάρτησης να γίνουν πλαίσια αξιοσύνης της ζωής. Είμαστε μουδιασμένοι και αβέβαιοι.
Η φροντίδα του εαυτού μας να συμπεριλάβει και τον άλλον σε αλληλεγγύη και με το περιβάλλον, τη φύση. Να εκπέμπουμε πίστη στη γνώση και να δίνουμε χώρο στη φαντασία και έτσι παίρνουμε τους ανήλικους στους ώμους μας, ενώ και εμείς ψάχνουμε δρόμους….(από τραγούδι του Σαββόπουλου)

Η όγδοη ομάδα: ο καημός κυριαρχεί. Αυτό που ζούμε είναι σαν διακοπή της ιστορίας, η διεργασία της ομάδας χάθηκε, πρωτόγνωρη, σοκ, οι αξίες μας, το να λειτουργούμε συλλογικά, πρόκληση να βρούμε άλλον τρόπο δουλειάς, ως πολιτικά όντα και ανάγκη να συνδεθούμε με τη νέα γενιά.

Η ένατη ομάδα: Η ζωή τραβάει μπροστά όπως και να ‘χει, χρειάζεται να προχωρήσουμε με όποιον τρόπο. Να φτιάχνουμε κοινότητες – λειτουργικές σχέσεις είναι απόθεμα όπως και η αυτοφροντίδα, η υπομονή, η  αποδοχή της ευαλωτότητάς μας, να αξιοποιήσουμε τις λιγοστές πηγές μας, για να προετοιμαζόμαστε και να φτιάχνουμε αποθέματα για το μέλλον, το νόημα που βρίσκεται στη συλλογική σοφία των παραδόσεων και των εθίμων μας.

Στο σημείο αυτό έληξαν οι εργασίες της 1ης ημέρας με μία ανάλαφρη και θετική διάθεση.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Την επόμενη ημέρα των εργασιών πιάσαμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε την προηγούμενη ημέρα και αφού η Κωνσταντίνα Υφαντή είχε ενημερώσει το προσκεκλημένο ομιλητή για τη διεργασία που είχαν βγάλει οι ομάδες. Στην έναρξη της 2ης ημέρας η συντονίστρια καλωσόρισε τον κ. Πέτρο Πολυχρόνη αναφερόμενη στη μακροχρόνια, συγγενική θα τολμούσαμε να πούμε σχέση του Δικτύου με το ΑΚΜΑ καθώς αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη από την έναρξη του Δικτύου που μας έχει συντροφέψει, εμπλουτίσει σε σημαντικές στιγμές και οι συνεργάτες του ανταποκρίνονται πάντα με θετική διάθεση κάθε φορά που τους προσκαλούμε. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η Κωνσταντίνα Υφαντή συστήνοντας τον κ. Πολυχρόνη στην ολομέλεια. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να καλωσορίζω στην ολομέλειά μας τον κ. Πέτρο Πολυχρόνη, Παιδοψυχίατρο, Συστημικό Θεραπευτή Ομάδων και Οικογένειας, Διευθυντή του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου. Τον κ. Πολυχρόνη τον γνωρίζω από το 1993 και ήταν για μένα δάσκαλός μου και ο άνθρωπος που με συνέδεσε με τη συστημική προσέγγιση και ματιά. Τα λόγια είναι λίγα και δεν αρκούν για να περιγράψει κανείς τον κ. Πολυχρόνη. Η βαθιά ανθρωπιά του, η επιστημονικότητα και η ευρύτητα του πνεύματός του. Η απλότητα, η οικειότητα που δημιουργεί και η ικανότητά του στις ομάδες και στις οικογένειες να εμπεριέχει όλους και όλες τις συνθήκες, είναι γνωστή. Ας απολαύσουμε τη συνθετική, ματιά του για τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε.»

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Πολυχρόνη με τίτλο «Πως τοποθετείται ο επαγγελματίας της Πρόληψης στην νέα πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας; Τι προοπτική έχουμε στις νέες συνθήκες;». Η ομιλία είναι αναρτημένη στο blog του Δικτύου [εδώ].

