Συστημικά Café | 13η ΠΣΦΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης θα λειτουργήσουν παράλληλα Συστημικά Café.

Σε  καθορισμένα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (πολιτισμικού, ιστορικού) στο ιστορικό κέντρο της πόλης και γύρω από την πλατεία, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με συνάδελφους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις κι εμπειρίες και να αναστοχαστούν σε θέματα που θα αναδειχτούν κατά την διάρκεια της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης. 

Δύο παράλληλα Συστημικά Café θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 9:00-11:00 και δύο το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, ώρα 12:00-14:00.

Στόχοι:

  • Δημιουργία κατάλληλου πλαισίου για μοίρασμα σκέψεων, προβληματισμών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με χαλαρό τρόπο.     
  • Ενθάρρυνση δικτύωσης και συνεργασίας σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των μελών του Δικτύου, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών.       
  • Διεύρυνση της οπτικής και ανατροφοδότηση του  χώρου της Πρόληψης των Εξαρτήσεων από  άλλα πεδία της τέχνης, της οικολογίας κ.ά.                   

Τρόπος Οργάνωσης:                           

  • Συνεργασία με τοπικά καφέ για την διάθεση του χώρου.
  • Σε κάθε ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος θα συμμετέχουν: Ένας συντονιστής – διευκολυντής της συζήτησης (και ταυτόχρονα πρόσωπο αναφοράς – σύνδεσμος για τα μέλη της ομάδας με τους διοργανωτές της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης).        
  • Προσκεκλημένοι είναι άνθρωποι με εμπειρία στο πεδίο, οι οποίοι θα προσφέρουν στη συζήτηση μια ιδιαίτερη οπτική και την εμπειρία τους από διαφορετικά πλαίσια.
  • Για να συμμετέχετε χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή.          

Αφότου συγκεντρωθούν οι αιτήσεις και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για την ομάδα που θα λάβουν μέρος και για τον τρόπο που θα επικοινωνήσουν με τα Συστημικά Café (διεύθυνση, πρόσωπο αναφοράς και στοιχεία επικοινωνίας μαζί του).

Συστημικά Café

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 9:00-11:00

Συστημικό Café Ι: «Τι συμβαίνει με την κάνναβη και τις αλλαγές στην πολιτική της;»

Συντονισμός: Μαρία Κυριακίδου, Ψυχολόγος, Αν. Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δ. Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης «ΠΥΞΙΔΑ»
Προσκεκλημένοι: Έχει προσκληθεί να συμβάλλει η Ιουλία Μπάφη, Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΕΚΤΕΠΝ / ΕΠΙΨΥ

Χώρος: Café «Παλαιό Φρούριο»  

Περίληψη

Ποιες είναι οι εξελίξεις στις πολιτικές και τη νομοθεσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την κάνναβη; Ποιες είναι οι διαφορές στο νομοθετικό πλαίσιο για την «ιατρική» και την «ψυχαγωγική» της χρήση; Πώς έχουν διαμορφωθεί οι αντιλήψεις των εφήβων για την επικινδυνότητα της χρήσης της κάνναβης και της πρόσβασής τους σε αυτή;  

Οι πολιτικές για την κάνναβη έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αν και ως ψυχότροπος ουσία η κάνναβη παραμένει στις Διεθνείς Συμβάσεις και στις εθνικές νομοθεσίες μια «παράνομη» ουσία, οι πολιτικές και η νομοθεσία για την κάνναβη διευρύνονται και περιλαμβάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ιατρική χρήση, την αξιοποίησή της στη βιομηχανία, καθώς και για τη χρήση της σε τρόφιμα και καλλυντικά. Σε κάποιες χώρες η αντιμετώπιση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της γίνεται ολοένα και περισσότερο επιεικής.  

Παράλληλα, σύμφωνα με τις έρευνες στο μαθητικό πληθυσμό φαίνεται ότι αφενός αυξάνεται η χρήση της και η ευκολία της πρόσβασής τους σε αυτή αφετέρου «χαλαρώνουν» οι αντιλήψεις σχετικά με τους κινδύνους που θέτει για την υγεία.

Σε συνδυασμό τα παραπάνω μας οδηγούν σε νέες αχαρτογράφητες περιοχές, στις οποίες εκτός από ευκαιρίες ενδέχεται να ευδοκιμήσουν και σημαντικοί κίνδυνοι.

Στη συνάντησή μας θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο και οι νεότερες εξελίξεις για την πολιτική για την κάνναβη στη χώρα και στην Ευρώπη γενικότερα. Θα αναδειχθούν οι θετικές διαστάσεις αλλά και οι σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα Στελέχη Πρόληψης και η κοινότητα γενικότερα.  

Συστημικό Café II: «Περιβάλλον, Κοινωνία, Υγεία.. Ένα αδιαχώριστο συνεχές. «

Συντονισμός: Αννέτα Τσελέντη, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
Προσκεκλημένοι: Έχει προσκληθεί να συμβάλλει ο Γιάννης Μπίλλας, Εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής, Συγγραφέας

Χώρος: Café «Εν πλω» (Φαληράκι)

Περίληψη

Υγεία και περιβάλλον βρίσκονται σε σχέση στενής αλληλεξάρτησης καθώς ο υλικός κόσμος είναι ένα αδιαχώριστο συνεχές και η «γαία» είναι ένα αδιαχώριστο δίκτυο με φανερές και αφανείς συνδέσεις  (Fr. Capra).

