9η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

«ΑλλάΖΩντας σε μια κοινωνία που αλλάΖΕΙ», Πάτρα, 5 – 8 Ιουνίου 2013

Διοργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
«Πρόταση» Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας

Χαιρετισμός Συντονιστικής Επιτροπής

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης υπήρξε από την αρχή της δημιουργίας του και συνεχίζει να είναι, ένας ζωντανός χώρος διαλόγου που συνδέει τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της Πρόληψης των εξαρτήσεων μέσα από την πραγμάτωση και το βίωμα των αρχών και των αξιών της. Η πορεία του Δικτύου ήταν παράλληλη με τη ιστορική διαδρομή της Πρόληψης στην Ελλάδα συμβάλλοντας και συνδιαμορφώνοντας την εξέλιξή της. Αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς μέσα σε μια πραγματικότητα που αλλάζει συνεχώς ενσωματώνοντας το πιο δυναμικό μέρος αυτής της κοινωνικής αλλαγής.

Σήμερα σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας η 9η Πανελλήνια Συνάντηση δημιουργεί το πλαίσιο που έχουμε ανάγκη για να αναστοχαστούμε και να επανανοηματοδοτήσουμε τη λειτουργία μας ως πρόσωπα και ως φορείς στην πρόληψη. Με την επιλογή μας να πραγματοποιηθεί η 9η Πανελλήνια Συνάντηση θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της αγάπης και της δέσμευσης για ποιότητα ζωής που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την αντίσταση στην παθητικότητα και τον ανταγωνισμό που απαξιώνει τον Άνθρωπο ώστε να βοηθήσουμε να μετασχηματίσουμε τις νέες συνθήκες και να αξιοποιήσουμε τις αναδυόμενες δυνατότητες για νέο νόημα σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Σας προσκαλούμε στην 9η Πανελλήνια Συνάντηση στην Πάτρα στον τόπο όπου ξεκίνησε η διαδρομή του Δικτύου πριν 20 χρόνια με τη βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσει ακόμα μια φορά ως χώρος έμπνευσης, ενδυνάμωσης και στήριξης με συνδιοργανωτές φορείς την Κίνηση «Πρόταση» και το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας που λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια με δέσμευση και όραμα έχοντας συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην ίδρυση του Δικτύου αλλά και στην προώθηση των ιδεών που στηρίζουν την πρόληψη στην πράξη.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου
Η Επιστημονική Επιτροπή της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης

Πρόσκληση στους εξερευνητές και ταξιδευτές της πρόληψης των εξαρτήσεων

Αγαπητοί συνεργάτες, φίλοι και συνταξιδευτές στον χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προσπάθειας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Μια φορά και έναν καιρό, όχι πολύ παλιά, πριν 20 χρόνια, στην Πάτρα, λίγοι ενεργοί πολίτες που πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία της «Πρότασης», Κίνησης για έναν άλλο τρόπο ζωής, νοιώσαμε την ανάγκη να ταξιδέψουμε και έξω από την Πάτρα. Να εξερευνήσουμε την πορεία της πρόληψης και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο. Η αιώνια απορία του ανθρώπου που βόηθησε στην εξέλιξή του «Τι βρίσκεται πίσω από τον λόφο;»

Είχαμε την ανάγκη της ανατροφοδότησης, της στήριξης και της αλληλεγγύης. Στην εξερεύνηση αυτή, μερικοί σκαπανείς της αρχικής προσπάθειας εφαρμογής προγραμμάτων και δράσεων πρόληψης, όπως η Μαρία Χουρδάκη, η Ματίνα Παναγιωτοπούλου, ο Βασίλης Μάνος, μας ενέπνευσαν να συνεχίσουμε. Υπεύθυνοι φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως ο Φοίβος Ζαφειρίδης, η Αλίκη Μοστριού, ο Διονύσης Σακκάς, ο Αλέξανδρος Κοσμόπουλος μας εκπαίδευσαν και μας στήριξαν να συνεχίσουμε την εξερεύνηση.

Είκοσι πέντε φορείς πρόληψης που ανακαλύψαμε ή μας ανακάλυψαν από όλη την Ελλάδα, βρεθήκαμε στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση το 1993 στην Πάτρα και στη συνέχεια πενήντα φορείς στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση το 1995.

Θέλοντας να αποφύγουμε τους «τουρίστες» των συνεδρίων, διοργανώσαμε τις δύο Πανελλήνιες με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργήσουμε ουσιαστικά και δημιουργικά, όπως δουλεύουμε στην πρόληψη. Εργαλείο μοναδικό μας η ομάδα, η διεργασία, η αλληλεπίδραση με απώτερο στόχο την «συνάντηση» ως πρόσωπα και ως Φορείς.

Σε αυτές τις συναντήσεις, η εμπειρία των παλαιοτέρων και η ζωντάνια και φρεσκάδα των νέων, η ιστορία και η νέα πραγματικότητα συντέθηκαν στην προσπάθεια ποιοτικής και ποσοτικής εξέλιξης των προγραμμάτων πρόληψης. Μετά από μια μεγάλη διαδρομή των Πανελληνίων Συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στα Γιάννενα, στην Λάρισα, στην Κύπρο, στο Μεσολόγγι, ξαναγυρίζουμε στην Πάτρα.

Φιλοδοξούμε σε αυτή την 9η Πανελλήνια Συνάντηση να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο στις νέες συνθήκες. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε ζωντανό το όραμα της πρόληψης. Να δώσουμε ελπίδα στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας. Η πρόληψη να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, όπως ξεκίνησε να δίνει νόημα καταρχήν στην δική μας ζωή και στην συνέχεια με εργαλείο τον εαυτό μας να διευκολύνουμε και άλλους που θέλουν να βρουν το δικό τους νόημα. (Βασικές παρακαταθήκες του Γιώργου Βασιλείου και του Αλέξανδρου Κοσμόπουλου που έχουν μέσα μας βαθειά χαραχτεί.)

Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε ανάγκη να είμαστε μαζί όλοι τόσο οι εξερευνητές όσο και οι ταξιδευτές της πρόληψης. Για αυτές τις λίγες ημέρες της συνάντησης φιλοδοξούμε να προσφέρουμε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

Τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας και οι εθελοντές της «Πρότασης» θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε όσοι συμμετέχετε, να φύγετε πνευματικά και συναισθηματικά γεμάτοι από αυτήν την Συνάντηση.

Σας περιμένουμε με χαρά και αισιοδοξία.
Η Οργανωτική Επιτροπή της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης

 

Ραδιοφωνικό σποτ

 

Πληροφορίες

9η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης Εξαρτήσεων

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία παρακαλούμε πολύ να απευθύνεστε:
στη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας
Ταχυδρομική διεύθυνση: Παντανάσσης 95 & Αγ. Γεωργίου, Τ.Κ. 26225, Πάτρα
Τηλέφωνο/ Fax: 2610.226.948 & 2610.623.290
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: kpachaia@pat.forthnet.gr
Ιστοσελίδα: www.kpachaia.gr

ή στη Γραμματεία του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης – ΚΔΑ | Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «Πρόταση»
Ταχυδρομική διεύθυνση: Σαρανταπόρου 20, Τ.Κ. 26223, Πάτρα
Τηλέφωνο/ Fax: 2610.451.790
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: protasi@pat.forthnet.gr
Ιστοσελίδα: www.protasi.org.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s