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε χωρισμός σε δυάδες όπου τα μέλη μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα που διακινήθηκαν με αφορμή την ομιλία και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 9 υποομάδες όπου επεξεργάστηκαν τα ακόλουθο ερώτημα: «Ποιά νέα στοιχεία αναδύονται στη σημερινή πραγματικότητα και ποιά προοπτική βλέπουμε στο ρόλο μας;».

Όλες οι ομάδες κατέθεσαν πλούσιο προβληματισμό και η συγκίνηση ήταν έντονη και τη 2η ημέρα.

Ακολουθεί η διεργασία των ομάδων:

1η ομάδα: η σημερινή ομιλία συμπλήρωσε τη χθεσινή μας συνάντηση, μας άνοιξε δρόμο. Πώς να κάνουμε τους χώρους μας να είναι χώροι του ανήκειν, και να επιδιώκουμε εμείς να εμψυχώνουμε σε αυτό. Έχουμε ευθύνη ως τόποι συγκατασκευής νοήματος. Πώς δίνουμε νόημα στη ζωή μας, σε οποιαδήποτε κρίση ως χώρος ανάπτυξης της θαυμάσιας αξιοσύνης, η ματιά μας και ο λόγος μας φτιάχνει τον κόσμο γύρω μας.

2η ομάδα: Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονη ευαλωτότητα, αναστοχασμό, καθώς και αφορμή για νέες δράσεις. Είναι σημαντικό αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι την ευαλωτότητά μας να συνδεθούμε με τους άλλους, να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο και η πρόληψη να μπει και στο επίπεδο της πολιτικής δημιουργώντας ασφαλή πλαίσια. Eμείς, ως ρόλος, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο «κοινωνικό εμβόλιο». Είμαστε αναζητητές δεν γνωρίζουμε τις λύσεις.

3η ομάδα: Μας κέρδισε ιδέα του «Κοινωνικού εμβολίου». Θα τονωθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσα από την επαφή, τις διαπροσωπικές σχέσεις και το Δίκτυο. Είναι καλό να διαχωρίζονται η εργασία και η προσωπική ζωή, ωστόσο οι ρόλοι διαποτίζονται, και έτσι εμπλουτίζονται και ανατροφοδοτούνται. Η πρόκληση είναι οι νέες διαστάσεις στο έργο μας, καθώς και στον τρόπο, τα μέσα (η τεχνολογία) ως διάσταση που προσφέρει δυνατότητες όχι ως στοιχείο σύγκρισης και αντικατάστασης των ήδη οικείων μεθόδων εργασίας μας.

4η ομάδα: Υπάρχει αγωνία για αυτό που ζούμε, και ανακούφιση που μπορούμε να το μοιραστούμε, χρειαζόμαστε χρόνο για να προσαρμοστούμε ως άτομα, ως ομάδα, ως συστήματα.

5η ομάδα: Οι νέες αυτές συνθήκες δεν είναι και πολύ νέες, υπήρχαν οι ρωγμές, όλα ήταν εκεί από πριν. Οι νέες καταστάσεις είναι ένα ισχυρό βίωμα σε πανανθρώπινο και προσωπικό  επίπεδο, και ίσως μέσα από τις δυσκολίες προκύψουν και αισιόδοξες εξελίξεις. Οι κοινές προσπάθειες για το εμβόλιο ίσως ανοίξουν δρόμο για συνεργασίες και σε άλλα επίπεδα όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της φτώχειας.

6η ομάδα: Χρειαζόμαστε χρόνο για να αναρρώσουμε, στο Δίκτυο φορτιζόμαστε θετικά. Αναζητούμε τις αξίες που έχουμε ξεχάσει, συλλογιζόμαστε ατομικά, συλλογικά, τους ρόλους μας, τις ταυτότητές μας, τις δράσεις μας. Συνειδητοποιούμε ότι είμαστε προσωρινοί. Σε όλο αυτό αν κάνουμε όλοι χώρο και αποδεχτούμε τους φόβους μας  τότε θα χωρέσουμε και θα συγχωρέσουμε όλοι.