Οι καθημερινές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις και ο τρόπος που σκεφτόμαστε και ζούμε επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας και το περιβάλλον ταυτόχρονα! Η πανδημία μας θύμισε την ευαίσθητη ισορροπία στη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον πλανήτη Γη.

Στη συνάντησή μας ελπίζουμε σε ένα γόνιμο διάλογο και αναστοχασμό σχετικά με τον ρόλο των Φορέων Πρόληψης στην κατεύθυνση της συνδιαμόρφωσης συνθηκών ανάδειξης και δημιουργίας ενός τρόπου ζωής βασισμένης στις αρχές της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της συνεργατικής στάσης είτε πρόκειται για κοινωνικές σχέσεις είτε για τους φυσικούς πόρους και τη σχέση μας μαζί τους και με τη φύση ευρύτερα. Με ανάληψη προσωπικής ευθύνης για το «συνανήκειν» και «συναποφασίζειν», ώστε να δημιουργούμε κοινότητες μάθησης, συνεξέλιξης και συναπάντησης, καθώς και τις προϋποθέσεις για να αναδυθεί ένας αυτόνομος, οικολογικός και δημοκρατικός τρόπος ύπαρξης με αυτοδιαχείριση και σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, ώρα 12:00-14:00

Συστημικό Café Ι: «Φτιάχνοντας Κοινότητες Συμπερίληψης»

Συντονισμός: Αναστασία Προκοπίου, Βιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
Προσκεκλημένοι: Στη συζήτηση έχει προσκληθεί να συμβάλλει η Αλεξάνδρα Βασιλείου, PhD, Κοινωνική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Χώρος: Café «Πορσελάνη»

Περίληψη

Ένα μονοπάτι για μια συμπεριληπτική κοινότητα ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Μια κοινότητα, για να είναι αληθινά συμπεριληπτική, σέβεται και υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού κάθε μέλους της και όσα αυτό συνεπάγεται ως προς τη θέση του στην κοινότητα. Για να δημιουργηθεί μια συμπεριληπτική κοινότητα ως προς την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, χρειάζεται πρώτα να αναγνωρίσουμε τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις που δομούν τον αποκλεισμό. Να καταλάβουμε πως συμβάλλουν τα έμφυλα στερεότυπα και πως λειτουργούν οι δυναμικές περιθωριοποίησης, συνειδητά και ασυνείδητα. Να προβληματιστούμε για τη στάση μας ως επαγγελματίες πρόληψης και πως η ισχύς μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που υπηρετεί όλη την κοινότητα και όχι μόνο το κυρίαρχο ρεύμα της.

Σας περιμένουμε να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς και να αναστοχαστούμε για το ρόλο της πρόληψης στο άνοιγμα δρόμων κατανόησης, ενσυναίσθησης και στάσης συμπερίληψης στους επαγγελματίες και τους ανθρώπους της κοινότητας.

Συστημικό Café II: «Δίκτυα Αλληλεγγύης – Συνεργασίας με την Κοινότητα»

Συντονισμός: Βασίλης Πασσάς, Ιατρός Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Ιδρυτής – Επιστημονικά Υπεύθυνος Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», Γραμματέας Δ.Σ. Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
Προσκεκλημένοι: Στη συζήτηση έχει προσκληθεί να συμβάλλει ο Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, Msc, PhD, Αν. Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.

Χώρος: Café «Lunatico» (Πλατεία Ψυχιατρείου)

Περίληψη

Η ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα των κοινοτικών παρεμβάσεων πρόληψης διεθνώς. Το αναδυόμενο ερώτημα αφορά στους προσφορότερους τρόπους ενίσχυσης του κοινωνικού κεφαλαίου και δημιουργίας αποτελεσματικών και βιώσιμων παρεμβάσεων σε κοινοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις κριτικές προσεγγίσεις της Κοινοτικής Ψυχολογίας και άλλων Κοινωνικών Επιστημών η ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων που να βασίζονται στις αρχές της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης αποτελεί μια αξιόπιστη πρόταση παρέμβασης. Οι προτάσεις που αξιοποιούν τις δυνάμεις και τα αποθέματα της κοινότητας, δημιουργούν προοπτικές διαρκούς συνεργασίας και δικτύων και δυνητικά οδηγούν σε περισσότερο χειραφετητικές και βιώσιμες πρακτικές σε κοινοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με αυτές τις προσεγγίσεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη ανάλογων παρεμβάσεων έχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσονται οι παρεμβάσεις.

Στη συνάντηση μας, αφού ορίσουμε την έννοια του κοινωνικού κεφαλαίου και τη σημασία των δικτύων αλληλοβοήθειας, θα επιχειρήσουμε να αναστοχαστούμε για το πώς συνδέονται με την πρόληψη οι προσεγγίσεις αυτές. Θα αναφερθούν παραδείγματα καλών πρακτικών με ανάλογη μεθοδολογία στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Σας προσκαλούμε να ανταλλάξουμε σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς από δράσεις και εγχειρήματα που αξιοποιούν την αυτενέργεια της κοινότητας και ταυτόχρονα συνδιαμορφώνουν πλαίσια συνεργασίας και συνεξέλιξης για τους συμμετέχοντες.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s