7η ομάδα: Η νέα πραγματικότητα μπορεί να περιόρισε τις ελευθερίες, λειτούργησε όμως και απελευθερωτικά θέτοντας περιορισμούς στην πληθώρα των καταναλωτικών απολαύσεων που πολλές φορές μας απομάκρυνε από τις πραγματικές μας αναζητήσεις. Τόνισε την ανάγκη της δικτύωσης των ανθρώπων και έφερε ξανά στο προσκήνιο αξίες για την πρόληψη γνωστές μεν, αποδυναμωμένες δε, όπως αυτή των ζωντανών διεργασιών μέσα στις ομάδες τέτοιων που αφήνουν  αυξημένα περιθώρια επιλογών στα μέλη τους. Να οργανώσουμε δράσεις καταξίωσης των ανθρώπων και σύνδεσης.

8η ομάδα: Να αντισταθούμε στον φόβο ( στον ιό του φόβου)

 • να μείνουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας και με την ομάδα μας,
 • να εστιάσουμε στα αποθέματα και στα στηρίγματά μας,
 • να ενισχύσουμε τη δουλειά μας, συνεχίζοντας να δημιουργούμε πλαίσια ασφάλειας και υποστήριξης, με περισσότερες ομάδες ενδυνάμωσης και έκφρασης (να ακουστούν οι άνθρωποι και να μπορέσουν να επεξεργασθούν το βίωμα).

9η ομάδα: Η ζωή και ο θάνατος ένα συνεχές, υπάρχει δυσκολία στην καθημερινότητά στους νέους τρόπους εργασίας μας. Οι σχέσεις μας μας βοηθούν να επιβιώνουμε.

Μετά την παρουσίαση των υποομάδων ακολούθησε σύντομος σχολιασμός από τον κ. Πολυχρόνη ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα αυτού που έχουμε κατορθώσει στο Δίκτυο και ανανεώσαμε το ραντεβού μας ευχόμενοι και δεσμευόμενοι η επόμενη συνάντηση μαζί του ως Δίκτυο να γίνει σε ένα εορταστικό κλίμα και συνθήκη.

Στην συνέχεια συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα του Δικτύου:

 1. Ενημέρωση για τη διαδικτυακή πλατφόρμα συζήτησης. Η Σοφία Περακάκη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής ενημέρωσε τα μέλη για τη διαδικτυακή πλατφόρμα wiki που δημιουργήθηκε σε συνέχεια της διερεύνησης αναγκών και των προτάσεων που εκφράστηκαν από τα μέλη του Δικτύου. Το συγκεκριμένο μέσο αποτελεί έναν από τους τρόπους που μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε τη μεταξύ μας σύνδεση και κυρίως έναν χώρο ανταλλαγής καλών πρακτικών και νέων ιδεών που εφαρμόζονται από τους φορείς μας εν μέσω της πανδημίας. Ευχαρίστησε τα μέλη του Δικτύου για τη μέχρι τώρα ανταπόκριση υπενθυμίζοντας ότι περιμένουμε κι από άλλους συναδέλφους να μοιραστούν τη δουλειά τους σε αυτό το πλαίσιο.
 2. Μητρώο μελών. Στη συνέχεια η Νίκη Γεωργαλά έλαβε τον λόγο και ενημέρωσε την ολομέλεια για τα νέα αιτήματα ένταξης στο Δίκτυο που έχουν κατατεθεί από φορείς το διάστημα που μεσολάβησε από την 12η Πανελλήνια Συνάντηση μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα έχουμε αιτήσεις ένταξης από το Κέντρο Πρόληψης Δ. Νεάπολης-Συκεών «Πυξίδα», από το Κέντρο Πρόληψης Δυτικής Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Άλφα» καθώς και αίτημα επανένταξης από το Κέντρο Πρόληψης Καρδίτσας «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης». Οι τρεις φορείς είχαν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την ένταξή τους (αίτηση, πρακτικό απόφασης ΔΣ) και παρίσταντο οι εκπρόσωποί τους στην ολομέλεια, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου. Στη συνέχεια  δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των τριών φορέων, Κική Φυλακτού, Βούλα Αλογάριαστου και Φωτεινή Μαρόγλου και η ολομέλεια ομόφωνα ενέκρινε την ένταξη των τριών φορέων στο Δίκτυο και τους καλωσόρισε. Στο σημείο αυτό εκφράστηκε η ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση από τη δυναμική συμμετοχή που έρχεται από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα στο Δίκτυο, καθώς ήταν κάτι που το θέλαμε και εκτιμούμε ότι θα φέρει πλούτο στο Δίκτυό μας. Η Νίκη Γεωργαλά ενημέρωσε για δύο ακόμη αιτήματα επανένταξης που εκκρεμούν τα οποία είναι από το Κέντρο Πρόληψης Ημαθίας και Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας. Το Κέντρο Πρόληψης Ημαθίας έχει στείλει αίτηση και πρακτικό απόφασης ΔΣ, ενημέρωσαν όμως ότι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην ολομέλεια και ως εκ τούτου το αίτημα μένει σε εκκρεμότητα για την επόμενη ολομέλεια. Το Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας έχει εκδηλώσει την επιθυμία επανένταξης και έχει προχωρήσει και στην καταβολή οφειλών από το 2016 και έπειτα και παραμένει σε εκκρεμότητα το πρακτικό απόφασης του ΔΣ προκειμένου να γίνει η έγκριση από την ολομέλεια.
 3. Ενημέρωση για τη συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών
  Η συντονίστρια του Δικτύου υπενθύμισε στα μέλη το ιστορικό της εν λόγω συνεργασίας. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της γνωριμίας και της συμμετοχής του Εθνικού Συντονιστή με κεντρική ομιλία στην έναρξη των εργασιών της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης ακολούθησε πρόσκληση για συμμετοχή στη συμβουλευτική του επιτροπή της Γιάννας Ζορμπά, ως εκπρόσωπος του Δικτύου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ζητήθηκε από το Δίκτυο να καταθέσει την πρότασή του για το εθνικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη. Κάτι που έγινε αποδεκτό και συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τη Νίκη Γεωργαλά, Βασίλη Πασσά, Νίκο Τσακμάκη, Βασίλη Κούτρα, Γιάννα Ζορμπά και Λάζαρο Σιάντση ως εκπρόσωπος του Σωματείου, η οποία δούλεψε συστηματικά για διάστημα 5 μηνών προκειμένου να διαμορφώσει μία πρόταση η οποία απεστάλη σε όλους τους φορείς-μέλη του Δικτύου και ζητήθηκε ανατροφοδότηση. Αρκετά μέλη ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης η οποία και κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2020 στον Εθνικό Συντονιστή προς αξιοποίηση από τον ίδιο κατά τη διαδικασία εκπόνησης του εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη. Στο σημείο αυτό τέθηκαν ερωτήματα από την ολομέλεια σχετικά με το εθνικό σχέδιο δράσης. Ειδικότερα, ζητήθηκε πληροφόρηση σχετικά με το σημείο που βρίσκεται αυτή η διαδικασία, τέθηκε προβληματισμός για το κατά πόσο τα πενταετή προγράμματα που καλούμαστε να καταθέσουμε θα είναι συντονισμένα με τους στόχους και τις δράσεις του εθνικού σχεδίου δράσης και αν θα μπει σε δημόσια διαβούλευση. Η Γιάννα Ζορμπά ζήτησε από την Ιουλία Μπάφη να δώσει περισσότερες πληροφορίες καθώς συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης. Στη συνέχεια ενημερώθηκε η ολομέλεια για το newsletter που πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα από την υπηρεσία του Εθνικού Συντονιστή, όπου θα υπάρχει εκτενής ενημέρωση για την εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με την Εθνική Στρατηγική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2026. Στο newsletter θα υπάρχει χρήσιμη πληροφορία για τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο των εξαρτήσεων σε Ευρώπη και Ελλάδα αλλά και από Διεθνείς Οργανισμούς. Ενημερώθηκε επίσης η ολομέλεια για το αίτημα που έχει εκφραστεί να πλαισιώνει το newsletter υλικό από τη δουλεία των φορέων πρόληψης. Ζητήθηκε από τα μέλη του Δικτύου να αποστείλλουν σχετικό υλικό, κυρίως φωτογραφίες από εικαστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο ομάδων εφήβων, νέων, παιδιών κλπ. Προτάθηκε από τη Μαρία Μαμιδάκη να αξιοποιήσουμε και το έργο 1 που δημιουργήσαμε στο πλαίσιο της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης
 4. Ενημέρωση για αποχώρηση μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής. Η συντονίστρια του Δικτύου ενημέρωσε την ολομέλεια για μία εξέλιξη που προέκυψε πρόσφατα κι αφορά τη σύνθεση της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της ολομέλειας κατά τη διάρκεια της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης αναδείχθηκε η νέα συντονιστική επιτροπή του Δικτύου. Συγκεκριμένα τρία μέλη, η Αναστασία Προκοπίου, ο Νίκος Τσακμάκης και ο Γιάννης Νέζης αποχώρησαν από τη συντονιστική επιτροπή και εξελέγησαν τρία νέα μέλη, η Νατάσα Βακαλοπούλου, η Αναστασία Μπεντεβή και ο Γκάρο Εσαγιάν. Πριν λίγο καιρό ο Γκάρο Εσαγιάν ενημέρωσε την ομάδα ότι θα πρέπει να αποχωρήσει, καθώς προέκυψε μία νέα επαγγελματική δέσμευση που δεν θα του επιτρέπει για το επόμενο διάστημα να συμμετέχει ενεργά και με συνέπεια στη Συντονιστική Επιτροπή. Στο σημείο αυτό ο Γκάρο Εσαγιάν έλαβε το λόγο και ενημέρωσε την ολομέλεια για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τους αντικειμενικούς λόγους που τον αναγκάζουν να λάβει αυτή την απόφαση αν και συναισθηματικά δεν θα το ήθελε να συμβεί. Στη συνέχεια η συντονίστρια του Δικτύου ενημέρωσε για την απόφαση που έλαβαν στη συντονιστική επιτροπή σύμφωνα με την οποία ο Γκάρο θα παραμείνει μέχρι την Άνοιξη και στην αμέσως επόμενη ολομέλεια θα ανοίξει διαδικασία αντικατάστασής του όπως προβλέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου. Η λύση αυτή θεωρήθηκε η καλύτερη στην παρούσα φάση προκειμένου να μην δημιουργηθούν κλυδωνισμοί στο Δίκτυο εν μέσω αυτής της ιδιαίτερης συνθήκης που ζούμε, να δοθεί χρόνος προκειμένου να το σκεφτούν όσοι ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή και να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε βεβιασμένες αποφάσεις. Η ολομέλεια ευχαρίστησε τον Γκάρο και του ευχήθηκε καλή αρχή στη σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα που αναλαμβάνει. Ο Γκάρο διαβεβαίωσε την ολομέλεια ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργό μέλος στη ζωή του Δικτύου.

Φθάνοντας προς το τέλος της διήμερης ολομέλειας ζητήθηκε από τα μέλη να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ολομέλειας και να γράψουν στον ασπροπίνακα μία λέξη, μία ευχή ή ό, τι άλλο θέλουν αποχαιρετώντας την ολομέλεια.

Αποτελέσματα αξιολόγησης:

Καταγραφή και επιμέλεια πρακτικών
Γιάννα Ζορμπά, Κωνσταντίνα Υφαντή

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s